Saturday, October 12, 2013

Autumn leaves Syksyn lehtien aika


Tulevat päivät ovat parasta aikaa kerätä puista pudonneita lehtiä. Sateita ei pitäisi olla luvassa lähipäiviksi ja lehdet tippuvat juuri nyt ja kun ne ovat kuivia, niin niitä on helppo kerätä. Lehtiä kerätessä kannattaa varoa, että mukaan ei tule maa-ainesta, joka voi samentaa ja pilata väriliemen. Syksyn lehdistä saa keltaisia ja kellanruskeita värejä normaalilla kattilavärjäyksellä, mutta toisin kuin alkukesän tuoreilla kasveillä värjätessä pudonneita lehtiä kannattaa liottaa pitkään, ainakin kaksi viikkoa, jotta niistä saa värin irti. Lisäksi liotusveteen kannattaa lisätä pari ruokalusikallista kidesoodaa ämpärillistä kohti.
Täällä on viime vuotisesta värjäyksestäni pudonneilla vaahteranlehdillä.
Syksyisillä lehdillä voi kokeilla myös kontaktivärjäystä ja kankaiden värjäystä. Itselläni ei ole niistä kokemusta, mutta mm australialainen India Flint opettaa ja kirjoittaa siitä.

IN ENGLISH
Next few days here in Finland are the best time to collect fallen autumn leaves. The leaves are falling just now, and the weather is supposed to be dry and sunny, so the leaves are good and dry and easy to collect. When collecting be sure so that the leaves are clean and there is no soil with them, which can ruin your dye bath. When dyeing with normal immersion kettle dyeing, the autumn leaves give yellows and browns, but unlike fresh green plants, fallen leaves need to be soaked for a long time, at least two weeks, and adding couple of tablespoonfuls of washing soda to the soaking bath is helpful.
Here is how I dyed with fallen maple leaves last autumn.
Fallen leaves are also good for contact dyeing and dyeing fabric. I don't have experience about it, but India Flint is a world famous pioneer and teacher in that.Todennäköisesti kaikista puiden lehdistä tulee jotain väriä myös syksyllä, ja niitä kannattaa kokeilla. Koivun lehdistä tietysti, mutta ne ovat melko pieniä. Oikealla hetkellä niitäkin kerää kyllä nopeasti ison puun alta paljon.

IN ENGLISH
Probably all tree leaves are useful also in the autumn, and at least it is worth trying anything you can get your hands on. Birch leaves, of course, but birch leaves are quite small. At the right time just after they have fallen even they are easy to collect below a large tree.Puutarhassa omenapuiden lehdet ovat hyviä. Jännästi osa pihallamme olevista omenapuista on jo ihan punaisia, kun taas toisissa on nyt keltaiset lehdet.

IN ENGLISH
In the garden the leaves in apple trees are good. Some of the apple trees have red leaves now, while some are yellow.

Kirsikan lehtiä

Cherry leaves


Mongolianvaahtera

Amur maple (Acer ginnala)
Korpipaatsamalla on hieno keltainen syysväri, ja luulisin senkin lehtien olevan hyviä myös syksyisiin värjäyskokeiluihin. Metsässä se loistaa keltaisena juuri nyt (rungot ylemmässä kuvassa ovat harmaalepän, paatsaman runko ei näy kuvassa). Puutarhassa kasvava orapaatsama on vielä ihan vihreä, se onkin eteläisempi laji, mutta on kyllä selvinnyt minulla ulkona jo useamman talven hyvin.

IN ENGLISH
Alder buckthorn (Rhamnus frangula) has a brilliant yellow autumn color, and I would think it is good for dyeing also this time of year. It shines in the forest right now. I have Common buckthorn (Rhamnus cathartica) also in the garden, but it's leaves are still green. It is a more southern species but it has survived here now for several years.Meillä kasvaa myös pari jalavaa, vuorijalava ja kynäjalava. Niissä on isot lehdet, jotka ovat nyt kullankeltaiset. Ajattelin kokeilla niitä värjäykseen tänä syksynä. Jenny Deanin Wild Color kirjan mukaan niistä saa tuoreena hyviä keltaisia, joten ne toimivat luultavasti myös näin syksyllä. Ja kun lehdet ovat isoja, niitä on helppoa kerätä:)

IN ENGLISH
We have also couple of elm trees (Ulmus glabra and Ulmus laevis). Their leaves are big and golden yellow right now. I'm planning to collect them for dyeing next. I have never used them before, but according to Jenny Dean's Wild Color, they give golden yellow when used fresh, so I think they could be good for dyeing also right now. And the leaves are big so they are easy to collect:)

7 comments:

 1. Kovin mielenkiintoista on myös tämä syksyn lehdillä värjäys! Täällä meilläpäin on hienoja värejä nyt lehdissä. Itselläni on vaan kehnot olosuhteet mm lehtien säilytyksen suhteen.....

  ReplyDelete
 2. I love autumn colours of the trees and enjoyed looking at this post of yours immensely. Strangely enough, I never thought of dyeing with fallen leaves - up to now.

  ReplyDelete
 3. Margsan, se on tosiaan, että pitää olla joku paikka missä säilyttää ne likoavat lehtiämpärit. Eihän niistä tuleva väri mitään hirmu erikoista ole, mutta toisaalta tulee nyt niin helposti, kun lehdet tippuvat itsekseen:)

  Thank you so much Ladka:)
  The colors from leaves is not spectacular, and they need a long soak, but they are so easy to get now when they fall from trees:) And I think the tannins in the leaves make the color pretty lightfast, too.

  ReplyDelete
 4. Lovely post! And even more inspiration for my own dye pots ;>]
  Busily working here on the west coast of USA ... native willow, red-leaved Physocarpus, alder, madrone bark ... I absolutely LOVE autumn. Looks gorgeous where you are.

  ReplyDelete
 5. Thank you Sweetpea:)
  Isn't it great how there are so many dye plants all around us no matter where we live. I had to google madrone, we don't have it here but Physocarpus grows also here.

  ReplyDelete
 6. surrounded by such beautiful colors that somehow find a way into your yarns.

  ReplyDelete
 7. Oh how nicely said neki:))
  Thank you.

  ReplyDelete