Sunday, June 2, 2019

Planting blue Sinisen värin kasvien istuttamistaViime viikolla aloin istuttaa väritattaria maahan ulos. Olen istuttanut ne aika harvaan, taimivälinä n40-50cm, koska vaikka ei nyt uskoisi, niin näistä tulee isoja kasveja. Mitä enemmän niillä on tilaa, sitä enemmän ne kasvavat. Yhtenä yönä täällä oli vain +1, enkä uskaltanut laittaa vielä kaikkia, mutta ensi viikolla istutan loputkin ulos.  Niille on jo paikka valmiina, maa lannoitettuna hevosenlantakompostilla. Väritatar on niin kylmänarka, ja ulkona olevat taimet onkin nyt peitettynä kaksinkertaisella harsolla. Tosin ehkä toisen harson voi ottaa pois ensi viikolla, jos ennustetut helteet tulevat. Taimien istuttamisen jälkeen katoin maan vielä ruohosilpulla, että kosteus pysyy maassa paremmin, eikä tarvitse kastella.

IN ENGLISH
Last week I started to plant my japanese indigo seedlings outside. I plant them quite far apart, 40-50cm from each other, because they will become big plants though right now they don't look like it. One night temperature was barely over freezing, +1C, but next week it is going to warm up and I will plant the rest of the seedlings outside. I have already prepared a bed for them with composted horse manure. I keep my japanese indogo protected with double fleece yet for couple of weeks. After planting the seedlings and taking these pictures, I mulched them with fresh grass clippings which helps to keep the soil moist and reduces the need to water them.

Istutin morsingon taimet ulos kaksi viikkoa itämisestä 9.5 eli aika pieninä, katoin ruohosilpulla ja pidin harsoa niidenkin päällä, koska silloin alkukuusta oli useita hallaöitä. Nyt ne morsingot näyttävät tältä, ja ovat oikein hyvässä kasvussa. Morsingoilla olen pitänyt taimiväliä on n 25cm ja riviväliä 40cm.

IN ENGLISH
I planted woad seedlings outside May 9th, when the seedlings were about two weeks old and still quite small. I mulched with grass clippings, and kept  them covered with fleece because there were several nights below freezing still in early May. Now those plants look like this, and are growing well.
Plants are about 25cm apart from each other and the rows 40cm apart.


2 comments:

  1. Hyvältä näyttää! Taimivälien kattaminen silpulla on varmasti tärkeää ja siitä voisinkin ottaa oppia - mulla on tapana murhata pikku taimet ulos istuttamalla, kun sitten ne kuivuvat tms.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, kattamalla maan selviää parhaiten sekä rikkaruohojen kanssa, että kosteuden. Ei tarvitse kastella ollenkaan niin usein, jos koskaan, kun maa on katettuna. Sitä katetta joutuu lisäämään pariin kertaan kesän mittaan, nytkin jo kolme viikkoa sitten levitetty silppu on hävinnyt matojen suuhun aika paljon ja kohta tarvitaan lisää. Tai vielä on tomaatit kattamatta, kun silppu loppui kesken viime viikolla, mutta onneksi tuo ruoho on aika loppumaton luonnonvara:). Nyt on onneksi satanut, tämä lounaiskolkka on usein alkukesällä tosi kuivaa, ja sulla saaressa varmaan vieläkin kuivempaa.

      Delete