Kokeilin tänään värjätä keltamolla (Chelidonium majus). Sitä kasvaa meillä villinä pihapiirissä (välillä vähän liikaakin) ja se on nyt parhaimmillaan kukassa. Sehän on vanha kulttuuriin sidoksissa oleva kasvi ja on jännä ajatella, että se on merkkinä täällä jo keskiaikaisesta asutuksesta. Metsään se ei leviä, ei nähtävästi pysty kilpailemaan muiden villimpien kasvien ja heinien kanssa. En ole huomannut sitä muiden lähipiirin talojen pihoilla (tai ehkä he ovat kitkeneet ne pois), ainoastaan kolmen kilometrin päässä tien varrella olevan vanhan raunion kivijalan ympäristö on nyt täynnä sitä.
Oli helppo kerätä eilen pihasta, itse asiassa kompostin ympäristöstä, iso ämpärillinen eli 2kg tuoreita kokonaisia kasveja. Laitoin ne verkkopussiin ja vettä päälle, saivat liota siinä yön yli.
Nyt aamulla vesi oli jo muuttunut vaalean keltaiseksi, keitin hiljaisella tulella kasveja reilun tunnin, väri vain syveni, ja nostin pussin valumaan. Liemen hiukan jäähdyttyä laitoin sinne 200g alunalla esipuretettua valkoista lankaa, joiden väri muuttui saman tien kauniin lämpimän keltaiseksi. Saa nähdä, miten valonkestävä väri se on, keltaisethan ovat useimmat aika heikkoja, mutta toivotaan parasta. Kesäauringossa on hyvä testata värin kestoa.
Värjään varmaankin lisää sillä ensi viikolla, jos väri näyttäisi alustavasti kestävän valoa kohtuullisesti, väri oli sen verran kaunis ja kasveja kyllä riittää:)
Langat ovat nyt jäähtymässä, pesen ne vasta huomenna, joten kuvia seuraa myöhemmin.
Lisää tietoa keltamosta löysin http://www.arkeo.net/kasvisivut/keltamo.pdf
In English
I dyed today with celandine (Chelidonium majus). I have never tried it before, but it grows naturally near our house and in the garden, so it was easy to get. It is an old plant, that is used for medicinal purposes and perhaps also for dyeing and it is exciting to think that maybe here have been people growing it 500 years ago.
I got 2kg easily yesterday(near our compost, so the plants were quite big), let them soak overnight. The soakingwater was already yellow, but I boiled the plants an hour anyway. For 2kg of plants I used 200grams of white alum premordanted yarn and got a nice warm yellow almost immediately. After an hour I took the yarns from the bath and now they are drying. I will wash them tomorrow so you'll see pictures later.
I don't know how lightfast that color is, but let's hope for the best. I will put the yarn to test later. This was only an experiment, but I think I will dye it more, if the lightfastness is satisfactory, it was easy to gather and color was good.
Mielenkiintoinen värjäys. Siinä voi taas tuntea olevansa osa sukupolvien ketjua, kokea yhteyttä esi-isiin sukupolvien taakse! Minulle täällä keskemmällä Suomea keltamo ei ole lainkaan tuttu kasvi, kuten ei myöskään ahdekaunokki. No, onneksi kaikenlaista muuta värjättävää riittää. Viimeksi värjäsin raparperin kuivatuilla juurilla ja nyt on muhimassa tammen lehdistä ja oksista tehty mössö.
ReplyDeleteLarisa
Minäkään en keltamoa tuntenut, ennenkuin täällä. Myös ahdekaunokkia meillä on puutarhaan tullut itsekseen ja olen antanut sen olla, sehän on ihan nätti ja perhosetkin tykkäävät siitä. Värjäyksiin en ole sitä kokeillut (vielä), mutta vuorikaunokin kukkavarret olen kukinnan jälkivaiheessa leikannut väripataan ja siitä tulee vaaleankeltaista, tai raudalla vihreää. Leikkaamisesta on sekin hyöty, että se ei sitten siemennä ja toisaalta kukkii uudestaan loppukesällä:)
ReplyDeleteRaparperinlehtivärjäykset ovat tulossa, kunhan ehdin, mutta juuria en olekaan kokeillut. Tuliko niistä keltaista vai punertavaa?
Ja tammenlehtimössö kuullostaa mielenkiintoiselta, niitä meilläkin riittäisi. Miten teet sen ja mitä väriä odotat siitä? Ainakin tanniinia luulisi oksissa olevan. Kuivattua tammenkuorta minulla on varmaan säkillinen vielä ja siitä tulee hyvin vaalea beige, mutta olen ajatellut sen olevan enemmän tanniinilähde jos vaikka joskus värjäisin pellavaa tai puuvillaa.
Nyt on kyllä sellainen aika, että värikasveja on joka puolella, kaikkea pitäisi kerätä ja värjätä:)
Raparperin juurista tuli kahteen erilaiseen 100 % villaan ihan eri väri. Toiseen tuli keltainen, toiseen oikein tumma sinapinkeltainen-ruskea. Jälkiliemeen lisäsin pesusoodaa (en uskaltanut paljon, ettei langat 'kuole', eikä ollut pH-liuskoja). Tuloksena oli punertavaa keltaista ja ruskeaa. Täytyy kokeilla lisää, sillä sain todella runsaasti raparperin juuria. Silppusin ne silppurilla ja kuivattelin, nyt on, mistä ottaa.
ReplyDeleteTammenlehtimössöt on keitetty, mutta en ole vielä värjännyt. Kommentoin sitten, mitä sain.
Larisa
Mielenkiintoisia nuo raparperin juuret, ehkä mäkin raaskisin kaivaa syksyllä ylös yhden puskan ja käyttää juuret värjäykseen. Ihan sitä varten on oikeastaan lisätty raparpereja, mutta vielä ne vain kasvavat kokoa.
ReplyDeleteKuinka paljon käytit juuria/lankaa?