Saturday, February 22, 2020

Jelly-like fungi from dead wood Hyytelömäisiä sieniä kuolleilta oksilta


Olen usein loppusyksyisin tai lumettomana aikana alkutalvesta katsellut kuolleiden puiden oksilla kasvavia hyytelömäisiä sieniä. Ylläolevassa kuvassa oleva on luullakseni pikiliimakka, Bulgaria inquinans. Toinen vaihtoehto on tammihytykkä, Exidia truncata. Viime viikkojen myrskyt ovat pudottaneet vanhoista tammista joitakin kuolleita oksia, joilla näitä sieniä kasvaa.  Oikeastaan joka syksy niitä näkyy maahan pudonneilla tammien oksilla, ja nyt kun on ollut näin lauhaa, niin ne kasvavat edelleen.
Keräsin myös maassa olevilla koivuilla kasvavaa sientä, kun ensin ajattelin, että ne ovat samaa, mutta nyt olenkin hiukan epävarma. Ehkä koivuilla olleet ovatkin rustohytykkää, Exidia cartilaginea.

IN ENGLISH 
I have often wondered in late autumn and early winter about jelly-like fungi which grows on dead wood. I think the one in the top picture is Bulgaria inquinans. The other possibility is Exidia truncata. Both grow on dead oak branches. There has been a lot of storms this winter, and I have found fallen branches with these fungi, after the storms. It has also been so mild that the fungi are still growing.
I picked up some of them and also some similar fungi which grew on dead birches. At the time I thought they were the same species but now I'm uncertain. The ones on birches may be Exidia cartilaginea fungi, perhaps.


Värjäyskirjoissa ei mainita mitään hytyköiden soveltuvuudesta värjäykseen, mutta pikiliimakka pitäisi olla hyvä värisieni. Mirian Ricen kirjojen mukaan siitä saisi ruskeita värejä, aika voimakkaitakin, ja ruotsalaisen Hjördis Lundmarkin Färgsvampar &svampfärgning sanoo, että siitä saisi alunapuretuksella tummanvihreää korkeassa pH:ssa, ja että se olisi oikein hyvä värin lähde, koska sillä olisi myös oikein hyvä valonkesto (5).  Kuivattuja sieniä tarvittaisiin 70g/100g lankaa.
Myös Carla ja Erik Sundström'in Sienivärjäys sanoo, että siitä saisi ruskeaa, ja että sen väriaineina ovat punertava bulgariarhodiini ja vihertävä peryleenkinoni.

Keräsin pienen määrän sieniä, sekä tammilta että nuo koivunrungossa olevat. Keitin niitä liemessä, johon olin lisännyt kidesoodaa niin, että pH oli 10. Liemestä tuli tosi mustaa! Lisäsin n5g alunapuretettua lankaa, joka ei valitettavasti värjääntynyt ollenkaan kunnolla, ja siitä tuli vain hyvin vaalea beige. Nyt nyt olen melkein sitä mieltä, että nuo koivun rungoilta kerätyt olivat väärää lajia, eivätkä ne antaneet mitään väriä, ja jos tammilta kerätyt olivatkin pikiliimakkaa, niin niitä oli liian vähän. Sikäli kun nekään olivat oikeaa lajia. Jos löydän niitä lisää tämänpäiväisen myräkän jälkeen, niin täytyy vielä ottaa kuvia ja tutkia niitä sieniä tarkemmin.

IN ENGLISH
In the dye books there is nothing about Exidia- species, but Bulgaria should be a good dye mushroom. Miriam Rice's books say that it gives quite dark browns, and Swedish Hjördis Lundmarks book Färgsvampar & svampfärgning says that it should give dark green with alum mordant in high pH, and also that it is a very good dye mushroom and has a very high light fastness (5). To get dark green you would need 70g of dried mushrooms to 100g of wool.
Also Carla and Erik Sundström's book Sienivärjäys (translated from Swedish to Finnish) says that it gives brown and the dyes in it are olive green  perylenkinon  and reddish bulgarhodin. 

I picked a small amount of fungi, both from oaks and birches. I boiled them in water where I had added washing soda to raise the ph to 10. The bath was quite black! I added only a very small amount of alum mordanted wool, about 5g, but unfortunately it didn't dye hardly at all. The result was pale beige. I'm starting to think that I didn't identify the fungi right, and at least the ones collected from birches where Eximia which didn't give any colour, and even if the ones collected from oak were Bulgaria, there was too little of them. I'm still not sure if they were Bulgaria or Eximia. If I find more of them after today's storm, I will have to take pictures and examine them more.


2 comments:

  1. Nuo ovat melkoisen luotaantyöntävän näköisiä sieniä, mutta eipä ole värjäyskasveja karvoihin (tai limaisuuteen) katsomista. Toivottavasti niitä hyviä värjäyslajeja löytyy. Nyt onkin sellainen myräkkä, että oksia varmasti putoilee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, eivät mitään kaunokaisia nuo sienet:). Ja lisäksi aika hankalia tunnistettaviakin. Pikiliimakkaa pitäisi olla täällä Varsinais-Suomessa ja lisäksi juuri tammilla. Olen noita monena vuonna katsellut vanhoilla tammenoksilla, mutta luultavasti mulla oli nyt liian vähän niitä suhteessa lankaan, ja kun ne ovat aika pieniäkin sieniä, niin ei niillä koskaan paljoa voi värjätä. Oli vain tuollainen kokeilu. Ruotsalaisen sienivärjäyskirjan kuvassa niitä kasvoi paljon tukkipinossa, joka olikaiketi tammea. Täällä ei tammesta saisi noin isoja pinoja:)

      Delete