Lumi sulaa hitaasti puutarhasta, mutta kohta sitä ei enää ole. Tämä kuva on otettu eilen.
Ensimmäiset värikasvikylvöt sisälle:
Krappi 28.3 - ei ole itänyt vielä
Japanese grass 28.3 - iti nopeasti 5.4
Väritatar 5.4 - ei ole itänyt vielä
IN ENGLISH
Snow is slowly melting from my garden, the picture was taken yesterday.
I have sowed the first dye plants inside:
Madder March 28th - hasn't sprouted yet
Japanese grass March 28th - sprouted quickly April 4th
Japanese indigo April 4th - hasn't sprouted yet
Spring seems slow to come up there, we have green grass and spring flowers and bushes in full bloom... But at least you have a dye garden!
ReplyDeleteHei!
ReplyDeleteNoista kasviväreistä kysyisin että mistä tietää mitä uskaltaa keitellä sisätiloissa vai onko homma ihan puhtaasti ulkotiloissa suoritettavaa puuhaa? Jotensakin aika suurella varauksella noihin höyryihin suhtaudun ;)
Hi Ladka, especially this year the spring seems to take forever to come:) But each day more snow melts so, it will come.
ReplyDeleteHei Marika,
suurin osa tavallisimmista värikasveista (krappi, kokenilli, piiskut, reseda, puiden lehdet yms) ovat täysin myrkyttömiä joten niiden keittäminenkään ei haittaa sisätiloissa. Jos tietää jonkin kasvin myrkylliseksi syödä, niin sitä voi välttää myös värjäyksessä, vaihtoehtoja on niin paljon. Sienistä veriseitikit ovat lievästi myrkyllisiä, aiheuttaen vatsavaivoja syötynä, niiden höyrystä ei ole tutkittua tietoa, joten ne kannattaa keittää ulkona.
Ainoa ongelma on, että monet kasvit ja erityisesti sienet haisevat pahalle keitettäessä, js siitä syystä pitää olla joko kunnon liesituuletin tai mieluiten tehdä homma ulkona. Eritysesti sienten kanssa hajuongelma on suuri, samoin mm pietaryrtti haisee pahalle, resedakeitos vähän kuin keittelisi kaalia. Indigoliemet haisevat myös ja nekin kannttaa tehdä ulkona tai kunnon tuuletuksesa. En suosittele ammoniakin käyttöä tuon hajuongelman takia, tuhkalipeä tai pesusooda on parempaa, vaikkakin ne taas voivat olla villalle rankempia ja niiden kanssa täytyy olla varovainen siinä suhtessa.
Puretusliemestä: aluna höyrystyy kiehuessaan, mutta alle kiehumispisteen siitä ei tule ilmaan mitään, ja puretettaessa liemi ei saa päästä muutenkaan kiehumaan, lanka menee pilalle.
Rautavihrillistä ei tule höryryjä ja muita puretusaineita en suosittele muista syistä.
Ai niin, raparperinlehdet ovat sellaisia joita keittäessä pitää olla varovainen, niiden höyryssä on oksaalihappoa ja se on myrkyllistä, keitettäessä höyryä ei saisi hengittää. Tosin ilman raparperinlehtiä pärjää mainiosti. Raparperinjuurissa ei ole oksaalihappoa.
Kukkapäitä kiitoksia Leena erittäin tyhjentävästä vastauksesta!
ReplyDeleteNyt ehkä uskallan tuota krappia ja jopa peräti sinipuuta (vai mitähän tuolta kaapista löytyykään...)
Kiitos kaunis ja mukavaa viikonvaihdetta sinulle!
Ihanaa, kun kevät tulee! Kiitos minunkin puolestani antamastasi vastauksesta myrkyllisyyksiin - itselläni ei ole juuri mahdollisuuksia keitellä ulkona, joten yritän vältellä pahimpia hajuja..
ReplyDeleteOnneksi on kuten sanoit, runsaasti valinnanvaraa!