Sunday, July 27, 2008

Celandine and Comfrey Keltamoita ja raunioyrttejä

Kesäkuun alussa värjäsin taas edellisen vuoden tapaan keltamoilla, joita kasvaa meillä melkein rikkaruohona, kauniina sellaisena kuitenkin:) Tavallisella keltamolla on neliterälehtinen yksinkertainen kukka, mutta viime keväänä sain vaihtarina haluamani kerrottukukkasellisen keltamon, siitä kuva ylempänä. Istutin sen varjokukkapenkkiin, missä lähellä ei ole tavallisia. Tällä en tietysti voinut värjätä, vaan värjäykseen keräsin tavallisia, juuri ennen kukintaa. Kilo keltamoita/100g alunapuretettua lankaa ja tuloksena oli tänä vuonna hiukan vaaleampi keltainen kuin vuosi sitten. Kirjoitin enemmän keltamoista silloin, täällä, (kelaa sivun alas, jossa on juttua siitä). Keltamokeltainen on melko valonkestävä viime kesäisten testien perusteella.
En ole kokeillut värjätä niillä myöhemmin kesällä, joten en tiedä, millaista väriä nyt tulisi. Nämä alkukesällä leikatut keltamot ovat kasvattaneet uudet versot ja kukkivat taas parhaillaan, samoin kuin aarteeni, kerrottu keltamo.
In English
In early June I dyed with celandine (Celidonium majus) like I did last year, when I wrote more about it, here
(scroll down to the bottom of the page). I dyed with common celandine which grows near our house almost like a weed, but I also got a celandine with more flower leaves from my friend, I'm very happy with it and planted it in my shade flowerbed. The picture of it is above.
I collected celandine before it started to flower, used 1kg of fresh leaves to 100grams of alum mordanted yarn and got yellow below. It is a little paler yellow than what I got last year, but nice anyway. And quite lightfast when I tested it last year.
The plants that I cut down in June have grown back again and are now flowering, I haven't tried to dye them now so I don't know if they would give color now.


Olen myös useana vuonna kokeillut värjätä raunioyrteillä. Meillä kasvaa kahta erilaista: sinikukkasellista, tarharaunioyrttiä (Symphytum asperum) ja vaaleampikukkasellista rohtoraunioyrttiä (Symphytum officinale), molemmat ovat isoja kasveja, joista olisi helppo saada paljon lehtiä.
In English
I have tried to dye with Comfrey many times in the past years. In my garden I have two kinds of it growing, the one with blue flowers is Symphytum asperum and the other one with paler flowers is common comfrey, Symphytum officinale. Both are big plants with lots of leafs to dye with.
Jenny Deanin kirjassa Wild Color sanotaan, että raunioyrteillä pitäisi saada khakinvihreää alunapuretuksellakin, mutta en ole koskaan onnistunut. Olen aiemmin kokeillut ennen kukintaa tai kukinan jälkeen, lyhyellä keitolla ja pidemmällä, mutta ei. Nyt keräsin pelkät lehdet rohtoraunioyrtistä ennen kukintaa (myös siksi, että se siementää runsaasti, jos sitä ei leikkaa ajoissa kukinnan jälkeen), kaadoin lehtien päälle kiehuvaa vettä ja annoin hautua yön yli. Sitten haudutin pari tuntia, siivilöin ja värjäsin alunapuretettua lankaa enkä taaskaan saanut kuin vaaleaa beigeä, alakuvassa, joka harmaalle langalle värjättynä hiukan taittaa vihertävään, mutta ei ole lähelläkään sitä kaunista vihreää, mikä on kirjan kuvassa. Lehtiä oli 1,5kg/100g lankaa eli olisin olettanut niitä olleen riittävästi. Nämä langat menivät uudelleen värjäykseen, väri oli niin pliisu. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla, jos joku muu on saanut raunioyrteillä parempaa väriä ja miten. Toisaalta, erilaisia kestäviäkin keltaisia värejä antavia kasveja on paljon, joten sinänsä minulla ei ole tarvetta värjätä näillä, kirjan vihreä vain tuntui niin houkuttelevalta:)
In English
In Jenny Deans book Wild Color, there is a very nice picture of khaki green dyed with comfreys (alum mordant), and that is why I have tried to dye with comfreys many times over the years. I have collected leaves before flowering, sometimes after, with both species or ony with one and I have never gotten that khaki color.
This summer I tried again: collected leaves of common comfrey in early June, just before the flowers open. Poured boiling water over the leaves and let them steep overnight, then simmered them for two hours, strained and dyed with alum mordanted yarn, and got again pale beige, in the bottom picture. The grey yarns look a little greener, but it was a dissappointment again, I have overdyed these already with weld.
I used 1,5kg of fresh comfrey leaves/ 100grams of yarn so I think that should have been enough.
It would be very interesting to hear if anyone else had gotten khaki with comfrey.
On the other hand, there are so many plants that give good quite lightfast yellows, that there is no real need for me to use comfrey for dyeing, only the color in the book was so tempting:)

4 comments:

 1. Itse muistelen, että Annalan kasvivärjäyksen peruskurssilla olisimme saaneet rohtoraunioyrtistä kauniin vihreää lankaa. Muistaakseni ohje oli, että kilo kasvia ja 100g lankaa. Se saattoi kyllä olla vaaleanharmaakin lanka, josta tuli kaunista vihreää. Puretteena käytettiin alunaa. Lisäksi jonkun kasvin kanssa käytettiin kuparia, jotta saataisiin tiettyä Englannin kuningattaren mukaan nimettyä lankaa.

  Kurssin jälkeen en ole ko. kasvilla värjännyt, kun itselläni ei ole rohtoraunioyrttiä.

  ReplyDelete
 2. Varmaan kyse voi olla esim meidän vedestä, olen ennenkin huomannut, että saan erilaisia värejä kuin muualla. Tai vaikka maaperästä, missä kasvit kasvavat.

  Hyvä tietää, että siitä oli mahdollista saada vihreää!

  ReplyDelete
 3. En ole suuri asiantuntija, mutta oletko kokeillut tosiaan värjätä harmaata lankaa? Ainakin suopursu- ja koivuvärjäyksissäni samassa liemessä ollut alunapuretettu valkoinen lanka on muuttunut keltaiseksi, mutta harmaa lanka vaaleanvihreäksi.

  /Tiuku

  ReplyDelete
 4. Harmaita lankoja kannattaa tosiaan laittaa vahvoihin keltaisiin liemiin, harmaa villa taittaa värin kauniiksi vihertäväksi, mutta tuosta raunioyrtistä ei tullut kunnon väriä edes harmaalle, se oli liian hailukkaa:(

  ReplyDelete