Tuesday, December 10, 2013

Winter and a good article Talvi ja hyvä artikkelisarja


Syksy meni nopeasti ohi. Kesän myyntikauden jälkeen nettikaupassa oli tosi mukavasti asiakkaita, kiitos kaikille,  ja sen kanssa on ollut kiireitä koko syksyn. En ole ehtinyt tehdä minkäänlaisia kokeiluja, vaikka sieniä ja muuta kokeiltavaa olisi kyllä varastossa, ehkäpä kokeiluille jää paremmin aikaa talvella. En ole edes  missään joulumyyjäisissä, vain ainoastaan mieheni on Kauppatorilla lauantaisin nyt ennen joulua ja talvellakin. Uuden vuoden ja loppiaisen välillä hän on torilla todennäköisesti myös joinakin muinakin päivinä. Ja tietysti nettikauppa on auki jatkuvasti:)

IN ENGLISH
The autumn went past quickly. Last summer was very good at the market, and after that all autumn there has been quite a lot of customers in my online shop, thank you all:-), so I have been very busy with that. There has been no time for any new experiments, even though I have mushrooms and other dyestuffs in store waiting to be used, but I hope there will be time for that in the winter.
I'm not going to any Christmas fairs, only my husband is at the market Kauppatori in Helsinki on Saturdays and right after the New Year maybe also some other days. And of course the online shop is open all the time:)


Syksy oli leuto ja mukava ja viime viikolla tuli ensimmäinen vähäinen lumipeite. Yllä olevassa kuvassa on väritattaren varrentynkiä. Kerään ne kompostiin yleensä vasta keväällä, jolloin juuret ovat paleltuneet ja ne irtoavat maasta helposti käsin vetämällä ilman isoa juuripaakkua. Syksyllä ne pitäisi kaivaa talikolla ylös, niin tiukassa niiden juuret ovat.

IN ENGLISH
This autumn was mild and long, and only last week we got the first snow. In the picture above there are frozen japanese indigo stems. I usually leave them until spring before I take them to the compost. In the autumn their roots are still very tightly in the ground and I have to use a shovel to dig them up, while in the spring they are very easy to just pull up with hands.


Rusakot olivat käyneet maistelemassa morsingon lehtiä.

The wild hares have been eating woad leaves in the snow.


Nämä eivät ole värikasveja, mutta muuten minulle rakkaita jouluruusuja, joiden lehdet ovat kauniita talvellakin:)

These are not dyeplants, but I love my hellebores which are lovely even in winter:)


Marraskuussa minuun otti yhteyttä Käsityö- lehden kääntäjä, joka kysyi muutamaa indigovärjäykseen liittyvän sanan oikeaa käännösasua. Käsityö on Viron suurin neulelehti, jota saa myös suomeksi käännettynä. Se oli minulle vieras lehti, ja olin iloisesti yllättynyt siinä olevistä jutuista, erityisesti tämän vuoden numeroissa olevasta artikkelisarjasta luonnonvärjäyksestä. Sarjan on kirjoittanut Liis Luhamaa, joka kirjoittaa myös blogia viroksi. Artikkelit ovat hyvin perusteellisia ja niistä huomaa, että hän kirjoittaa omasta kokemuksestaan, ja kautta linjan siellä oli pieniä yksityiskohtaisia käytännön neuvoja.  Liis kirjoittaa myös tekemistään puretuskokeiluista ja hän näyttää kuvia siitä miten pelkästään alunan ja viinikivenkin kanssa erilaiset puretustavat vaikuttavat lopulliseen väriin (mm esimerkkinä on selvä ero värin tummuudessa kun lanka on esipuretettu verrattuna samanaikaispuretukseen). Näistä kokeiluista on myös hänen blogissaan, täällä.  Tavallisesti jos jossain lehdessä on luonnonvärjäyksestä, niin koko aihe on laitettu pariin sivuun ja silloin se on väkisinkin hyvin ylimalkainen ja ympäripyöreä, mutta tämän lehden artikkelisarjassa on ensin kevätnumerossa pelkästään perusteista, langan esikäsittelystä ja puretuksesta, siitä kaikkein tärkeimmästä asiasta (minun mielestäni). Kesänumerossa oli keltaisen värjäämisestä, syksynumerossa punaisen värjäämisestä ja viimeisimmässä talvinumerossa sinisen värjäämisestä, yhteensä artikkelisarjassa oli 16 sivua yksityiskohtaista asiaa. Harvoin on missään lehdessä näin hyvin ja perusteellisesti kirjoitettu luonnonvärjäyksestä. Viimeisintä numeroa saa varmaan vielä ostaa helposti, ehkä vanhempiakin numeroita saa tilaamalla, tai ainakin kirjastoissa niitä voi lukea. Vaikka minutkin on mainittu artikkeleissa, niin en kirjoita tätä siksi, vaan ihan oikeasti minusta tämä oli todella hyvin kirjoitettua asiaa ja lehti ansaitsee ison plussan siitä, että artikkeleille on annettu niin paljon tilaa ja että tekijäksi on otettu asiaan paneutunut henkilö.

