Monday, July 19, 2010

Indigo fermentation vat Indigo käymiskyyppi

Hurjat helteet ovat saaneet minut yrittämään indigokäymisvärjäystä kasvihuoneessa. Olen kokeillut sitä kerran aiemmin, kaksi vuotta sitten, mutta silloin oli viileämpi kesä eikä käyminen lähtenyt toimimaan ollenkaan. Saa nähdä miten nyt käy.

Indigo on erilainen väriaine kuin muut kasvivärit. Kasveista eristetty sininen indigotiini ei ole vesiliukoinen eikä tartu normaaleilla puretustavoilla. Se pitää ensin pelkistää ns indigovalkoiseksi, joka emäksisessä liemessä tarttuu kuituun, ja sitten hapettuessaan ilmassa, muuttuu takaisin liukenemattomaksi siniseksi. Pelkistys tarkoittaa sitä, että liemestä pitää saada pois kaikki happi, tämän voi tehdä kemikaaleilla tai käyttämällä. Käymisen voi tehdä mm hiivan ja sokerin avulla tai krapin ja leseiden kanssa. Aloin nyt kokeilla krappi-lese käymistä, koska tiedän, että kasvihuonelämpötila riittää ainakin krapin käymiseen ja Lilies'in The Art and Craft of Natural Dyeing sanoo tämän käymiskyypin toimivan 25°C (75°F), vaikka yleensä kyllä korkeampi lämpotila 30-40°C olisi parempi. Tärkeää nähtävästi on, että lämpö pysyy tasaisena. Rohkaisevaa oli myös, että Sustainable Natural Dyes -listalla saksalainen Ulrike kertoi onnistuneensa käymiskyypin valmistuksessa ihan ulkolämpötilassa Saksassa, aikaa vain kului kuukausi, ennenkuin kyyppi oli valmis, kun korkeammassa lämpötilassa se valmistuisi muutamassa päivässä.

Hyviä käymiskyyppireseptejä on mm em Liliesin kirjassa useita ja Helen Melvinin The Colour of Sea & Sky, The Art of indigo Dyeing, näitä suosittelen, niissä on paljon kokemusperäistä tietoa myös mistä näkee jos jotain menee pieleen ja mitä tehdä silloin.. Helenin blogista löytyy myös yksi resepti. Lisäksi Aurorasilk-sivuilta löytyy käymiskyyppiresepti. Nämä kaikki ovat kylläkin englanniksi.
Käymiskyypin tekeminen on vähän kuin viininvalmistusta tai ruisleipäjuuren tekoa, pelkkä resepti ei takaa onnistumista, vaan olosuhteiden olisi oltava juuri oikeat ja lientä pitää tarkkailla koko ajan. Ei ole ollenkaan varmaa, että oma yritykseni onnistuu, mutta kun nyt on näin lämmintä, niin jospa joku muukin innostuu kokeilemaan:)

Tämä miten nyt aloitin on yhdistelmä Helenin ohjeesta ja Liliesin ohjeesta.
1.PÄIVÄ
-Ensin liotin lasipurkissa indigojauheen (50g) desiin tuhkalipeää, ja täytin purkin toisella desillä kuumaa vettä, sekoitin, suljin kannen ja annoin seistä pari tuntia, jotta jauheesta tulisi tahnaa.
-Mittasin kattilaan 5l vettä + 1l tuhkalipeää (pH10) + 60g krappijuuren paloja + 40 vehnänleseitä ja kuumensin ne kiehumispisteeseen, annoin hautua siinä 15 min ja otin jäähtymään. Tämä on Helenin ohje, Lilies taas sekoittaa kaikki kuumentamatta.

IN ENGLISH
We have had unusually hot summer so far in Finland, and so I decided to try fermentation indigo vat in my greenhouse. I have tried it once before, two years ago, but it was cooler summer and I didn't succeed to get the vat fermenting. Let's see how it goes this time.

