Tuesday, June 11, 2013

Flowering woad Kukkiva morsinko


Kukkiva morsinkoni on tänä vuonna jättimäinen. Tuossa on kylläkin kolme kasvia, mutta ne ovat aivan mahtavan kokoisia, varmasti tulee paljon siemeniä:)

IN ENGLISH
My flowering woad is huge this year. There are actually three plants, but they are fabulous. I'm sure they will produce a massive crop of seeds:)

8 comments:

 1. Olen kuullut ja lukenut morsingosta, mutta itse kasvi on ollut mulle outo. Ja kummastukseni olikin suuri, kun se olikin keltainen :) Jotenkin mielikuvissani olin kuvitellut sen siniseksi ! Toivottavasti saat paljon siemeniä ja siten lisää värikasveja.

  ReplyDelete
 2. mahtava kukinta tosiaan, kukkiiko morsinkokin nyt tavallista aikaisemmin? täällä kaikki tuntuu olevan hieman etuajassa. mun taimeni näyttävät ja ihan mukavasti kasvavan, myös sinulta hankkimani väritatarentaimet. nuo karvelankasi ovat kauniin värisiä. mistäköhän syystä sytksyllä ja talvella värjäämäni karvelangat olivat vihreitä ja vihreänharmaita ja värit ovat pysyneet edelleen?

  ReplyDelete
 3. Kiitos Saila, pivi ja Ilona:)
  Se on kyllä aina jännää, miten sininen väri tulee morsingon ja väritattaren lehdistä, käsittämätöntä on miten aikoinaan on keksitty, että niistä saa sinistä, kun lehdet ovat vihreitä ja kukat keltaisia (kukissa eikä kukkavarsissa olekaan indigon esiasteita, mutta yleisesti ottaen kasvin väristä vain harvoin voi päätellä siitä saatavaa väriä).

  Kyllä ovat kaikki etuajassa, se helle teki sen.
  Yleensä olen saanut karpeista juuri tuollaista kellanruskeaa ja kellertävää, mutta minäkin olen kerran saanut koivulla kasvaneista jäkälistä vihreää, nyt jälkeenpäin en tiedä mistä se johtui, joko mulla oli eri lajia jäkäliä, tai sitten keruuaika vaikuttaa. Nämä nyt käytetyt oli nyt kerätty aika pitkän ajan kuluessa, osa oli vanhempiakin ja sitten mukana oli aika paljon niitä viime talvella keräämiäni tammilta tippuneita (voiko isäntäpuu vaikuttaa jäkälästä saatavaan väriin?). Muistelen silloin aikanaan keränneeni ne keväällä, ehkä toukokuussa, ja mietin voiko se vaikuttaa väriin?? Ehkä tai sitten ei. En ole niin paljoa värjännyt jäkälillä, siis suunnitelmallisesti, että osaisin sanoa mitä väriä tarkalleen mistäkin tulee, kun useimmiten pistän ne sekaisin, jotta jäkäliä olisi tarpeeksi. Tässäkin olisi semmoinen mielenkiintoinen projekti mihin saisi uppoamaan vaikka kuinka paljon aikaa, koevärjäykset eri lajeilla ja eri aikaan kerättyinä:).
  Juuri nyt tuli vielä mieleen, ettäö rauta kyllä taittaisi jäkäläväritkin vihreään, mutta olen melko varma, että silloin kun itse sain sitä vihreää, niin ainakaan tarkoituksella en laittanut rautaa liemeen, eikä meidän vesi ole kovin rautapitoista muutenkaan.

  ReplyDelete
 4. piti heti tarkistaa mistä karveet keräsin ja miten värjäsin. kyseessä oli omenapuista ja triikunapuusta kerätyillä sormipaisukarveella värjättyjä lankoja, jotka olin värjännyt rautapadasa. liemi oli vahvaa ruskeanvihreää ja langooista tuli kauniin metsän vihreitä. ajatuksesi systemaattisemmasta värjäyskokeiluista on tosi kannatettava ja juuri esim. karveella se olis melko helppo toteuttaakkin. onneksi oli käytettävissä tarpeeksi tarkat muistiinpanot, aina niitäkään ei tule tehtyä riittävän pikkutarkasti. koivunkarvejäkälällä värjäämäni langat lähellä sinun samiasi värejä. on tää vaan niin mielenkiintoista ja tosi mukavaa vaihtaa kokemuksia, kiitos Leena taas kerran perusteellisesta kommentistasi:))

  ReplyDelete
 5. My woad also made huge flowering and the seeds are starting to get black. Should I collect them now, should I cut the tops and hang them to dry or should I let them get completely black (and risk selfseeding)? It is my first woad plant ever so I have no experience :-(

  ReplyDelete
 6. I have not seen a woad plant before-thanks for the photo

  ReplyDelete
 7. Ilona, siitä rautapadasta johtui se, että sait vihreää jäkälistä. Rautapadasta irtoaa aina hiukan rautaa, joka toimii puretteena ja taittaa keltaiset vihreäksi:)

  Thank you Ladka and kathy.
  I would collect the seedtops as soon as they turn black, even in small bits. usually the top seeds ripen earlier than in the lower branches. many people say, that woad can become a nuisance with self seeding, not in my garden yet, but here it has trouble with overwintering so that may be it. In this bed and with this huge woad I may be in trouble later:)
  Though they are very easy to weed away, if that happens.

  ReplyDelete