Saturday, May 26, 2018

Week 20 Dyeing with dandelion leaves Viikko 20 Värjäys voikukan lehdillä


Tämä postaus tulee hiukan jälkikäteen, koska värjäsin näillä voikukilla jo viikko sitten. Edelleen niitä kukkii. Keräsin ämpärillisen voikukkia lehtineen ja koska kukinta oli silloin vasta alussa niin ämpäri täyttyi enemmän lehdistä kuin kukista, yhteensä niitä oli 1,9kg.
Keitin lehtiä plus kukkia tunnin verran hiljaisella tulella, lisäsin keitin veteen hiukan kidesoodaa. Liemi sai jäähtyä seuraavaan päivään ja oli hyvin tumman punaruskeankeltaista.
Siivilöidyssä väriliemessä värjäsin 100g aluna-viinikivipuretettua lankaa. Ajattelin, että on parempi laittaa liian vähän lankoja kuin liian paljon. Väristä tuli ihan hyvä aika kylmän sitruunankeltainen, hiukan kuin vaaleahko resedankeltainen.  Purettamattomaan lankaan väri ei tarttunut juuri lainkaan. Löysin Liber Herbarum-sivuilta, että voikukassa on monia väriäkin antavia flavonoideja, mm luteoliinia, mitä on myös resedassa eli ei ihme, että väristä tuli samantyyppinen. Yllättävää kyllä vaikka puutarhassa on voikukkia, niin niitä ei ole kuitenkaan ihan hirmuisia määriä kerättäväksi. Toisaalta hyvä, se voi olla paha rikkaruoho hyötykasvien ja perennojen seassa.

IN ENGLISH
This posting is a bit late, I dyed with dandelion more than a week ago, when they were beginning to flower. Now they are still flowering. I collected a bucketful of leaves and flowers, mostly leaves though, and they weighted 1,9kg.
I simmered them for an hour (with added some washing soda) and let the bath cool until the next day. Bath was dark reddish/brownish yellow.
After straining off the bath I dyed 100g of yarn in it, mordanted with alum and CoT. I thought that it is better to put too little yarn in it rather than too much. The colour became very nice lemon yellow, a bit like you would get from a weld bath. To a yarn with no mordant the colour didn't take hardly at all. I found from Liber Herbarum pages that dandelion contains many flavonoids which also act as dyes, including luteolin, which is the same dye as is also in weld, so it was no wonder that the colour I got is similar to weld colour.
I don't know if I'm happy or not that there are not that many dandelions in the garden: they can be an awful weed in a flowerbed but on the other hand they could be used for dyeing:)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 A BREAK FROM  DYE EXPERIMENTS  -  TAUKO VÄRJÄYSKOKEILUISSA 

Mieheni on ollut torilla jo toukokuun toiselta viikolta lähtien useampana päivänä viikossa ja kesäkuun alusta lähtien vielä useammin. Viime viikolla sain lisää lankoja kehräämöstä, ja nyt pitäisi värjätä paljon sinisiä ja punaisia lankoja torille, myös kuivatuilla sienillä täytyy värjätä tarvikepaketteja varten.
Nyt on alkanut tuntua siltä, että nämä viikkovärjäykset/kokeilut täytyy keskeyttää kesän ajaksi. En millään ehdi keskittyä muuhun kuin välttämättömään eli torille meneviin lankoihin. Kesä on aina niin kiireistä aikaa, vaikka toisaalta on niin ihanaa kun on kesä ja voi olla ja värjätä ulkona, puutarhassa:). Varmaan syksyllä lokakuussa jatkan sitten taas kokeilujakin.

IN ENGLISH
Our market season has already started couple weeks ago, and from June on my husband will be at the market about four days a week. Last week I got more yarn from wool from last autumn, so now there is a lot of yarn waiting to be dyed, mostly blue, green, red and also with dried mushrooms which give olive greens, brownish reds and oranges. In August there are couple of big groups of American knitters coming to our booth, and have to dye enough yarns also for them, besides other customers.
So I think I will have to discontinue these weekly experiments for the summer, so that I can concentrate on the yarns for the market. In summer there is never enough time! Though I love summer, and dyeing outside in the garden, it is the best time of year:). I hope to continue experimenting in the autumn, maybe in October.

6 comments:

 1. Ihana herkkuväri! Täällä tuntuu voikukkia olevan ihan hirmuisesti. Mutta juuri nyt ei ole yhtään valkoista lankaa, ääh :-D
  Aloitin muuten viimein lumikellolapasesi nyt keväällä. Niistä tulee kyllä aivan ihanat ♥ Toivottavasti saan valmiiksi ennen talven tuloa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Saila:) Kiva, onhan talveen vielä hurjasti aikaa, toivottavasti niistä tulee mieleisesi. Tuo voikukkakeltainen voi muuten tulla harmaalle langalle melkein vihreälle näyttävältä kun se on niin kylmän keltainen.

   Delete
 2. olipa vahva keltainen, näitä viikkokokeiluja on ollut ihana seurata,mutta ajattelinkin jo että varmaan kesän ajaksi loppuvat kun tori vetää. Ja kun tietää että kesäsi on kiire aikaa. Mutta pitää sitä täälläkäydä kuitenkin katsomassa myös kesällä kuulumiset. Hyviä toripäiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos:) Juu, tosiaan ei millään ehtisi tehdä kaikkea mitä haluaisi kesällä. Nautin silti kovasti kesästä. Vaikken näitä kokeiluja ehdikään, niin jospa jotain tilannetiedotusta ja kuvia saisin laitettua tänne. Hyvää kesää sinullekin!

   Delete
 3. I hope you don't mind me copying the dandelion part of this post to my blog
  https://julzcrafts.com/2018/06/30/dyeing-with-dandelion-leaves-gives-you-yellow/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi, I don't mind, thanks for letting me know about your blog.

   Delete