Indigo is different from other natural dyes. Indigotin which is extracted from plants is not soluble in water and it doesn't work like mordant dyes. It needs to be reduced to so-called indigo-white, which in an alkaline environment attaches to the fiber and then when oxidized, changes back to unsoluble blue form. Reducing means that you need to get all the oxygen away from the bath, this can be done with chemicals or with fermentation. The fermentation can be done with yeast and suger or with madder and wheat bran.
I wanted to try madder-bran fermentation, because I know that madder starts to ferment in my greenhouse temperature and Lilies (The Art and Craft of Natural Dyes) says that this kind of fermentation vat will work in even as low as 25°C (75°F), but I know that higer temps would be better, between 30-40°C, and the important thing is that the temperature would be stable. It was very interesting to read in Sustainable Natural Dyes online list that Ulrike from Germany had succeeded this kind of vat outdoors in Germany, it only took longer to come into order, four weeks, when in higher temperature, it comes in just a few days.

You can find many fermentation recipes in Lilies book and also Helen Melvin's The Colour of Sea and Sky, The Art of Indigo Dyeing, I can recommend both, they have a lot of experience-based information and also what to do if and when something goes wrong. In Helen's blog she has also one recipe, and there is another in Aurorasilk- pages.
Making a fermentation vat is a little like making wine or sour rye bread (a Finnish speciality, really good, but it needs to have fermented start, as it doesn't use yeast at all). The circumstances must be right and you must keep an eye on the vat, to see if everything is ok. I am not at all sure my attempt will succeed, but here is what I have done so far.

This is a combination of Helen's and Lilies's recipes.
DAY ONE
-First I mixed 50grams of natural indigo powder to 1 dl wood ash lye, in a glass jar, and added another 1 dl hot water, so that the jar was full. Mixed and closed the lid and let sit for two hours.
-Then I mixed in a pan 5 litres of water + 1litre of woodashlye (pH10) + 60grams of madder + 40grams of wheat bran, raised to boiling and let simmer for 15 minutes, and the took aside to cool. This is Helen's recipe, Lilies just mixes everything without boiling.

Vehnänleseitä Wheat bran
Krappia ja tuhkalipeään sekoitettua indigojauhetta
Madder and indigo soaking in wood ash lye.

Yllä sitten miltä krappi-lesekeitos näytti jäähtyneenä.
-Sekoitin 20 litran mustaan ämpäriin (sementinsekoitusämpäri maatalouskaupasta) 10 litraa kädenlämpöistä vettä, jäähtyneen krappi-lese-lipeäliemen ja liuenneen indigotahnan ja sekoitin. Liemen pH oli nyt 9-10. Peitin ämpärin muovilla, jonka sidoin narulla. Täysin tiivis tästä ei tullut, mutta ehkä estää jonkin verran ilmanvaihtoa. Lämpötila kasvihuoneessa oli päivällä jotain 30°C ja yöllä 20°C. Yöksi kiedoin vanhan lampaantaljan ämpärin ympärille estämään lämmön hukkaa, mutta päiväksi otin sen pois, että musta ämpäri imisi mahdollisimman paljon lämpöä.

