Sunday, November 3, 2013

New yarns Uusia lankojaOlen lokakuun aikana värjännyt uusia lankoja kauppaan, ja meillä onkin nyt myynnissä kahta uutta lankalaatua. Meiltä on jo pitkään kyselty luonnonväreillä värjättyä ohuempaa lankaa, ja sitten toisaalta myös täysvillaista sukkalankaa. Molemmat uudet langat ovat kampalankoja, ja ne eivät ole pelkästään suomenlammasta vaan niissä on lisäksi risteytysvilloja. Molemmat langat on tehty Pirtin kehräämössä. Ohuempi lanka on nimeltään Velho ja paksumpi lanka on nimeltään Hiisi. Yllä olevassa kuvassa ylin rivi on Hiisi-lankaa ja kaksi alempaa Velhoa. Tällä hetkellä saatavilla on noita värejä, mutta niinkuin aina, värjäyseräni vaihtelevat ja uusia hiukan erilaisia värejä,ja joskus samojakin, tulee jatkossa.

Velho on siis ohutta, englanniksi sanottaisiin, että se on light fingering weight, mutta en tiedä mikä olisi oikea määritelmä suomeksi. Se soveltuu hyvin huiveihin, mutta myös kaikenlaisiin muihin ohuisiin neuleisiin. Metrejä siinä on 340-350m/100g ja wpi 20-22. Koetilkun tein 2mm puikoilla, mutta omalle löysälle käsialalleni puikot olisivat ehkä saaneet olla vieläkin pienemmät, nyt mallitilkusta tuli minun makuuni hiukan veltto. Päädyin kuitenkin laittamaan puikkosuositukseksi 2- 2,25mm.  Velhoa on aivan ihana värjätä, luonnonvärit oikein hehkuvat siinä, voisi sanoa taianomaisesti niinkuin Velholle kuuluukin :).

Hiisi on sitten taas paksumpaa lankaa, metrejä siinä on n 170m/100g, ja vaikka wpi on 12, kuten Aarnissakin, niin Hiisi on hyvin tiivistä lankaa, sen rinnalla Aarni on ilmavaampaa ja jotenkin pörröisempää. Hiisi onkin tehty tavallista tiukemmalla kierteellä ja sillä on oikein hyvä vetolujuus. Koekäytössä olleet villasukat siitä tehtynä ovat kestäneet yllättävän hyvin, juuri varmaankin tiukan kierteen takia. Neuletiheys Hiidellä on 20s/10cm ja puikkosuositus 3-3,5mm, tietysti riippuen käsialasta. Hiisi-langasta tehdyt sukat ovat siis saapassukkia, ihan ohutta sukkalankaa meillä ei ole. Vaikka teetimme Hiisi-langan sukkalangaksi, niin olen nyt ihastunut siihen ja minusta se on todella hyvää ihan mihin tahansa neuleeseen. Sitä on nopeaa neuloa ja mm palmikot ja muut pintaneuleet tulevat sillä tosi hyvin esille. Haittapuolena tietysti voisi ajatella, että langan menekki on hiukan isompaa, koska siinä ei ole niin paljoa metrejä. Ja myös sitä on ihana värjätä, siinä on hieno kiilto joka tuo luonnonvärit upeasti esille.

Näitä molempia uusia lankoja on nyt kaupassani, enimmäkseen värjättyinä, mutta jatkossa niitä tulee olemaan myös useampina värjäämättöminä lampaanväreinä. Torilla näitä uusia lankoja ei vielä ole, mutta kunhan saan värjättyä niitä lisää, niin sitten myöhemmin tässä kuussa niitä on myös torilla.
Koska meillä on nyt uusi sukkalanka, niin myymme kaupassa vanhan varaston Ukko-sukkalankaa alennuksella loppuun (9€/150g, 6€/100g).

IN ENGLISH
I have been dyeing new yarns for the shop all October, and now there are two new yarn brands in my shop. We have been asked for a long time to have a thinner lace weight yarn, and now we have something for knitters who want thinner yarn. Also we have been asked to have all wool sock yarn, and now we have it. Both new yarns are made from combed wool so they are very smooth and soft, and they are made in Pirtin Kehräämö. The thinner yarn is called Velho (a kind of wizard) and thicker yarns is Hiisi (it is kind of mythical goblin or elf which lives in the forests). These new yarns are not solely Finnsheep wool but there is also wool from crosses with other breeds in them. In the picture above the top row is Hiisi yarn and the two bottom rows are Velho yarns. At the moment those are the available colors, but as always with my yarns, there will be more slightly different colors each time I dye more.

Velho is thin, light fingering weight, almost lace weight. It is good for scarves, but also to other kinds of knitting. It has 340-350meters (380 yards) in 100grams, wpi 20-22. I knitted a sample with 2mm needles but I knit very loose,so to me even smaller needles would have been better. Anyhow I ended recommending needle size 2-2,25mm European for this yarn, but it always depends on your gauge and the project you are knitting. I loved dyeing Velho, the colors shine on it, you could say almost magically:)

Hiisi is heavier weight yarn, worsted weight. It has apprx 170 meters (185 yards) in 100 grams, wpi 12. Even though the wpi is the same as in Aarni, Hiisi is much more dense yarn than Aarni which is more "airy". Hiisi is also made from combed wool and it has a very tight twist. Gauge is 20sts/10cm and needle recommendation 3-3,5mm European. The socks made from Hiisi are sturdy and warm, made to wear in boots. I knitted a pair to try how it wears, and I am very pleased with them. I think the tight twist makes them more durable than other our 100% wool yarns, and even though we had it made for socks, I think it is a very good all-purpose yarn, to knit mittens or sweaters, too. Cables, and panels and other such techniques look very good knitted with this yarn. Hiis has a wonderful lustre which brings out the naturally dyed colors.

I have both of these new yarns now in my shop, mostly naturally dyed colors, but there will be more natural sheep colors also later on.  I don't have these yarns at the market yet, but they will be there also later this month. 
Since we have now this new yarn for socks, I am selling all of my old stock of Ukko (our older sock yarn) with a discount (9€/150g, 6€/100g) in the shop, and when it is sold, we don't have it any more.

7 comments:

 1. Onpa kivannäköisiä ja laatuisia uusia lankoja.

  ReplyDelete
 2. Leena, Your new yarn colors are wonderful!

  ReplyDelete
 3. I just discovered your shop and blog, lovely! The yarns are sooooooo beautiful, I will shop soon!

  ReplyDelete
 4. Thank you, your comments mean a lot to me:)

  ReplyDelete
 5. Great selection of colours! Beats any synthetic dyed yarns :)

  ReplyDelete