Friday, December 29, 2017

Results of lightfastness test from last summer Orakaslankojen valonkestotestin tuloksia viime kesältä


Viime kesänä heinä-elokuussa laitoin orakkailla värjättyjä lankoja valonkestotestiin kuistille, missä ne olivat heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun vasen puoli peitettynä. Heinäkuun lopulla oli aurinkoista, mutta elokuu oli osittain pilvinen ja sateinen. Lankoihin paistoi aurinko, silloin kuin paistoi, iltapäivisin, mutta hajavaloa tuli koko päivän.
Orakkaiden siniset värit ovat haalistuneet aika tavalla, ja ruskeat sävyt ovat jääneet jäljelle. Ylinnä oleva sininen on vertailuna ollut morsingolla värjätty lanka, joka oli säilyttänyt värinsä hyvin.

IN ENGLISH
Last summer I put some yarns dyed with tooth fungi to light fastness test outside in our porch, where they were from mid July to the end of August, left half of them covered. July was sunny but in August it was more cloudy and rainy. Yarns got direct sunlight in the afternoons (that is when it actually was sunny).
Blues from tooth fungi had faded quite a lot, and brown shades where left in them. The top blue was dyed with woad and it was there for comparison, it had kept it's colour.

10 comments:

 1. It feels so good to read about your light-fastness test results! And I'm glad to see woad remains blueand pretty.

  ReplyDelete
 2. Olitkin jo maininnut orakasvärien keston epäilyistäsi,ja nyt se tuli todennettua! Kiitos jälleen kerran vaivannäöstäsi ja Oikein Hyvää vuotta 2018!t margit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos:) Näitä orakasvarejä voi käyttää kyllä vaikka sukkiin, jotka eivät joudu niin kovan auringonpaisteen armoille. Monet vuosiakin vanhat lankanäytteeni ovat säilyneet hyvinä pimeässä säilytettynä eli orakasvärit eivät muuta väriään huolellisesti säilytettynä, vain tuo valo on vahingoksi:). Hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 3. Kiitos, kun jaoit tämän testin! Viime kesä oli vielä niin todella auringoton. Ja morsinko on niin ihanan kauniin sinisenä edelleen, hienoa! Minulla on kyllä ihan samat ajatukset orakkaista; turha on yrittää tavoitella niiden sinistä, sillä se on tosi katoavaa. Männynsuomuorakkaalla saa tosi hyvää ruskeaa, jos sellaista haluaa ja löytää jonkun ihku hyvän paikan. Hyvää tulevaa vuotta sinulle ja yrityksellesi! Larisa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, männynsuomuorakkaan ruskea on hyvä väri ja säilyykin paremmin, samoin noista muista orakkaista tulevat ruskeanvihreät säilyvät paremmin kuin sininen/turkoosi. Eikä ruskeisiin tarvita edes niin isoa määrää sieniä kuin sinisiin, eikä emästä tms.

   Delete
 4. seems your dyes are quite lightfast in general. Congratulations! I have seen the ones that indigrowing blue is doing with the Tokushima indigo pieces. Makes me think more about not only the light sensitivity but also the atmospheric interactions (pollution affected) with the natural dyed cloths.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you:) I guess there are still many things we don't know about natural dyes!

   Delete
 5. I have done some dyeing with Hydnum fuscoindicum in Washington state in the US. I did not do the more rigorous test that you did, but over the course of a few years of sitting in a room that is well lit, the color on the yarn that I dyed has faded substantially to the same light gray green yours faded to.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Wendy, it is good to know that you also have similar experiences!
   Of course if yarn dyed with these mushrooms is used to socks or something else which has short life expectancy it doesn't matter if also the color fades:) I wouldn't use these dyes for a hat which gets much sunshine all the time.

   Delete