IN ENGLISH
In the picture above how the boiled madder-bran-lye looks like.
-I had 20 litre black bucket (sold in the hardware stores for mixing cement), and I mixed 10 litres of hand warm water, boiled madder-bran-lye mixture and indigopaste from the glassjar. The pH of the vat was now between 9 and 10. I covered the bucket with plastic, tied with a line, but it wasn't absolutely air-tight. The temperature in the greenhouse was about 30°C and at the night about 20°C. For the night I wrapped an old sheepskin around the bucket, but I don't know how much it helped. During the day I took it off to let the black bucket absorb as much warmth as possible.
2. PÄIVÄ
Tältä sitten liemi näytti aamulla, se oli alkanut käydä voimakkaasti, sen lämpötila oli 20°C ja pH oli pudonnut 5een! Kiireesti lisäsin tuhkalipeää ja kun se ei nostanut pHta tarpeeksi, niin lisäsin myös veteen liotettua lipeää ruokalusikallisen, jotta sain pHn nousemaan 10een (ajattelin että liikaa, mutta en tiedä). Iltapäivällä liemen lämpötila oli noussut 25°C ja käyminen jatkui, illalla pH oli taas pudonnut 7ään, joten lisäsin tuhkalipeää ja sekoitin, pH oli nyt 9.
3. PÄIVÄ
Aamulla lämpö oli 20°C, ja pH taas pudonnut, nyt 6een, ja ihan kuin käyminen olisi hiljentynyt, mutta vaahtoa oli kyllä pinnalla. Sekoitin ja lisäsin lipeää (tuhkalipeää ei enää mahtunut, ja pesusooda oli loppunut aiemmin, enkä ollut muistanut ostaa sitä lisää, se olisi ollut parempaa varmaankin).
Ja nyt neljä tuntia myöhemmin, lämpö on 25°C, mutta käyminen on lakannut kokonaan, pH aamullisen jäljiltä 10 (liikaa?), onkohan liemi menetetty vai auttaisiko vielä krapin ja leseen lisäys? Lilies käskee lisätä krappia toisena tai kolmantena päivänä, ehkä teen sen vielä vai onko muita ehdotuksia? Alku näytti niin hyvältä, mutta nopeat pHn vaihtelut eivät olleet varmaankaan hyvästä, ja siis indigotiini ei ole vielä pelkistynyt, sen näkisi kellertävästä väristä ja kuparinhohtoisesta patinasta liemen pinnalla. Jos käyminen ei ala uudelleen tänään, niin pitäisikö liemi heittää pois ja aloittaa uudelleen alusta?

IN ENGLISH
DAY TWO
This is what the vat looked like in the morning, it had started to ferment strongly, the temp was 20°C and pH had dropped to 5 during the night! Quickly I added more wood ash lye and when it didn't raise the pH enough, I added also tablespoonful of lye (mixed with water), now the pH was 10 again (too much perhaps..).
In the afternoon after six hours the temperature was 25°C and vat was fermenting, but in the evening the pH had dropped again to 7, so before the night I added more woodash lye to raise the pH to 9.
DAY THREE
This morning the temp was 20°C, and pH had dropped again to 6. It looked like the fermentation had slowed down, there were not so much bubbles in the surface. I stirred and added more lye ( I had forgot to buy more washing soda, which should have been better, I think, and there was no more room in the bucket for more wood ash lye).
Now, four hours later, the fermentation had stopped, the pH was 10 (too much?) and temp 25°C. Is the vat lost now or would adding more madder and bran help? Lilies tells to add more madder on day 2 or 3, so maybe I'll do it now. It looked so good in the beginning, but the rapid changes in pH were surely not good, both Helen and Lilies warn about it and say that indigo may be lost if pH goes too low:( Indigotin has not been reduced yet, I can tell that from the color of the vat and there is no coppery patina on the surface.
I don't know, if the fermentation does not pick up again today, perhaps I should throw this away and start a new vat?


EDIT
Lisäsin päivällä krappia 60g ja leseitä 30g, ja nyt illalla näyttää, että käyminen on alkanut uudelleen, hyvä hyvä! pH on pudonnut myös 9ään, saa nähdä mitä on taas aamulla. Miten käymisen saisi pysymään hiljaisena?

IN ENGLISH
In the afternoon I added more madder (60g) and bran (30g) and now in the evening it looks like the fermentation has started again, good:) Now the pH has also dropped to 9 from 10 in 5 hours, how low it might be again in the morning. How could I slow down the fermentation, so that the pH would stay more stable?

