Sunday, July 15, 2007

Raparperinjuurikokeilu Rhubarb root experiment

Tänään värjäsin sitten kaksi päivää lionneilla ja eilen keitetyillä viime keväänä kerätyillä raparperinjuurilla. Kuivattuja ja pilkottuja juuria oli 180g, jaoin siivilöidyn väriliemen kahtia ja laitoin ensimmäiseen liemeen kaksi n50g vyyhtiä valkoista alunalla esipuretettua lankaa eli yhteensä 100g. Annoin hautua reilun tunnin, jonka jälkeen langat olivat aika voimakkaan kullankeltaisia, alla olevassa kuvassa vasemman puolimmainen vyyhti. Otin langat pois ja laitoin jälkiväriksi 100g myös valkoista alunapuretettua lankaa, vajaan kahden tunnin jälkeen väri oli melko vaalea keltainen, kuvassa oikean puolimmaisin. Näiden liemien pH oli n 6.
Otin sitten toisen ensimmäisessä liemessä olleista vyyhdeistä ja laitoin takaisin värikattilaan, lisäsin ensin hiukan pesusoodaa (9g) ja mittasin pH:n, joka oli 9. Annoin vyyhdin olla liemessä n10 min ja se muuttui siellä vaalean oranssiseksi persikaksi (hiukka vaikea kuvailla tuota väriä). Alimmaisessa kuvassa vasemman puolimmainen vyyhti. En pessyt lankaa vielä vaan tarkoitus olisi antaa sen olla auringossa jonkun aikaa, tänään vaan oli pilvistä, jospa huomenna paistaisi aurinko, niin näkisin, mitä värille tapahtuu.

Jaetun väriliemen toiseen puoliskoon laitoin myös 100g valkoista lankaa, nyt purettamatonta, joka otti kuitenkin väriä mielestäni tosi hyvin ilman mitään puretusta, tämä lanka oli tunnin jälkeen tuossa ylimmässä kuvassa keskimmäinen. Hiukan kylmemmän keltainen kuin alunapuretettu kullankeltainen. Se oli poissa liemestä vain kuvausta varten, laitoin sen takaisin ja lisäsin 1g rautavihtrilliä, annoin olla vielä 15 min ja lopputuloksena oli alimman kuvan keskellä oleva vihreä väri. Yllättävän vihreä, melkein olisi voinut kuvitella tuon värin kuparipuretuksella saaduksi eikä raudalla.

Alimmassa kuvassa ovat sitten langat joita sain, vasemmalta oikealle: ensin alunapuretettu ja pesusooda lisäyksessä ollut lanka, sitten alunapuretettu ensimmäinen väri, sitten rautapuretettu ja oikeanpuolimmaisena alunapuretettu jälkiväri.
Eli 180g kuivattuja juuria, jolla tuli 200g ensimmäistä väriä ja 100g jälkiväriä. Voisin kuvitella, että jos väriliemi olisi ollut vielä vahvempi, vaikkapa 100g juuria/100g lankaa, tuloksena olisi voinut olla oranssimpi kullankeltainen, niinkuin Deanin kirjassa sanottiin.

Valonkestot ovat vielä tietysti testaamatta, ja varsinkin tuon persikan värin valonkestoon suhtaudun hiukan epäillen toistaiseksi, mutta katsotaan. Kirjoitan sitten myöhemmin, mitä sille värille tapahtui.
Kirjallisuuden mukaan näiden pitäisi olla valonkestäviä keltaisia, ja varsinkin tuo alunapuretettu oli oikein kaunis, sipulinkuorilla saisi samanlaista, mutta niiden valonkesto ei ole kokemukseni mukaan riittävä myyntiin, jospa tämä olisi. Eli tämän kokeilun perusteella syksyllä kyllä täytyy kaivaa vähän omia raparperin juuria ylös:) Tai pitäisi löytää joku kaupallinen raparperin viljelijä, joka lopettaa tai muuten uusii kasvustoaan.
Jäin muuten vielä miettimään, tekisikö juurten varastoiminen pidempään eroa väriin. Esim paatsamastahan sanotaan, että sen kuorta, joka sisältää samaa emodiinia kuin nämä juuretkin, tulisi varastoida ainakin puoli vuotta, jona aikana kuorissa tapahtuu jotain ja niistä irtoaa vielä enemmän väriä.
Juurten tuoksu muuten ei enää tuntunutkaan niin hyvältä, kun sitä pidempään joutui haistelemaan, mutta ei se pahakaan ollut.. ja lankaan se jäi hentona tuoksuna ainakin toistaiseksi.


In English

Today I dyed with dry rhubarb roots, that had soaked for two days and were boiled yesterday for about 2 hours. I had 180grams of dry roots. I divided the strained bath to two parts, to the first I put two 50gram skeins of white alum mordanted yarn. I let them simmer for a little over an hour and then they looked like the left skein in the top picture, gold yellow. To the after bath I put 100grams of white alum mordanted yarn and after two hours it was the skein on the right in the top picture, quite pale yellow. The pH in this bath was about 6.

I then added to the bath 9grams of washing soda and the pH was now 9. I put another of the gold 50gram skeins from the first bath to it and let it be for 10 minutes. Its color changed from gold to orangey peach, the one on the left in the bottom picture. I meant to let it dry in sun, but today was cloudy, hopefully tomorrow sun shines. I haven't washed that skein yet, I want to see what happens to it in sunshine.

