Thursday, December 5, 2019

December 5 Lichen dyed selection Jäkälävärjättyjä lankoja


Joulukuun viidennen päivän langat ovat lajitelma pikkuvyyhtejä, jotka on värjätty jäkälillä, kaupassa täällä.
Nämä keltaiset ja kellanvihreät langat on värjätty keittomenetelmällä purettamattomalle langalle, mistä olen kirjoittanut enemmän täällä. Jäkälävärit tarttuvat hyvin tiiviisti lankaan ilman mitään muuta puretusta. Kaksi langoista on värjätty pihlajan kaatuneelta rungolta kerätyillä paisukarvejäkälillä, Hypogymnia physoides, ja ylimmässä niistä on rautapuretus, joka muuttaa värin sävyä. Kolmas lanka on värjätty harmaahankakarvejäkälillä, Pseudevernia furfuracea.  Kaikki on värjätty valkoiselle langalle. Näitä jäkäliä kerään usein aamuisilla kävelylenkeillä, kun tuuli on tiputtanut niitä tammista ja koivuista. Niitä ei koskaan löydy isoja määriä, mutta vuoden mittaan saan aina sen verran, millä voi värjätä sata grammaa lankaa.
Paisukarvejäkäliä taas on helppoa kerätä polttopuiksi kaadettavilta lehtipuilta talvella. Muuten en suosittele jäkälien keräämistä, koska ne uusiutuvat niin hitaasti, mutta jos ne joka tapauksessa tuhoutuisivat, niin silloin mielestäni niitä voi ottaa myös värjäykseen.

IN ENGLISH
December 5th yarns are a selection of small skeins dyed with lichen, in my shop here.
These yellow and greenish yellow skeins were dyed on un mordanted yarn with boiling water method, more of which here. Most lichen dyes are acids and attach strongly to yarn with no other mordant. Two of the yarns were dyed with Hypogymnia physoides, one of the most common lichen here growing on trees, and the top one has iron mordant which changes the colour to more greenish. All are dyed on white yarn. The third yarn was dyed with Pseudevernia furfuracea, which I collect on my morning walks when the lichens have dropped to the road from oaks or birches after windy nights. I never find large amounts of them, just enough during whole year to dye one skein of wool.
When we fell down trees for firewood, I get Hypogymnia lichens from them. I don't recommend collecting lichens to dye with, because they grow so slowly, but when they would be destroyed anyway in fire, then I think it is ok to save them for dyeing.

No comments:

Post a Comment