Sunday, September 22, 2013

A perfect autumn day Täydellinen syksypäivä


Tänään oli tosi hieno syksypäivä, ja oli mukavaa korjata talteen väritattaria ja piiskuja, ja istua pihalla riipien niiden lehtiä eroon varsista värjäystä varten. Aurinko paistoi, etelään muuttavat kurkiparvet huutelivat, mustarastaat söivät kesyinä maahan pudonneita omenia. Miten hienoa tehdä töitä ulkona tällaisena päivänä.
Ensi viikolla kylmenee ja yöhallojakin on luvassa. Vielä on jonkin verran väritattaria korjaamatta, mutta pitää suojata ne harsoilla, jos en saa kaikkia talteen ennen kylmiä öitä. Daaliankin kukat täytyy leikata värjäykseen ennen halloja.

IN ENGLISH
Today was the perfect autumn day, and it was so nice to sit outside stripping leaves from japanese indigo and goldenrods for dyeing. Sun was shining, there were big flocks of migrating cranes and blackbirds were tame and eating apples in the ground near me. How wonderful being able to work outside in a day like this.
Next week it is going to be colder and there might even be frosty nights. I still have some japanese indigo to harvest, but I will have to cover them with horticultural fleece to protect them. Dahlia is also tender plant and I have cut the flowers before the frosty night.


7 comments:

 1. kaunis syyspäivä tosiaan, vasta illansuussa ilma viileni, sormet oli ihan kohmeessa kerätessäni tiikerinkaunosilmiä. itsekkin jo virittelin aamupäivällä sienestä tultuamme väripatoja, mut saimmekin yllätysvieraita kaukaa, joten huomiselle siirtyi mun värjäykseni. löysin muuten niitä männynsuomuorakkaita eilen, suurimman otin ja pilkoin kuivumaan, loput jätin paikoilleen vanhenemaan. jos kukaan muu ei niitä löydä, niin siel on nyt kuusi orakasta varttumassa;)

  ReplyDelete
 2. Jännittävää, daaliankukkalankaa! Niitä varmaan riittää vain ihan pienen määrän värjäämiseen. Kokeilujasi ja luovuuttasi on kiva seurata, en olisi tuotakaan tullut ajatelleeksi!

  ReplyDelete
 3. Minäkin jäin miettimään, millaista väriä daaliankukista tulee? Tämä kysymys tuli mieleeni, kun olen nostamassa daalian juurakoita talteen.

  ReplyDelete
 4. If I could grow a dahlia like that, I'd certainly have them in my garden. The last warm fall days are treasures, are they not!

  ReplyDelete
 5. Thank you. I didn't do anything, the dahlia just grew:) Autumn is kind of my favourite season, but at the same time it is sad, soon it is cold and winter again.

  Kiitos kommenteista.
  Ilona, hienoa, että männynsuomuorakkaitakin löytyi, minunkin pitää mennä etsimään niitä kunhan hallat ensin lopettavat indigohommat.

  Daaliankukissa on samoja väriaineita kuin tiikerinkaunosilmissä ja niistä tulee keltaisia ja oransseja riippumatta kukan väristä (paitsi valkoisista ei tule mitään, tai hyvin hailukkaa). Daaliankukat kannattaa kerätä aina sitä mukaa kun ne alkavat kohta mennä ohi. Tämä mun iso daalia alkoi kukkia niin myöhään, että sato ei ole kovin suuri, mutta kukat on isoja:)

  ReplyDelete
 6. Tosiaan oli ihana syyspäivä eilen, vaikka meillä olikin kuurosateita. Onneksi ei haitannut meidän metsäretkeämme. Mutta näinpä sellaisen erikoisuuden kuin kaksi sateenkaarta samaan aikaan !
  Jännä juttu että daaliankukillakin voi värjätä. Toivottavasti saat kaikki haluamasi talteen ennen halloja, ikävää että ne jo nyt tulevat.

  ReplyDelete
 7. Hei Pivi, varmasti olisi ollut kyllä hieno metsäretkeilypäiväkin sunnuntaina. Toivottavasti löysitte sieniäkin:) En ole itse koskaan tainnut nähdä kahta sateenkaarta yhtä aikaa.
  Tässä on viime vuosina tottunut siihen, ettei halloja tule ennenkuin lokakuussa, nyt kyllä näyttää huonolta. Tosin aina tuon väritattaren kanssa tulee kiire, kun en ehdi aloittaa kunnolla sadonkorjuuta ennenkuin syyskuussa, eikä se oikeastaan olisi valmistakaan ennenkuin elokuun puolenvälin jälkeen.

  ReplyDelete