Monday, December 3, 2007

A little more Vähän lisää seitikeistä

Seitikkien väriaineista vielä vähän eli Suomen Sieniseuran julkaisemassa Sienilehdessä no2 2006 on Riikka Räisäsen kirjoittama artikkeli sienivärjäyksestä. Se perustuu luentoon, minkä hän piti Sieniseurassa ja jota minäkin olin kuuntelemassa. Ymmärsin näin, että seitikkien väriaineet eivät ole kaikki valmiina sienissä sen noustessa maasta, vaan niitä kehittyy pikkuhiljaa sienissä ja että ensin tulevat keltaiset väriaineet ja myöhemmin punaiset. Tietysti ei tämä ihan näin yksioikoista oikeasti ole. Pigmentit eivät ole reagoimattomia lopputuotteita vaan muuntuvat edelleen uusiksi yhdisteiksi. Koko artikkeli on todella hyvä, että jos vain lehteä saa käsiin kirjastojen kautta tai kysymällä sieniseurasta, niin ehdottomasti kannattaa.
Myös Värjärikillan Värillä-lehdessä syksy 2006 oli Riikan tekemä hyvä artikkeli värikemiasta, ja olin onnekseni kuuntelemassa myös luentoa mihin artikkeli perustuu.
Sienissä olevat entsyymit pilkkovat väriaineita irrottaen niissä olevia sokeriosia, jolloin väriaine kiinnittyy paremmin kuituihin ja värjää voimakkaammin. Entsyymitoimintaa lisää sienen vanheneminen, kuivattaminen, seisottaminen ja käyttäminen. Entsyymit toimivat parhaiten hiukan happamassa ja lämpimässä ympäristössä, kuumennettaessa ne katoavat.
Olin näin kirjoittanut ylös sienistä puhuttaessa, mutta voisi kuvitella tämän pitävän paikkansa myös muilla luonnonväreillä, kai.
In English
A little more about dyestuffs in the mushrooms. There is a really good article by Riikka Räisänen in Finnish Mycological Societys magazine Sienilehti no2 2006, but mostly only in Finnish, only an abstract is in English.
She has done her Ph.D thesis on Cortinarius sanguinea, (Räisänen, R. 2002. Anthraquinones from the Fungus Dermocybe sanguinea as Textile Dyes. Ph.D. Thesis, University of Helsinki. Department of Home Economics and Craft Science Research Report 10. Vantaa: Dark. ISBN: 952-10-0537-8.)
and I have been fortunate to hear her lectures couple of times on mushroom dyeing and dye chemistry. Another thing is, if I understoond anything about it, but I try:)
In these mushrooms the dye pigments aren't there ready when the mushrooms pop up from the ground, but they evolve gradually, first yellow pigments and the red pigments are in the end of this synthesis, that is why I can get better reds from older mushrooms. It isn't this simple of course, but basically something like that.
About the enzymes in the mushrooms, this is something I had written up in the lecture about dye chemistry and I am not sure if I know the right words in English.
Enzymes split the sugar parts (which makes the dye too soluble) away from the dyesuffs and thus makes the dye molecules attach better to the fabric and this way the color becomes stronger. Things that makes enzymes work better are aging, drying and fermenting. Enzymes work best in a slightly acid environment and warm temperature, heating destroys enzymes. This was about mushrooms, but maybe it also applys to the plant dyes.

4 comments:

 1. That is very interesting. I learn a lot from you.
  -punkin

  ReplyDelete
 2. Hei Leena! Kirjoitit, että olet hieman pettynyt tämän vuoden seitikkivärjäyksiisi. Ehkäpä vika on luonnonolosuhteissa eikä siinä, miten sinä toimit. Mielestäni itsekin sain kauneimmat ja voimakkaimmat sävyt toissavuonna, jolloin tietysti sieniäkin oli runsaasti. Luulin silloin, että näistäpä saa joka syksy helposti upeita värjäyksiä. Mutta eipä sen jälkeen ole sato ollut yhtä runsas, ainakaan täällä Pirkanmaalla.
  Ehkäpä ensi syksynä taas...
  Terveisin Larisa

  ReplyDelete
 3. Thanks Punkin.

  Larisa, ajattelinkin juuri pari päivää sitten, mitä sinulle kuuluu.)
  Varmaankin olet oikeassa, tämän syksyn sieniä ei ollut paljoa ja ne piti kerätä aika nuorina, kun ne nousivat sen verran myöhään, ensi vuonna toivottavasti niitä on enemmän.

  ReplyDelete
 4. I think you should put your blog out as a Book.It is good to read and learn from.And id buy it.
  I cannot sit in front of this computer too long.But i can sit with a Book.
  Im always afraid ill forget or loose the place i found information from a blog.

  ReplyDelete