Monday, November 19, 2012

Gardening challenge Puutarhahaaste


Tämä postaus ei nyt liity värjäykseen vaan puutarhaan. Saila Saaripalstalta heitti eilen minulle haasteen, missä pitää kertoa mitä kasvihankintoja aikoo tehdä tulevana vuonna. Yleensä olen hyvin huono vastaamaan haasteisiin enkä nytkään tiedä kenelle muulle voisin antaa tämän eteenpäin, mutta vastaan nyt silti itse, kun puutarha-asiat ovat niin sydäntäni lähellä.
Vastauksenikin menee hiukan asian vierestä, kun ostan aika harvoin kasveja, useimmat kasvini olen kylvänyt siemenistä tai saanut kasvivaihtotapahtumista ja kasviystäviltä.

Ensi vuonna itävistä kylvöksistä voin kuitenkin kertoa. Erilaisia esikkojen siemeniä olen jo hankkinut ensi kevättä varten, mm yllä olevassa kuvassa olevaa 'Reverie'- nimistä polyanthusta (en ole ihan varma onko näiden nimi suomeksi loistokevätesikko vai mitä). Nämä on kylvetty kaksi vuotta sitten. Kaikenlaiset esikot ovat niin ihania, eikä niitä ole koskaan liikaa! Myös muita sinisävyisten polyanthusten siemeniä on ostettuna, hankintapaikka ranskalainen Barnhaven.

IN ENGLISH
This posting has nothing to do with dyeing, it is about my garden. Saila from Saaripalsta passed me a challenge and I'm supposed to tell what plants I am going to buy and plant next year. Usually I'm not good at answering to challenges but gardening is so close to my heart, so I'm going to answer this one:). I rarely buy plants, most of my plants are grown from seeds, or I have gotten them in plants swaps or from gardening friends.

Anyway, I can tell about what plants I am going to grow from seed next year. I have already bought seeds of different polyanthus primulas, like the one in the picture above, which is called 'Reverie', and it is so beautiful. I had sown it two years ago and it flowered this year the first time. I love all primulas, and I can never have enough of them. I have now seeds of other blue shades, too. I have bought the seeds from France from Barnhaven.


Pidän erityisesti kaikista kevätkukkijoista, ja niitä pitää saada lisää. Niinpä jo viime vuonna kylvin useanlaisia koiranhampaita ja kolmilehtiä. Kuvassa oleva koiranhammas on risteymä 'Padoga', ainoa minulla toistaiseksi oleva, mutta odotan viime talvisten kylvösten itävän keväällä ja sitten kolmen neljän vuoden päästä onkin jo monia kukkivia koiranhampaita. Kolmilehtien kanssa kukintaa pitää kylläkin odottaa varmaan seitsemän vuotta, mutta toisaalta kylvämällä siemeniä saan paljon enemmän taimia ja halvemmalla kuin ostamalla valmiita kasveja, ja kukkivaksi asti selvinneet ovat varmasti sitten sopeutuneet minun puutarhani olosuhteisiin.

IN ENGLISH
I especially love all spring flowers, and can't have enough of them. So last winter I sowed different kinds of  trout lilies (Erythronium) and Trilliums. The trout lily in the picture is the only one I have had flowering, it is a hybrid called 'Padoga', but I am waiting for the seeds from last year to sprout next spring, and then after three or four years I will have many more flowering trout lilies. Trilliums probably need seven years to reach flowering size from sowing, but I don't mind: by sowing I will get more plants (and cheaper) which are adapted to growing conditions in my garden. In the garden years go by fast:)Olen myös kylvänyt viime vuonna ja jo tänä syksynä lisää jouluruusuja. Kuvissa olevat ovat aikaisempia siemenkasvatuksiani. Olen kylvänyt sekä omista kasveistani saamiani siemeniä, että ostanut uuden väristen jouluruusujen siemeniä, ja joka kevät jännityksellä odotan uusien taimien kukintaa.

IN ENGLISH
I have also sown more hellebores last year, and more already this autumn. I have grown the ones in the pictures several years ago, and now sowed seeds from my own plants and also bought some new seeds of different colors. Every spring it is so exciting to wait for new plants to flower.


Olen myös innostunut pioneista, niitä olen ostanutkin ja varmaan ensi syksyksikin sorrun ostamaan taimen tai pari. Pionit on paras ostaa ja istuttaa syksyllä paljasjuurisina. Monet pioneistani ovat kuitenkin siemenestä kasvatettuja nimettömiä pioneita, jotka ovat yhtä hienoja (mielestäni, tietysti) kuin kaupan lajikkeetkin. Kuvassa on aikaisin kukkivia ruusupioneita ja vuoripioneita, ja vaikka voisin jakaakin jo kasvejani, niin keräsin näistäkin taas siemeniä ja kylvin ne aikaisin syksyllä, että sitten joskus saisin lisää niitä. Kun kasvattaa pioneita siemenistä, niin ei voi olla koskaan varma millaisia kukkia tulee, mutta joskus onnistaa ja jälkeläisistä tulee vieläkin hienompia kuin emonsa.

