Tuesday, July 31, 2007

Samettisia jalkoja Velvet legs


Sain tänään ihanan laatikollisen ystävieni keräämiä samettijalkoja (Paxillus atrotomentosus). Itse olen tänään värjännyt, pessyt lankaa ja vyyhdittänyt sitä uudelleen, joten en ole ehtinyt metsään ja huomennakin on toripäivä, mutta nyt on kuivuri täynnä pilkottuja sieniä. Hienoa!
Ja tämä on vasta sienikauden alkua, sateet eivät harmita ollenkaan, kun tuloksena on tällaisia aarteita. Alemmassa kuvassa näkyy hyvin sienen jalka, mistä se on saanut nimensäkin. Maastossa jalka on usein hautautuneena sammaleiseen kantoon, mutta kun sen kaivaa esille, määrityksestä ei voi erehtyä.
Värjään näillä vihreää rautapuretuksella, mistä kirjoitinkin jo aiemmin.
In English
I got today a lot of dye mushrooms from my friends, these are Paxillus atrotomentosus-mushrooms. I don't know their English name, but in Finnish they are called samettijalka, direct translation is velvet leg:) The leg of the mushrooms is really like dark brown velvet, there is no other mushroom that looks like that. In the forest the leg is often deep in the moss, so you only see it, when you dig the mushroom up. These big mushrooms give green with iron mordant, a good color.
I am so happy, this is just the beginning of the mushroom season and these rains promise a good fall for mushrooms. Today I have dyed and washed yarn and haven't had time to go to pick the mushrooms myself and tomorrow is market day, but now I have all these mushrooms cut to pieces and drying. Wonderful.

2 comments:

  1. Hih! Minäkin tulin juuri metsästä kahden samettijalkakassillisen kanssa, epäilen että paloiteltuina eivät mahdu kuivuriin ainakaan kerralla. Löyhkäsilokkaa löytyi myös jo puolisen kiloa, ne on heti laitettu purkkiin ja vesi-ammoniakkilikoon. Värjäysseitikkejä ei vielä ole noussut. Kivaa kun tulee sieniä!

    ReplyDelete
  2. Voi että, olet jo löytänyt löyhkiksiäkin! Munkin pitää mennä tarkastamaan oma paikkani, jospa ne olisivat nousseet. Kuulemma pieniä tuoksuorakkaitakin on jo näkynyt. Ja samettijalkoja on tullut lisää, toivottavasti helteet eivät hyydytä sienikautta.

    ReplyDelete