Blogini kertoo kasvivärjäyksestä ja sienivärjäyksestä.
This blog is about dyeing with plants and mushrooms.
Saturday, June 8, 2013
Dyeing with lichens from trees Värjäystä puiden jäkälillä
Talvella keräsin pihatielle puista tippuneita jäkäliä, laitoin silloin kuvia niistä blogiin tänne. Nyt toukokuussa värjäsin niillä. Sekalaisia jäkäliä oli kuivana yhteensä n 300g. Keitin niitä ensin kahtenä päivänä kolme tuntia, ja koska yleensä laitan mielummin hiukan liikaa kuin liian vähän lankaa väriliemeen (etten saa liian vaaleaa väriä, on aina helpompi laittaa lisää lankaa myöhemmin), niin laitoin nytkin ensimmäiseen liemeen vain 100g purettamatonta valkoista lankaa, lanka meni siis keitettyjen jäkälien sekaan. Jäkälävärjäyksessä keittomenetelmällä ei tarvita mitään puretusaineita.
Haudutin lankaa 80°C pari tuntia, ja koska väri oli vielä aika vaalea, niin annoin langan jäähtyä liemessä seuraavaan päivään, jolloin haudutin taas uudelleen, nyt kolme tuntia, ja annoin jäähtyä vielä yön yli. Tästä langasta tuli tuo vasemmanpuolimmaisin eli väri parani selvästi kun lankaa oli hauduteltu useana päivänä.
Jälkivärien kanssa tein samalla tavalla, haudutus kahtena päivänä, ja ensimmäisestä jälkiväristä tuli keskimmäinen väri, ja toisesta oikeanpuolimmainen, mikä oli jo selvästi vaaleampi. Lopulta jäkälät päätyivät sitten kompostiin, en usko, että niistä olisi tullut enempää väriä.
IN ENGLISH
In winter I collected lichens from our driveway, they had been fallen from the trees during strong winds. I posted pictures of them here in March. In May I dyed with those lichens. I had dry mixed lichens 300grams. First I boiled them for three hours one day, and another three hours the next day, and then added yarn to the bath together with lichens. You don't need any mordants when dyeing with lichens with this method.
I usually like to put rather too little than too much yarn to the bath (so that I don't end up with too pale color, it is always easier to add yarn later), and so I now put 100grams of white unmordanted yarn to the bath. I simmered the yarn and lichens for two hours, cooled overnight, and since the color was a bit too pale for my taste, I simmered it again for three hours the next day, and cooled overnight. This yarn was the color in the left in the picture, and I think it turned out rather nice, so simmering twice was very helpful.
I dyed the two afterbaths the same way, and the first afterbath is the color in the middle and the second afterbath the color in the right. Finally I didn't think the lichens would have yielded any more color so they went to my compost.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
What lovely, soft colors! Thanks for sharing how you dyed these skeins. I've been reading about natural dyeing and thinking about trying it.
ReplyDeleteHello from Idaho,
Judy
Kauniita sävyjä! Ja todella mielenkiintoista.....
ReplyDeleteI love the subtle lichen colours and long simmering really does help to bring them out. Does the yarn have that delightful woodsy scent that seems to never go away?
ReplyDeleteKiitos Margsan.
ReplyDeleteThank you Judy and Louisa. Yes, there is that lovely smell, one of the best smells in natural dyes:)
Siis kun hauduttelee parinapäivänä peräkkäin, annat siis jäähtyä välillä, niin tulee voimakkaampaa sävyä?
ReplyDeleteEn ole koskaa tuota kokeillut.
Kauniit sävyt jäkälistä tuli kylläkin.
i got very disappointing color with my winfall lichens, had to overdye the wool with brazilwood.
ReplyDeleteHei Eija, juuri niin kuin kirjoitit. Kannattaa haudutella useampana päivänä peräkkäin, ja tosiaan jäkälät lankojen kanssa samassa, jos siivilöi niin väristä tulee huomattavasti laimeampi.
