Tuesday, June 12, 2007

Keltamokuvia Celandine pictures

Tässä sitten viime viikoista keltamokeltaista, tällä viikolla täytyy kerätä isompi satsi väripataan. Pieni pätkä lankaa oli pari päivää ulkona täydessä auringossa, puolet peitettynä ja väri kyllä muuttui hiukan, mutta kävi vähän niinkuin paatsamankuorilankojenkin kanssa, keltainen muuttuu punertavammaksi/rusehtavammaksi, tavallaan jopa tummenee eli varmaankin jokin sitruunankeltainen väriaine sieltä haalistuu pois. No, ei haittaa tämän vertainen muuttuminen. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä väriaineita keltamo sisältää, onko kenelläkään tietoa?
Löysin muuten Alina Hellenin Kotivärjäyskirjasta vuodelta 1919 myös keltamon värikasvien listasta. Hänen mukaansa siitä tulee "kauniin kirkas punakeltainen väri"Muutama kuva, minkä näköisestä kasvista on kyse. Ensin yleiskuva, metrin korkuiset lehdet, ja pienet keltaiset kukat, kukinta-aika on pitkä. Nämä meidän keltamot ovat ihan tavallista, mutta siitä on olemassa kuulemma kerrotukkasellinenkin muoto, joka olisi vielä parempi puutarhakasvina.


In English

Here is the picture of my last weeks celandine dyeings. Nice yellow. I will dye more with it this week. I kept a little piece of yarn outside in the sun for two days, part of it covered, and the color changed a little. Not really faded, rather like the shade changed to more brownish, it looked like the lemon yellow dyes in the yarn faded and the other ones were still there. I have an old finnish dyebook from 1919 and it mentions celandine so it is an old dyeplant.

Some pictures from the celandine plants near our house. They are about one meter high with small yellow flowers, but I have heard that also a double flowered form of it exists. That would be a better garden plant than this single form, but I like this one especially now that I can dye with it.

2 comments:

  1. Kiitos näistä kuvista. Ranskankielisellä keskustelupalstalla joku ihmetteli keväällä, että voikohan keltamolla värjätä (vaikeasti hävitettävä rikkakasvi sielläpäin). Katsoin coloria.netistä, että kyllä voi ja kerroin heille. No, joku oli yrittänyt eikä saanut mitään väriä, ainakaan kaunista. Saanko laittaa linkin blogiisi, että kyllä onnistuu (onneksi sulla on teksti englanniksi)? Ensimmäistä kertaa eläessäni muuten näin koko kasvin, kun kävin Turussa ja Ahvenanmaalla viime viikolla.

    ReplyDelete
  2. Laita vaan, ihan kiva.
    Englannissani saattaa olla virheitä, mutta eiköhän asia kuitenkin selviä, ranskaa ne osaa enää 30 vuoden takaisesta kouluranskasta juuri mitään, valitettavasti.

    Voisikohan tuolla esipuretuksella olla jotain vaikutusta, jotkut väriaineet reagoivat puretusaineen kanssa, jos sen laittaa suoraan väriliemeen, eikä väristä tule niin hyvä kuin esipurettamalla. Mietin vain syitä, miksi väristä ei olisi tullut hyvä. Tai sitten kasveja on ollut liian vähän.. tai vesi vaikuttaa jotenkin.. tai kasvit olivat liian vanhoja, no siihen tulee kyllä vastaus, kun ajattelin itse värjätä niillä, niin kauan kuin niitä lähellä riittää, ja varmaan osa kasveista ehtii vanheta ennenkuin minä saan ne kerättyä:)

    ReplyDelete