IN ENGLISH
Peonies are also my passion, I have bought them, and I'm sure I will buy one or two more next autumn. Peonies are best bought and planted bareroot in the autumn. However, many of my peonies are grown from seed, so they have no official name, but  they are as beautiful (in my opinion, naturally) as the ones you can buy. The ones in the picture are species, P.veitchii and P.officinalis, and even though I could divide these to get more plants, I collected seeds from them, and sowed them early this autumn, and so will have more plants one day. When you grow peonies from seeds, you can never be sure what kind of flowers they will have, but sometimes you can get lucky and the offspring is even more beautiful than the parent peony:)


Oikeastaan ainoat kasvit, mitä minulle nyt tulee mieleen, mitä ostan ehdottomasti (jos vain jostain löydän), ovat siniset kesällä kukkivat kiurunkannukset, Corydalis flexuosan lajikkeet, mm 'Pere David', 'Blue Panda', 'China Blue', 'Tory MP'. Ne ovat todella ihania puolivarjon penkissä! Kuvassa on 'Craighton Blue', ja tietysti ajattelen, että kun saan joskus lisää muita eri lajikkeita, niin ehkä ne sitten tekisivät yhdessä siemeniä ja joskus minulla olisi omiakin siementaimia näistä, ja voisin levittää niitä eri puolille puutarhaa. Näiden siemeniä ei oikeastaan saa mistään, joten ainoa tapa on ostaa ensi taimet ja toivoa, että ne sitten tuottaisivat siemeniä.

IN ENGLISH
The only plants, which come to mind now, that I would buy next year as plants (if I find them somewhere) are blue flowering corydalis, different cultivars of Corydalis flexuosa, 'Pere David', 'China Blue', 'Blue Panda', 'Tory MP'. They are so wonderful in woodland bed! The one in the picture is 'Craighton Blue', and naturally I think that when someday I have more of different cultivars, they will perhaps produce seeds together, and so I will have my own seedlings and I could plant them all over the garden. The only way to get seeds from these corydalis, is to grow them yourself, you can't buy their seeds anywhere.

4 comments:

 1. Ihanaa ja mielenkiintoista kun vastasit!
  Samaa mieltä siementaimista, siinä saa omalle vyöhykkeelle jo vauvasta asti sopeutuneita kasveja ja lisäksi ties mitä yllätyksiä. Jos vain on kärsivällisyyttä ;-)
  Kirjoitinkin tänään edelleen kukkivasta esikosta ja syysmyrkkyliljoista, jotka kukkivat - täällä lauhan syksyn seudulla olisi paljon muutakin, joka kukkisi pitkään syksyllä, elleivät peurat söisi, mutta esikoita ja myrkkyliljoja ei onneksi syödä! Se on suuuuuuuri plussa.
  Mutta yhtä mietin, nimittäin että oman 'Padogan' kaikki nousevat kukkanuput kyllä syötiin viime keväänä. Istutin niitä silti tänä syksynä lisää siinä ajatuksessa, että alan nyt talvella rakentaa aitaa - osa tolpistakin on jo pystyssä, kun saisi niihin vain poikkipuita. Toivottavasti koiranhampaat saavat sinun puutarhassasi olla rauhassa!
  Sitä 'China Blue'-kiurunkannusta ostin viime keväänä Tukholman puutarhamessuilta, se on ihana! Mitä saniaisia sinulla on tuossa kiurunkannuskuvassa?

  ReplyDelete
 2. Voi harmi, että ne 'Padoga'tkin syödään.
  Meillä ne ovat säästyneet, mutta niiden kasvupaikka on ihan ulkorakennuksen seinustalla, missä peurat ja kauriit ei yleensä kulje. Pitääkin pitää mielessä, että niitä ei kannata istuttaa polkujen varsille (sitten kun siementaimet joskus kasvavat). Nuo 'Padogat' ovat olleet mulla kait kolme vuotta nyt, ja lisääntyneetkin aika kivasti, mutta en ole vielä raaskinut jakaa niitä.
  Ja esikot on aivan ihania, siksi nytkin kylvän niitä lisää, vaikka niin kaikki keväällä kukkivat on kyllä parhaita:)

  Kiurunkannuskuvassa on taustalla Osmunda regalis ja vieressä Adiantum pedatum, molemmat olleet tuossa nyt ehkä myös kolme vuotta.
  Saniaisia ei muuten kenenkään pitäisi syödä:) Ja ne ovat siitä myös hyviä, että nousevat keväällä melko myöhään, niiden viereen voi laittaa aikaisia sipuleita, mulla on Corydalis solidoita niiden vieressä.
  'China Blue' on kuvissa tosi nätti!

  ReplyDelete
 3. Beautiful flowers. I like flowers and plants in a more natural setting like you have. I haven't grown Hellebores yet but I will probably buy a plant to start with. I love gardening too! I especially like David Austen Roses. Hardy and fragrant.

  ReplyDelete
 4. Thanks Tari:)
  Hellebores are very nice, well, actually all early flowers are great.

  ReplyDelete