ReplyDeleteHi Neki, I saw your yarns, that was very disappointing:( I have to admit also I have many times overdye something which didn't turn out well. With experiments you never know how they will come out.
This time I was lucky:)
Hei Leena, alan innostua kasvivärjäyksestä, sillä saan tutulta edullisesti lankoja. Lisäksi haluaisin kokeilla silkki-villa-langan värjäystä, mutta sinulla taitaa olla ohjeita ja kokeiluja ainoastaan villaan? Täytynee ostaa 10 l kattila... Jäkälävärjäys vaikuttaa mielenkiintoiselta, kun materiaalia saa luonnosta ja ei tarvitse edes purettaa! Värjäys ei siis käytännössä maksa mitään :) Sellainen kysymys yllä olevasta ohjeesta, että paljonko käytit vettä? 5 litraa? Oletko kokeillut värjäystä maassa kasvavilla jäkälillä? Joulukukista ym. istutuksista jääneitä pieniä paloja kun pyörii tuolla nurkissa, niin voisi koittaa niitä keitellä...
ReplyDeleteHei Anu, kokele vaan kaikenlaista, se on kivaa:)
ReplyDeleteVettä tarvitaan vähintään 5 l/100g lankaa, tällä ei ole tekemistä väriaineen määrän kanssa vaan siksi, että pienemmässä vesimäärässä lanka ei ole vapaasti liemessä ja väri tarttuu epätasaisesti, mutta joskushan se ei haittaa. Myös pienemmässä liemessä pitää olla tarkkana lämmön kanssa, ettei pohjalla lanka tartu pohjaan kiinni jos vettä on liian vähän.
Minä olen käyttänyt vain villaa, silkillä sen verran kokeillut, että usein värit tarttuvat silkkiin vaaleampina (eli värikasveja tarvitaan enemmän kuin villalle samaan sävyyn) ja toiseksi lämmön kanssa pitää olla vielä tarkempi, usein suositellaan, että silkille lämpö ei saisi ylittää 60-70C, muuten se vahingoittuu.
Maassa kasvavista jäkälistä: poronjäkälä mitä käytetään kukka-asetelmissa ei anna juuri mitään väriä, ja kivien päällä kasvavat jälkälät olisi hyvä jättää rauhaan, koska ne uusiutuvat niin hitaasti (eikä niitä saisi kerätä kuin omalta maalta), mutta puiden pudonneilta oksilta ja maahan tippuneita jäkäliä on parempi kerätä kun jos irtoavat oksista maahan, ne kuitenkin tuhoutuvat. Myös vaikka hakkuupinoista tai polttopuista saa helposti jäkäliä mitkä tuhoutuisivat kuitenkin.
Hei Leena, kiitos vastauksestasi! Kädet jo syyhyää kokeilunhalusta... Kurjaa, ettei poronjäkälästä saa väriä, sitä kasvaa omilla mailla niin pilvin pimein ja kun se on sen verran "kärsinyttä" kerran asetelmassa oltuaan, että sitä olisi ollut kiva vielä hyötykäyttää värjäyksessä. En tosiaan mene keräilemään jäkälää muiden mailta :) Pitääkin käydä syynäämässä kesällä kaadetut rungot läpi jäkälien varalta, osa on tosin jo parkattu. Ja syksyllä sitten vaahteranlehtiä erään kirjoituksesi innoittamana ja kohta viivana lainaamaan kirastoautolta vinkkaamasi sienivärjäyskirja :) Saa äiti uutta etsittävää sienimetsistä niiden iänikuisten vahveroiden sijaan. Kiitos ihanasta blogista! Täytynee tilata sulta pureutusaineita :)
ReplyDeleteVaahteranlehtiä on helppo kerätä ja niistä tulee sellainen ruskeanbeige, mutta koivunlehdistä ja omenapuunlehdistä tulee kirkkaampi keltainen, useimpien mielestä parempi väri:) Kirjastosta kannattaa tosiaan lainata kaikkia värjäyskirjoja, ja tuo Tetrin sienivärjäyskirja on oikein hyvä:)
Delete