Saturday, January 20, 2018

Week 3 Bilberry stems Viikko 3 Mustikan varvut


Viime viikon alussa täällä oli vielä aika lumetonta, vasta nyt loppuviikosta lunta tuli sellaiset vajaa 10cm. Keräsin mustikanvarvuista koevärjäykseen vihreitä latvaosia, ehkä puolesta välistä kasvia. Kirjallisuudessa puhutaan yleensä vain mustikanmarjoilla värjäämisestä, mutta niiden väri ei kestä valoa, eikä pesuakaan. Ajattelin varvuista mahdollisesti tulevan jotain kellansävyistä, jos mitään.  Olinkin aika yllättynyt lopputuloksesta!

IN ENGLISH
Until a few days ago we had hardly any snow at all, but now it has snowed in couple of days and there are maybe 10cm snow in the ground. In other parts of Finland there is much more snow. Picture above was taken a week ago, when I collected some green bilberry (Vaccinium myrtillus) stems to try for dyeing. In the dye litterature there are only mentions of berries for dyeing, but they contain  anthocyanin type of dyes which are not lightfast. I thought the stems might give me some kind of yellow. I was quite surprised of the colour I got!

Liemi keiton jälkeen  Bath after simmering


Varpuja oli 800g/100g lankaa. Keitin varpuja pari tuntia ja annoin jäähtyä yön yli, ja koska vetemme on hapahkoa, niin lisäsin keitin veteen lusikallisen kidesoodaa. pH oli värjätessä 7. Liemi oli tumman punaruskeaa, ja aluna-viinikivipuretettu lanka värjääntyi punertavan ruskeaksi. Kosteana lanka näytti ensin pinkimmältä, mutta kuivuessaan muuttui ruskeammaksi. Vaaleampi pienistä vyyhdeistä oli purettamaton ja tummempi rautapuretettu. Aika yllättävää, että jopa purettamattomaan tarttui punertavaa väriä. Niinkuin aina tällaisten koevärjäysten kanssa niin lopputuloksen värinkestosta ei voi sanoa mitään ennen kuin sitä testaa itse.

IN ENGLISH
I had 800g of stems to 100g of yarn. I simmered stems for two hours and let cool overnight. Because our water is acidic, I added a tablespoonful of washing soda to raise pH a little, and I when I dyed the yarn, pH of the bath was neutral, pH 7. The bath was dark reddish brown, and yarn mordanted with alum and CoT became pinkish brown. It looked pinker when it was wet, but when it dried it became more brownish. The lighter of the small skeins has no mordant, and the darker one was premordanted with iron. I was surprised to see that even without mordant some colour attached to the yarn. As always with this kind of experiments, I can't say how fast these colours are before testing them.


4 comments:

  1. I really like to see what you do! The bilberry colour was unexpected, looks a bit like avocado..... Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  2. Olipa hauska kokeilu! Suomessa ei aiemmin kauheasti ole kirjoitettu syötävillä kasveilla värjäämisestä. Puolukanvarvuistakaan ei puhuttu, ainoastaan sianpuolukasta, kun niillä ei ole taloudellista merkitystä. Kuitenkin molemmista saa suunnileen samaa keltaista väriä!
    Larisa

    ReplyDelete
  3. Joo, olin ihan yllättynyt väristä. Ajattelin, että varvuissa olisi ollut tanniineja, niinkuin monesti on, ja voi olla että näin olikin, ja siksi punertava väri keltaisen sijaan. Oikeastaan ihmettelen, ettei niillä ole värjätty aiemmin, kun ne ovat kuitenkin tosi yleinen kasvi täällä. Skotlannissa (ja nähtävästi Euroopassakin) on mustikan marjoilla värjätty 1700-luvulla kirjallisuuden mukaan, ja monissa vanhoissa teksteissä puhutaan niillä värjäämisestä, vaikka niiden väri ei kestäkään.

    Hyvä tietää, että puolukanvarvuillakin saisi samaa keltaista kuin sianpuolukalla! Mulla ei valitettavasti kasva kumpaakaan tässä meidän tontilla, samoin kanervat olisivat tosi hyvä keltaisen lähde eikä sitäkään kasva tarpeeksi (paitsi kauempana).

    ReplyDelete