4.PÄIVÄ
Aamulla voimakasta käymistä ja vaahtoa pinnalla, lämpötila 20°C ja pH 6. Sekoitin ja lisäsin lipeää, jotta pH nousisi. Käyminen tuottaa happoja, jotka laskevat pHta ja indigotiini pelkistyminen taas vaatii emäksistä lientä.
Illalla pH oli taas laskenut, joten lisäsin lipeää.
5.PÄIVÄ
Aamulla pH oli 9 ja liemi kävi hiljakseen, värissä ei ollut muutosta vielä ja haju oli ok, ei paha.
Illalla pH oli laskenut 7ään, lisäsin pesusoodaa ruokalusikallisen veteen liotettuna.
6.PÄIVÄ
Aamulla pH 7, ja hyvin heikkoa käymistä, pinnalle oli ilmestynyt kuparinhohtoisia läikkiä, indigotiini alkaa pelkistyä:) Lisäsin pesusoodaa kaksi ruokalusikallista veteen liotettuna ja sekoitin varovasti, pH 8.
Iltapäivällä käyminen oli lakannut kokonaan, lisäsin kourallisen krappia ja illalla 2rkl pesusoodaa
7. PÄIVÄ
Aamulla pH 8, ei käymistä, pinnalla muutama kuparinhohtoinen länttia ja pari valkoista pientä läiskää. Tein iltapäivällä koevärjäyksen 20g:lle lankaa, puoli tuntia kerrallaan kahdella dippauksella, tuloksena vaalea harmaan sininen. Olisi pitänyt olla paljon tummempi eli indigotiinia ei ollut pelkistynyt paljoa.
Koska liemi oli lakannut käymästä, lisäsin edelleen hiukan krappia ja leseitä ja pesusoodaa ennen yötä.
8.PÄIVÄ
Aamulla ei käymistä, pH 8. Huonolta näyttää...
Illalla, kävin juuri sekoittamassa sitä ja ehkä kuitenkin käyminen on alkanut uudelleen.
9.PÄIVÄ
Aamulla pH 8, ei näkyvää käymistä, pinnalla muutamia valkoisia pilkkuja. Lisäsin pesusoodaa ja sekoitin.
Illalla ei edelleenkään käymistä, pH 9.
10.PÄIVÄ
Aamulla pH 9, ei näkyvää käymistä, pinnalla olevat valkoiset pilkut lisääntyneet, seassa pari kuparista länttiä.
11.PÄIVÄ
pH on pysynyt ylhäällä, mutta toisaalta se tarkoittaa että käymistä ei kovasti tapahdu.
Pinnalle on muodostunut lisää valkoisia länttejä.. huonolta näyttää. Onkohan nyt vääränlaiset bakteerit päässet vallalle?
12.PÄIVÄ
Valkoiset pilkut ovat hävinneet, hienoa, jotain hyvää taas tapahtuu liemessä, koska pHkin oli pudonnut 8:aan. Lisäsin pesusoodaa. Viime viikonlopun viileämmät säät varmasti tekivät tuon pysähdyksen, nythän taas hellettä riittää, huh huh.
13.PÄIVÄ
Ei mitään erikoista, paitsi pH oli pudonnut taas 8:aan, lisäsin pesusoodaa.
14.PÄIVÄ
pH oli aamulla pysynyt ylhäällä, 9 ja ihan kuin kuparinhohtoisia länttejä alkaisi muodostua pinnalle eli toivoa on. On tämä aika vuoristorataa..

DAY FOUR
In the morning heavy fermentation and lots of bubbles in the surface, temperature 20°C and pH 6. I stirred and added more lye to raise the pH again. Fermentation produces acids which lower the pH and to reduce, indigotin needs alkaline environment.
In the evening pH had dropped again, so I added more lye.

