Friday, May 29, 2015

Summer season at the market Kesätorikausi alkaaKesän torikausi alkoi tällä viikolla ja tästä eteenpäin noin syyskuun puoleen väliin saakka kojumme löytää Helsingin Kauppatorilta noin neljänä päivänä viikossa, joskus viitenäkin päivänä, klo 9-17 (eli siis tuolloin koju on myyntivalmiina). Torilla myynnissä on tarvikepaketteja, lankoja ja mieheni luontokuvia, mutta luonnonväriaineita on vain nettikaupassa. Mikäli haluat hakea ne torilta (ja säästää näin lähetyskuluissa), tee tilaus etukäteen nettikaupasta. Myyntipäivät vaihtelevat hiukan ilmojen ja sen mukaan miten turistiristeilijöitä tulee Helsingin satamaan, ja kirjoitankin tänne blogin sivupalkkiin aina sunnuntaina seuraavan viikon toripäivät. Toivottavasti tulee hyvä myyntikesä:)

Torimyynnin vuoksi nettikaupan postilähetykset lähtevät vain kerran tai kahdesti viikossa. Mikäli tilaus on tehty sunnuntaina puoleen päivään mennessä niin silloin ne lähtevät maanantaina.

Kotona väritattaret odottavat istutusta edelleen purkeissa kasvihuoneessa, mutta ensi viikolla ilmojen pitäisi lämmetä ja varmaankin istutan ne ulos heti alkuviikosta. Yöt ovat kyllä olleet plussalla, mutta olen huomannut aiempina vuosina, että jos istutan ne ulos liian aikaisin kun lämpötila on öisin vielä alle 5 astetta, niin kasvu jää juromaan ja on parempi odottaa kunnes kunnolla lämpenee. Allaolevassa kuvassa keskellä on 'Senbon'-lajiketta ja ylä-ja alareunassa Japanista saamistani siemenistä kasvatettua väritatarta, joka näyttää olevan pyöreälehtisempää muotoa. Mielenkiintoista verrata näitä erilaisia muotoja ja kasvattaa nyt uutena noita japanilaisista siemenistä olevaa väritatarta.

IN ENGLISH
The summer selling season at the market has started this week, and from now until mid September you can find our booth at the market Kauppatori in Helsinki at least four days a week, from 9am to 5pm. The days vary depending on the weather and on the big cruise ships which come to the harbor in Helsinki, and every Sunday I will write the market days of the coming week here in the side bar of my blog. I'm looking forward to a good summer season at the market.

Because of the market I can only ship online orders once or twice a week. If the order has been made before noon on Sunday, it will ship on Mondays.

Here at home my japanese indigo plants are waiting to be planted outside, as the weather has been quite cool with cold nights,  but next week it is supposed to get warmer and I will probably plant them outside then. I have noticed from previous experience that if the night temperature is less than +5 degrees Celsius the plants dislike it and the growth will stop, so it is better to wait until the weather becomes warmer. The plants in the middle in the picture below are 'Senbon'- cultivar, and the ones on the top and in the bottom are grown from seeds I got from Japan, which seems to be a round leaf type of japanese indigo. It will be exciting to see how it grows here, and how the indigo content is compared to other types.7 comments:

 1. Hyvää torikesää! Jospa nyt viimeinkin saisin aikaan lähteä synnyinkaupunkini torille jonakin kauniina kesäpäivänä :-) Ja yritän osua vieläpä teidän toripäiväksi, kiva että laitat päivät tänne ylös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääh ja joo, luin kommenttisi edelliseen postaukseen vasta nyt.. en ollut Helsingissä vielä Annalan-päivänä, joten missasin jouluruususi! Toisaalta toivon, että omat siemenkasvatukseni itävät, missä lienevätkään, täytyy tarkastaa purkkien tilanne. Ja olivatko ne taas pilkullisia vai mitä, kauheaa tämä dementia ;-)
   Olen Pirkkoon yhteydessä, jospa jossain vaiheessa nähtäisiin. Mutta ensin yritän tutkia, onko matarani aitoa keltamataraa. Senkin olen jo ehtinyt unohtaa.

   Delete
 2. Kiitti Saila:)
  Juu, Annalassa meni kaikki kolme isoa täplikästä jouluruusua, mutta mulla on paljon siementaimia kasvamassa että kyllä niitä tulee myöhemminkin, varmaan. Koskaanhan ei tiedä ennenkuin näkee kukkivan, jouluruusut ovat suosikkejani. Minä näen Pirkon varmaan seuraavan kerran Nuppulan taimivaihdossa viikon päästä sunnuntaina, eli jos haluat jonkun siementaimen niin voin hänen välityksellään laittaa, mutta niistä ei tosiaan tiedä vielä millaisia tulee. Paitsi että kaikki ovat tarhajouluruusuja ja emoista suurin osa on Ashwoodin siemenistä kasvatettuja.

  ReplyDelete
 3. Hi, I love reading your blog and look forward to reading more about the indigo plants that you have planted.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Irene, thank you:)
   I don't know if I will have much time to write here (or experiment) in the summer, but I will compare the japanese indigoes in the autumn when I harvest and dye with them.

   Delete
 4. upea koju teillä, toivon hyvää kesää kaikinpuolin:)) kylvin väritattaret suoraan kasvihuoneeseen ennen reissuamme ja hyvin näyttävät taimettuneen, toki eivät ole viel aivan noin isoja kuin kuvassasi olevat. tääl on niin himskatin tuulista ja kylmää, illalla leikkasin untuvatakki päällä ruohoa ja ei edes hiki tullut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kesä näyttää kiireiseltä ainakin toistaiseksi:)
   Viime viikolla minäkin vasta istutin ulos nuo omat väritattareni, pelkäsin halloja, vaikka onneksi niiltä kuitenkin vältyttiin. Nyt ne ovat harson alla, ja toivottavasti alkavat kasvaa hyvin. Jollei sada, niin täytyy kastella koska toistaiseksi ainakin täällä on aika kuivaa.

   Delete