Kun tuolla oli linkki koivunlehdillä tehtyihin värjäyksiin ja eroihin eri alunamäärillä, niin laitan myös toisen linkin Jared'in blogiin FromSilkRoad, missä hän kuvaa hyvin yksityiskohtaisesti kokeilujaan eri puretuksilla, alunamäärillä ja erilaisissa lämpötiloissa. Lukekaapa mm täältä.

IN ENGLISH
In November I was contacted by a person who was translating an article about indigo from Estonian to Finnish, and she wanted my help for some of the words in Finnish. The article was in Käsityö, which is the biggest craft magazine in Estonia and it is also published in Finland translated in Finnish. I wasn't familiar to that magazine and was pleasantly surprised about it, especially about the series of articles about natural dyeing written by Liis Luhamaa, who also writes a blog in Estonian. The articles are very thorough and you can see from the small details of practical advise that she writes from her own experiences, not just something from books. Liis writes also about her own experiments in mordanting and shows pictures how different the color is if it is mordanted with alum (and with or without cream of tartar) beforehand or in the dye bath. She has also about these experiments in her blog, here.
Usually when there are articles in the magazines about natural dyeing they are couple of pages long at the most, and of course they are bound to be very shallow, but this is a series of articles about the subject. In the spring issue there are the basics, the pre treatment of the fiber and mordanting, which are the most important to understand (I think). In the summer issue there is about dyeing yellow, in the autumn issue about dyeing red and in the latest, the winter issue, about dyeing blue. The total 16 pages in the series of articles and all very detailed and well written. Very rarely is there an article this good about natural dyeing in the magazines. The latest issue is easy to buy here in Finland, but I don't know if the other issues are still available, probably at least in the libraries. Even though I was mentioned also in the articles, that is not why I wrote this, I really do believe these articles are very good if you read Finnish (or Estonian), and the great thing is that the magazine has given so much space to the articles and that the person who wrote it is someone who has actual knowledge of the subject, really big thanks to the magazine for that.

I mentioned the link to Liis's mordanting experiments, and here is another link to very detailed experiments in mordanting in Jared's blog FromSilkRoad. He describes his experiments with different mordants, different amounts of alum and in different temperatures, for instance here.

6 comments:

 1. Värjäysartikkelit on tosiaan ollut kiinnostavia. Ennen värjäyssarjaa lehdessä oli kattava sarja villan kehräämisestä.

  ReplyDelete
 2. Varmaan se kehruusarjakin oli hyvä. Tuossa kevätnumerossa oli myös hyvä juttu ahvenanmaanlampaan villasta, senkin oli kirjoittanut henkilö joka selvästi tiesi paljon siitä ja sen kehräämisestä. Tykkäsin kovasti lehdestä muutenkin ja jos vain ehdin, niin tekisi mieli kutoa itselleni yksi lehdessä ollut villatakki:)

  ReplyDelete
 3. That magazine looks beautiful, and so does your garden! Thanks for the links to Jarek's blog.

  ReplyDelete
 4. Thank you Leena - I'm so glad you liked the articles! I really hope they inspire new people to take on dyeing with natural dyes.
  By the way - did you know that the next International Fungi and Fiber Symposium is taking place in Estonia: http://seenevarvid.weebly.com/
  It would be so great to see you there!

  ReplyDelete
 5. Hi Liis,
  I don't know if I can make it to the symposium, September is still our good selling month at the market, and I can't be away from the work at that time other than maybe for one day:( I know for sure closer in the end of summer.
  I hope you have a nice mushroom week:)

  ReplyDelete
 6. beautiful snow photos. thanks for the link to the estonian blog. will bookmark it.
  happy holidays.

  ReplyDelete