Viime viikolla värjäsin kuivatuilla samettijaloilla (Paxillus atrotomentosus). Liotin sieniä yön yli ja keitin tunnin. Siivilöin sienet pois ja lisäsin vettä vain juuri sen verran, että langat eivät olisi liian ahtaasti. Jostain syystä minulla on sellainen kokemus, että toisin kuin kasveilla, sienillä värjätessä vettä ei saa lisätä liikaa, väriliemi laimenee. En voi ymmärtää tätä, koska sama määrä väriainettahan siinä liemessä kuitenkin on! Onkohan kenellekään muulle käynyt samoin?
Käytän 350g kuivattuja sieniä /1kg lankaa, nyt värjäsin 800g, joten sieniä oli 280g.
Lisäsin purettamattomat vaalean harmaat langat ja kun lämpö oli ollut 80-90C 45min, lisäsin 8g rautavihtrilliä (1g/100g lankaa). Langat saivat olla vielä liemessä 15 minuuttia, jonka jälkeen otin ne pois ja huuhtelin ja pesin saman tien. Väristä tuli kuvan 1656 tumma oliivinvihreä.
Laitoin siivilöityjen sienten päälle kuumaa vettä ja annoin liota seuraavaan päivään, jolloin keitin niitä taas tunnin. Siivilöin sienet pois ja nyt värjäsin 600g samoin kuin aiemmin, lisäten värjäyksen lopussa 6g rautavihtrilliä. Väristä tuli vaaleampi vihreä, 1654.
Liotin edelleen jo kahteen kertaan keitettyjä sieniä vielä kaksi päivää ja keitin myös pidempään, reilut kaksi tuntia. Tällä liemellä sain värjättyä 400g kuten edellä rautapuretuksella, tulokseksi tuli kaikkein vaalein harmaanvihreä 1657.
Näin käytettynä samettijalka on tosi riittoisa sieni, mutta kuivattujen sienten on hyvä olla nuoria, silloin niistä irtoaa enemmän väriä kuin vanhoista.
Samettijaloista pitäisi saada myös violettia alunapuretuksella, mutta nähtävästi kuivattuja sieniä pitää olla paljon 6:5 suhteessa lankaan ja värjäys -ja keittoajat lyhyet. En ole siinä vielä koskaan onnistunut, mutta yritän kyllä vielä.
Samettijalkojen sisältämä väriaine on atromentiini ja se reagoi hyvin herkästi, jos vedessä on hiukankin rautaa, muuttaen lankojen värin vihreäksi, mutta yksi ystäväni onnistui saamaan myös rautapuretuksella ruskeanviolettia. Kyllä minäkin vielä..
Pidän kovasti näistä samettijalkavihreistä, ne ovat hyvin valonkestäviä ja sopivat yhteen monien muiden luonnonvärien kanssa.
Last week I dyed with dried mushrooms, Paxillus atrotomentosus. First I soaked the mushrooms over night and then boiled them for one hour and strained the mushrooms from the dye bath. I added water only a little, because in my experience when I dye with mushrooms, the dyebath must be strong to get good color. If I add too much water, the color is weaker in the yarn. I don't understand why it is this way, with plants it doesn't matter how much there is water. I wonder if anyone else has the same experience?
I use 350g of dried mushrooms /1kg of yarn and now to dye 800 grams I had 280g of dried mushrooms. I added unmordanted yarn to the dyebath, simmered at 80-90C for 45minutes and then added 8g of iron (ferrous sulfate), 1g/100g yarn. After another 15 minutes I took the yarn from the dyebath and washed it. The color is dark olive green 1656.
I poured hot water over the once cooked mushrooms and let them soak another night, then boiled them for an hour and dyed 600grams of grey yarn, mordanting with 6g of iron like in the first dye. The color was now lighter green 1654.
I got still more dye from the mushrooms by soaking them for two days and boiling then longer, about two hours. I dyed then 400grams of grey yarn light green, 1657 in the picture.
This way I get a lot of color out of Paxillus atrotomentosus, more than from other mushrooms, but I have read that you can also get purple with them using alummordant and lot more mushrooms, a ratio of 6:5 to yarn. I haven't succeeded with it but a friend of mine got brownish purple from them. I am going to try again, maybe next time..
I like these olive greens very much, they are very lightfast and go together nicely with other natural colors, that is why I dye them quite often.
Ihana, että aloit oman blogin! Olet aina niin perusteellinen selostuksissasi. On aina ihana katsoa, millaisia värejä toiset ovat saaneet! Onnea blogeilulle ja kesän värjäyksiin!
ReplyDeleteLarisa
Kiitti kommentista:)ja kiva kun löysit tämän.
ReplyDeleteYritän viikottain jotain kirjoitella, mitä on tullut tehtyä ja laittaa kanssa kuvia, ei kylläkään ole aina ihan helppoa saada värejä toistumaan oikeanlaisina, mutta tähän mennessä on onnistunut.
Ja luen mielelläni myös muiden kokemuksista, varsinkin jos ne ovat erilaisia kuin omani. Sitten on kiva pohtia, mistä erot johtuvat:)