DAY FIVE
In the morning pH was 9, and fermentation was slower but nicely going. There was no change in the color of the vat yet, smell was not bad.
In the evening pH had dropped to 7, I added one tablespoonful of washing soda.
DAY SIX
In the morning, the fermentation seemed very weak, and there were some coppery spots on the surface, the indigotin is reducing:) pH was 7, so I added two tablespoonfuls of washing soda and stirred carefully, pH is now 8.
In the afternoon the fermenting had stopped, so I added handful of madder and 2 tablespoonfuls of washing soda.
DAY SEVEN
In the morning pH was 8, no visible fermentation. In the surface there was couple of small coppery spots and also two white spots! In the afternoon I dipped small 20g skein in the vat, kept it there twice for 30 minutes, and the result was quite pale greyish blue, washfast though. It should have been darker, I suppose not much of the indigotin was reduced yet.
Because the fermentation had stopped I added more madder, bran and washing soda in the evening.
DAY EIGHT
Still no fermenting in the morning, pH8. It doesn't look too good...
In the evening: I just went to see it and stirred a little and it looks like the fermentation might have started again. I keep my fingers crossed.
DAY NINE
In the morning no visible fermenting, pH 8 white spots on the surface. I stirred and added washing soda.
In the evening pH 9, no visible fermenting.
DAY TEN
In the morning pH 9, no visible fermenting, more white spots on the surface and just a few coppery spots.
DAY ELEVEN
pH has stayed stable, but it propably means there aren't much fermenting? More white spots have appeared on the surface, perhaps the wrong kind of bacteria are winning?
DAY TWELVE
Ah, the white spots have disappeared, and pH had dropped to 8, so something is happening, good:) The temperature is again very hot, so the cool couple of days last weekend must have stopped fermenting then. I added some washing soda.
DAY THIRTEEN
Nothing happening, except pH was 8, added more washing soda.
DAY FOURTEEN
pH was 9 in the morning and it seems like some coppery sports are going to develop on the surface, my hopes are again up, but this is such up and down.

11 comments:

  1. Älä nyt hassuja puhu liemen poisheittämisestä! Jos käyminen ei saa lopulta indigoa leukomuotoon, niin sinullahan on joka tapauksessa emäksinen liemi jossa on indigoa - pikaisen siivilöinnin jälkeen vähän lämmitystä ja pelkistintä - tuloksena voisi olla vaikka kuinka upeita (mataralla terästettyjä) sinisiä! :D

    ReplyDelete
  2. ... mutta suurella jännityksellä odotamme kokeilun lopputulosta joka tapauksessa!

    ReplyDelete
  3. No niin tietysti:), aivot on näköjään vain yhdellä vaihteella...
    Onneksi käyminen nyt taas alkoi, on tämä jännää! Ja jos nyt onnistuu, niin ehkä tästä saa sitten hyvän "juuren" myöhempiin käymiskyyppeihin.

    ReplyDelete
  4. hi,
    didn't know you could make a fermentation vat with powdered natural indigo!!
    i have been using dried indigo balls and my supply 's finished. your post opens a lot of possibilities. kitos,kitos!!♪♪♪♫

    ReplyDelete
  5. You are welcome, neki:)
    Lilies says that synthetic indigo isn't good for fermentation vat, but all natural indigoes are. Woad is especially good, because it has fermentation bacteria in itself and doesn't necessarily need madder.. or so I have understood.
    I have a little sukumo, but I didn't dare try using it yet for fermentation, the weather here is not always hot enough..

    ReplyDelete
  6. Kylläpä kuulostaa mielenkiintoiselta ja tarkkuutta vaativalta värjäykseltä! Toivottavasti tuloksista tulee mielesi mukaiset!

    ReplyDelete
  7. Kiitos, saa nähdä mitä tulee vai tuleeko mitään. Käyttämälla kemikaaleja pelkistys onnistuu aina ja saa hyviä kestäviä sinisiä indigolla, mutta tämä luonnonmenetelmä ei olekaan niin helppoa.

    ReplyDelete
  8. Hi Leena
    Keep going
    I think the vat will come into order soon. Try and keep the pH above 8.
    Thanks for posting it is very interesting

    ReplyDelete
  9. Thanks Helen, I hope it will come into order, but I'm afraid the low pH in the beginning was bad. I have been reading your book over and over again, it is so good!!

    ReplyDelete
  10. I think that it is Liles who says you can lose the indigo if the pH drops too low, but it may still be okay.I found that I lsot the indigo when the pH and the temperature went too low and a different fermentation set in so you may still be okay. I hope so.
    thank you too for the praise for my book! :)

    ReplyDelete
  11. Helen, I hope the wrong kind of bacteria are not growing in the vat now, because more white spots have appeared. pH is still 9 but we had colder weekend and so maybe the temperature got too low. I should find a heat plate to try indigo fermentation on even temperature, so then I would know how things should develop.

    ReplyDelete