Friday, December 20, 2019

December 20 Cochineal Kokenilli


Joulukuun kahdennenkymmenennen päivän väri on värjätty kokenillilla, kaupassa täällä.
Kokenilli on yksi suosituimpia luonnonvärejä. Se tulee kaktuksilla elävistä ja kasvatetuista kilpikirvoista, ja se on yksi tärkeimpiä historiallisia luonnonvärejä sen jälkeen kun se löydettiin Keski-Amerikasta 1500-luvulla, missä sitä on käytetty tuhansia vuosia värjäykseen. Se on hyvin valonkestävä väriaine ja siitä saa monia eri punaisen, violetin tai roosan sävyjä, mitä ei muuten saa luonnonaineilla helposti. Ei ainakaan yhtä kestäviä sävyjä. Kokenillista saatava väri riippuu sekä puretuksesta, liemen vahvuudesta sekä happamuudesta, ja sen kanssa kannattaakin tehdä paljon kokeiluja, koska oma vesi voi vaikuttaa saatavaan väriin. Olen kirjoittanut kokenillilla värjäämisestä blogiin oman sivun, löytyy tuolta sivupalkista.

Tämä lanka on värjätty harmaalle pohjalle, joka antaa oman sävynsä ja lopputulos on viininpunaisen sinertävän punainen, miten tuota oikein kuvailisi. Kaunis voimakas väri.

IN ENGLISH
Colour for December 20th  is dyed with cochineal, in my shop here.
Cochineal is one of the best natural dyes. It comes from insects living on cactus, and it became one of the most important historical dyes after its discovery from Middle America in 500 vuotta sitten. In South and Middle America it had been used for thousands of years. It is very lightfast natural dye, and it gives many different shades of red, violet, purple or pink, which are not easy to get with any other natural dye. At least not as fast and good dyes as from cochineal. The colour depends on mordant, the strength of the bath and acidity, and it is useful to experiment a lot with it. Water used in dyeing with cochineal has great impact on the colour, so every dyer may get a bit different shades from it.

Today's yarn was dyed on grey base yarn, which gives it's own colour to it. This yarn's colour is somewhere between burgundy red to purplish red. A nice strong colour.

2 comments:

  1. Yes, a nice strong colour, very beautiful! And very special on grey.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ladka, thank you:). I love the effect on grey yarn with natural dyes. I've read somewhere that even Viking dyers may have used natural sheep coloured yarns as a base. It is often easier to get dark shades than when using white base.

      Delete