Sunday, December 8, 2019

December 8 Brown from Pisolithus Hernekuukusen ruskeaa


Joulukuun kahdeksannen päivän lanka on tummaruskeaa, täällä kaupassa.
Se on värjätty hernekuukusella, Pisolithus arhizus- sienellä. Tätä sientä ei kasva täällä lähistöllä, vaan olen saanut niitä monta vuotta sitten värjäys-ystävältä. Yritin silloin myös ripotella itiöitä tännekin, mutta yhtään itiöemää ei koskaan ole noussut, vaikka siitä on jo yli kymmenen vuotta. Ehkä maaperä ei ole ollut sopiva, eikä oikeaa isäntäkasviakaan ole ollut rihmaston kasvamiseksi.
Hernekuukunen on hyvä värisieni, ja antaa värejä tummanruskeasta keltaiseen. Oikeastaan vain tuoreilla jalopähkinöillä tulee samanlaista ruskeaa, mistään muusta en ole sellaista saanut.
Hernekuukusilla värjätty tummanruskea ei ole tasainen väri, vaan siinä on eri ruskean sävyjä. Täällä ja täällä olen aiemmin kirjoittanut hernekuukusella värjäämisestä.

IN ENGLISH
December 8th yarn is dark brown, in my shop here.
It is dyed with mushroom Posolithus arhizus. This mushroom doesn't grow near where I live, but in more northern Finland, and not very common even there, but it is a mushroom that can be found all over the world in different continents. I got them from a dyer friend here in Finland many years ago. I also tried to get it to grow near my garden but maybe the soil wasn't right or there wasn't suitable trees for it to grow because none has come up yet.
Pisolithus arhizus is a good dye fungi, and gives colours from golden yellow to dark brown. Actually it is the only natural source to give dark brown besides fresh Juglans walnut hulls. Colour dyed with Pisolithus is not even dark brown, but has subtle different shades of brown in it. Here  and here I have written about dyeing with Pisolithus.

2 comments:

 1. Onpa kaunis tumman vihertävänruskea, hieno sävy. Näin pimeään vuodenaikaan tummanvihreä tuntuu vetävän puoleensa erityisesti, mutta edellisen postauksen vihreä on valloittava myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos:)
   Hmm, näyttääköhän väri väärältä? Tässä ruskeassa ei nimittäin ole yhtään viherrystä mun silmiin, vaan on harvinaisen ruskea, paikoitellen melkein mustanruskea. On kyllä vaikea saada näitä luonnonvärejä näyttämään oikealta vaikka miten yrittäisi kuvata. Osittain se voi johtua siitä, kun ne eivät ole koskaan puhtaita värejä vaan niissä on monia väriaineita, ja toisaalta pitäisi olla studio-olosuhteet, missä olisi tasainen valo aina, eikä joutuisi kuvaamaan luonnonvalossa, mikä vaihtelee niin paljon. Olen kokenut aiemminkin näiden omien värieni kuvaamisen vaikeksi, ja varsinkin kun se toisaalta olisi tärkeää, että ne näyttäisivät oikeilta:) Sitten on tietysti vielä se, että mulla on leikatut silmät, ja näkeekö ne oikein, en tiedä.

   Delete