Friday, July 30, 2010

Knapweed and tansy Ahdekaunokkeja ja pietaryrttiä

Ahdekaunokkien kukinta on mennyt helteiden vuoksi tosi nopeasti ainakin täällä etelä Suomessa, alkaa olla viimeisiä aikoja kerätä ja värjätä niillä. Niitä löytää tienpenkoilta hyvin ja muutenkin kuivilta paikoilta. Omassa puutarhassani niitä kasvaa villinä, mutta enimmäkseen olen kerännyt tien varrelta, kun en raaski puutarhasta leikata hyvää perhoskasvia pois, enimmillän yhdessä puskassa laskin 24 sitruunaperhosta viime viikolla.
Ahdekaunokeilla värjäämisestä kirjoitin viime vuonna täällä, ja mm niitä suosittelen keltaisen lähteeksi.

IN ENGLISH
Due to the hot July the flowering of knapweeds (Centaurea jacea) is fast going by, so here it is now the last times to gather them for dyeing. They grow wild in the road banks and in other dry sunny places in Finland. I have them also in my garden, growing wild, but mostly I have collected them from the road banks, I love watching butterflies feeding on them in my garden. Last week I counted 24 butterflies in one flowering knapweed.

Last year I wrote about dyeing with knapweeds, here, and I think they are are good source of yellow.


Myös pietaryrtin satokausi on alkanut, se onneksi kestää hiukan pidempään, toivottavasti koko elokuun, suosikkivärikasvejani keltaiseen. Välillä se siementää kukkapenkkeihinkin puutarhassa. Käytän koko kasvia kukkivana värjäykseen, samalla tavalla kuin ahdekaunokkiakin.

Also tansy has started to flower here, and usually I can harvest it all August. It is one of my favourite dyeplants for yellow, and sometimes it has self seeded to my flowerbeds.
I use the whole plant for dyeing, the same way as I use knapweed.

4 comments:

 1. Voi, meillä kasvaa ahdekaunokkia tosi paljon koko saarella! En tiennyt että se käy värjäykseen, kiitos tiedosta! Pietaryrtistä haaveilen ihan kukkapenkkiini, minusta se on valloittava haisuli.

  ReplyDelete
 2. Ahdekaunokin kukinta menee sopivasti ennen pietaryrttiä ja sitten sen jälkeen tulee piiskut (paitsi kultapiisku kyllä kukkisi jo nyt). Mullakin on pietäryrttiä ihan kylvettynä alun perin monta vuotta sitten, mutta nyt se kyllä on päässyt kylväytymään ihan itse ja vähän vääriinkin paikkoihin, mutta en vaan raaski kitkeä.. ainakaan emimmäkseen:).
  Kähärälehtinen malli ei meillä kuki vielä, ehkä se on myöhäisempi??

  ReplyDelete
 3. Jaa kähärälehtinen! Aukko sivistyksessä, siitä en tiennytkään.

  ReplyDelete
 4. I use it for the special green...

  love
  yvette

  ReplyDelete