KOKENILLI
Kokenilli on nimitys, jota käytetään värjäykseen käytettävistä Dactylopius- suvun kilpikirvoista. Näitä Opuntia-kaktuksilla eläviä kilpikirvoja on useita lajeja ja niitä kasvatetaan värjäystä varten mm Perussa, Meksikossa ja Kanarian saarilla. Kokenillia käytetään myös elintarvikevärinä. Enemmän kokenillista ja sen historiasta blogissani, täällä.
VILLALANGAN VÄRJÄYSOHJE KOKENILLILLA
1.Punnitse 8g kokenillia/100g lankaa (8%) ja laita kuumaa vettä päälle, anna liota yön yli. Tällä määrällä ensimmäisestä väristä tulee melko voimakas, mutta jos haluat vaaleampaa väriä, kokenillin määrän voi puolittaa.
Käytän kokonaisia kokenilleja, koska jauhettu kokenilli on ihan mahdotonta pestä kunnolla pois villalangasta, kokonaiset ovat paljon helpompia käyttää.
2. Keitä yön yli lionneita kokenilleja pienessä kattilassa liotusvedessään 20minuttia, siivilöi (ota liemi talteen), laita uusi vesi päälle ja keitä uudelleen 20 minuttia, näin olen huomannut väriä irtoavan enemmän kuin vain yhdessä vedessä keitettäessä.
3. Lisää keitokseen toisen uuton loppuvaiheessa viinikiveä 4g /8g kokenillia. Viinikivi laskee liemen pH:ta ja sen käyttö lisää kokenillin kiinnittymistä lankaan.
4. Lisää isoon kattilaan keitetyt kokenilliliemet ja lisää vettä, vettä pitää olla yhteensä vähintään 5l/100g lankaa.
5. Lämmitä väriliemi ja kun se on käden lämpöistä lisää liemeen hyvin kastellut ja huuhdotut esipuretetut langat.
6.Nosta liemen lämpotila 80-90C, melkein kiehuvaksi. Toisin kuin krapilla, kokenillilla pitää kokemukseni mukaan liemen lämpötila mielellään olla lähellä 90 astetta. Värjää tässä lämmössä tunti. Lankojen ei tarvitse antaa jäähtyä liemessä, niinkuin monilla muilla luonnonväreillä (ei siitä haittaakaan ole), vaan kokenilli tarttuu lankaan nopeasti. Muista liikutella lankoja liemessä värjäyksen aikana, jotta väristä tulee tasainen.
7. Ota langat pois liemestä, purista ylimääräinen väriliemi takaisin kattilaan ja jätä langat jäähtymään seuraavaan päivään, tai pidemmäksikin aikaa, ennenkuin peset langat. Usein heti pestessä väriä voi hiukan irrota, mutta jos langat ovat saaneet asettua muutaman päivän, väriä ei lähde langoista juuri lainkaan, edellyttäen että esipuretus on onnistunut.
8. Pese värjätyt langat, ja itse lisään viimeiseen huuhteluveteen lorauksen etikkaa, tämä ei muuta langan väriä, mutta kuvittelen sen ainakin sulkevan villan suomut, ja parhaassa tapauksessa kiinnittää värin vieläkin tiukemmin (Erik Sundbergin ohje).
9. Kuivatusta langasta on helppo ravistella irtonaiset kokenillinpalat pois.
10. Väriliemessä on vielä runsaasti pigmenttiä jäljellä, ja sillä voi värjätä saman verran uutta esipuretettua lankaa vaaleammaksi eli 8g kokenillia värjää 100g lankaa tummaksi ja toiset 100g vaaleammaksi väriksi. Kolmannen värin valonkesto on yleensä hiukan heikompi. Kokenilliliemestä näkee hyvin, milloin väri on kaikki imeytynyt lankoihin, ainakin jos kokenilli on kokonaisena. Kun käyttää esipuretettua lankaa, kokenilli tarttuu paremmin lankaan, verrattuna siihen jos puretusaineet laittaa väriliemeen, jolloin osa väriaineesta jää sakkautuneena astian pohjalle. Näin säästyy väriainetta.
Viinikivi väriliemessä ei ole puretusaine, vaan se auttaa värimolekyylejä pysymään liukoisena pidempään ja tarttumaan paremmin lankaan. Se myös laskee liemen pH:ta. Veden laatu vaikuttaa kokenillivärjäyksestä saatavaan väriin, värjäys onnistuu parhaiten pehmeässä vedessä (mm sadevesi)
Kokeile värjätä myös vaikkapa harmaita lankoja, tai jo kertaalleen jonkin muun väriseksi värjättyjä lankoja: siniseksi värjätyt langat muuttuvat violeteiksi kokenilliliemessä, keltaiset taas oranssinpunaisiksi. Mikäli värjäät kokenillilla jo kertaalleen värjättyjä ja puretettuja lankoja, niitä ei tarvitse purettaa uudelleen ennen kokenillivärjäystä. Indigolla siniseksi värjätyt langat pitää purettaa alunalla ja viinikivellä ennen kokenillivärjäystä.
Lisää kokenillivärjäyksistäni voit lukea blogistani.
Teksti ja kuvat © RIIHIVILLA