To the second half of the divided dyebath I put also 100 grams of white yarn, this time unmordanted. It soaked up color really good, after an hour it looked like the skein in the middle in the top picture. A little greenish yellow compared to the gold yellow with alum mordant. I took the skein away from the bath just to take that picture, I then added 1gram of iron (ferrous sulfate) to the bath and put the skein back for another 15 minutes. Now it had changed to the green, the one in the middle in the bottom picture. Nice color, hmm, it looks like more of the ones you get with copper mordant rather than with iron.

So the yarns what I ended up are all in the bottom picture, from left to right: first the alum mordanted with washing soda, then alum mordanted, then iron mordanted and last the alum mordanted afterbath.
I had 180grams of dried roots and got 200grams of first color and 100grams from afterbath. Dean says that you can get orange from these, maybe with more roots/yarn I can imagine that would happen.

I am very pleased with the gold yellow I got with these roots, according to Dean, this should be lightfast color, but I will put them to test. I am a little sceptical about that peach color but we'll see. I will write later what happened. You can get the same gold yellows with onion skins, but I think they are not lightfast enough for me to sell, I am hoping these are. Now I know, I will have to dig some of my own rhubarb roots up in September to get more of roots to dye with.
I wonder if you get the same colors with himalayan rhubarb roots?

I started thinking if storing the roots longer would affect the color, these were dug up and dried in last spring? I have read that with tree barks, especially glossy buckthorn, which contains same emodin than rhubarb roots, you can get more color if the bark is stored at least six months. Something happens to the bark during storage, maybe it is something to do with enzymes??
Oh, and the smell doesn't feel so good anymore after longer time, not very bad either. It stays a little with the yarn at least for now.



6 comments:

  1. Tosi mielenkiintoiselta kuulostaa tuo raparperinjuurilla värjäys. Mieleeni tuli vain yksi kysymys lukiessani tekstiä. Eikö pesusooda vahingoita lankaa jos sitä ei huuhtele langasta värjäyksen jälkeen? Eikö pesusoodaa ole hankala pestä pois langasta? Värjäsin vime syksynä tuoksuorakkailla ja laitoin liemeen pesusooda ja langasta tuli aika kovaa kun en saanut pesusoodaa pestyä pois langasta kunnolla.

    ReplyDelete
  2. Tuota noin, tämä on oikeastaan eka kerta, kun laitan pesusoodaa tällaiseen väriliemeen, indigoon olen joskus laittanut, mutta ne tosiaan huuhdotaan melko pian värjäyksen jälkeen ja niiden kanssa en ole huomannut mitään erityistä, mutta hyvä, kun kerroit, täytyykin pitää asiaa silmällä.
    Tämä on vain 50g kokeilu, joten jos lanka menee pilalle, niin ei haittaa sinänsä, kiinnosti vain tuo tiibetiläinen tapa saada punaista, jos se toimisi täälläkin.
    Mietin kyllä, että olisin käyttänyt ammoniakkia, mutta tein sitten ohjeen mukaan pesusoodalla (vaikka luulen, että ennemmin jossain vuorilla on käytetty virtsaa, mistä ne olisivat pesusoodaa saaneet?)
    Ammoniakkia ja virtsaa käytin orakasvärjäyksissä ja ne eivät vahingoittaneet lankaa, ainakaan niin pienessä määrin käytettynä.
    Millaista tuoksuorakkaistasi tuli pesusoodalla? Voi, kunpa tänä syksynä niitä löytyisi taas.

    Pesusoodalanka on nyt auringossa narulla, kävin juuri kääntelemässä sitä ja selvästi auringon puolella se oli punaisempi, keltainen väri häviää. Olisi pitänyt ottaa siitä pieni pätkä ja pitää pimeässä, niin olisi ollut vertailulanka, mutta en tullut ajatelleeksi. Annan noiden nyt olla narulla tämän päivän ja pesen illalla, katsotaan mitä tulee.

    Minusta tuntuu, että nuo raparperinjuuret olisivat oikein hyviä ilman mitään puretustakin, niinkuin näkyy tuosta purettamattoman langan keltaisesta, harvoista kasveista tulee noin voimakasta ilman mitään ja tunnin värjäyksellä. Jos se sitten vielä kestäisi valoakin. Siitäkin vaiheesta olisi pitänyt jättää mallilanka, mutta kun on sama pää kesät talvet..

    ReplyDelete
  3. Tuoksuorakas värjäykset menivät ihan hukkaan. Sain jotain beigen sävyistä. Väri oli kuvottava ja tulin siihen tulokseen, että enpä noitakaan sieniä enää halua.
    Olen ehkä outo värjäri, mutta en tykkää värjäillä sienillä...

    ReplyDelete
  4. Do you think fresh roots would work? I will have to dig some in the fall, dry them and wait until next summer to experiment. I like the peach a lot and hope it is fast.

    ReplyDelete
  5. I think fresh roots would also work, in my earlier posting Pääpä just wrote in Finnish, that she had dyed with fresh roots and got good gold color, she propably didn't change the pH. I asked if she had dug up the roots now in the middle of summer, let's wait and see what she says.

    ReplyDelete
  6. One neigbour was narrowed his old rhubarb growth middle of summer, two years ago. Roots were really big. Good golden tans.

    ReplyDelete