Friday, December 16, 2016

Back to my roots Takaisin juurilleniOtan pienen pätkän talteen jokaisesta värjätystä erästä, tässä näytteet tänä vuonna värjätyistä langoista. Kylläpä näyttääkin oranssisävyiseltä, vihreät eivät näy ollenkaan, vaikka on niitä kuitenkin tullut värjättyä aika paljon. Vuoden alussa värjäyseränumero oli 4403, ja nyt mennään numerossa 4668 eli 265 eri värjäystä tänä vuonna. Suurin osa näistä langoista on mennyt torilla, ja myös iso osa on tarvikepaketeissa. Laskin, että tällä hetkellä eri lapasmalleja on 29 ja niitä varten tarvitaan 48 eri väriä plus värjäämättömät lampaanväriset langat. Monet värit ovat lähellä toisiaan, mutta kuitenkin sävyltään hiukan erilaisia, mm Horsmassa oleva pinkki on erilainen kuin Vanamossa tai Ruusunnupussa vaikka molemmat on värjätty kokenillilla, ja mm erilaisia samettijaloilla värjättyjä vihreitä tarvitaan yhteensä kuusi erilaista eri paketteihin. Useimmat värjäyserät ovat puolen kilon kieppeillä, mutta jotkut ovat 700-800g, ja toiset taas vain 100g, ihan riippuen siitä, miten paljon minulla on saatavilla ko kasveja tai sieniä. Osa on myös kokeiluja, joista ei tule mitään erityistä ja jotka värjään uudelleen päälle jollain muulla värillä. Kaksinkertaisia värjäyksiä tulee myös vihreistä ja violeteista.

Tämä on se mitä haluan tehdä ja mikä on mieluisinta, värjätä ja kehittää itseäni siinä. Sitten torimyynti on myös hyvin tärkeää, talven aikana neulon myös pipoja varastoon kesällä myytäväksi. Nettikaupassa tarvikepaketit ovat ne tärkein artikkeli, joita yritän pitää jatkuvasti saatavilla, ja myös värjäämättömiä lankoja. Ensi vuonna täytän 60 ja selvästi huomaan, että mitä enemmän tulee ikää, niin sitä enemmän kaikkeen menee aikaa. Eläkeikään on toki vielä aikaa ja varmasti teen tätä vielä senkin jälkeen, mutta olen ajatellut, että on pakko hiukan hellittää ja vähentää jostain päästä, jotta jaksan vielä pitkään tehdä tätä (ja muutakin, kuten puutarhanhoitoa, josta nautin kovasti vapaa-ajallani). Mietin, mistä voin vähentää ja päädyin siihen, että poistin eilen Facebook-tilini kokonaan. Fb ei ole koskaan tuntunut minulle omalta kanavaltani, ja ehkä siksi siitä oli tullut sellainen pitäisi-pitäisi-juttu. Pitäisi kirjoittaa, pitäisi laittaa kuvia ja pitäisi olla aktiivinen, eikä siihen kumminkaan ollut aikaa, ja sitten on huono omatunto koko ajan.  Siitä tuli oikea negatiivisen energian kerääjä minulle. Oma työni värjäysten kanssa on enemmän sellaista hiljaista, ja parhaimmillaan hyvin keskittynyttä ja rauhallista. Nyt kun poistuin Facebookista, niin heti tuntui, että henkistä energiaa jäi yli. Tämä oli tietysti harmillista niille, ketkä seurasivat Riihivillaa Facebookin kautta, mutta jotain ratkaisuja piti tehdä oman jaksamiseni takia. Jollain lailla tämä nyt tuntuu kuitenkin oikealta, yksinkertaistamiselta ja paluulta juurille.
Blogini on nyt jo yli 10v vanha, ja tämä on se minun yhteyteni muihin. Tästä on niin paljon hyötyä ja iloa itselleni, ja varmasti muillekin. Tulevana talvena voi jossain vaiheessa olla hiljaista, joudun nimittäin silmäleikkaukseen enkä tiedä vielä milloin, mutta sen jälkeen toivottavasti kaikki taas kirkastuu näön myötä, ja uusi kevät ja kesä ovat entistä parempia, ja jaksan uusin voimin.
IN ENGLISH
I take a sample of yarn from every dyeing I do, here are samples from this year. It looks so orange, and like there were no greens at all, but they just don't show, I have dyed a lot of greens:) In the beginning of the year the dye lot number was 4403 and now it is 4668, so there has been 265 dye lots this year so far. Most of the yarn is sold at the market in Helsinki, but also a lot has gone to my mitten kits. I counted that right now I have 29 different kits for sale, and for them I need 48 different dyed colors, plus the natural colors from the sheep. Many color are similar, but not quite the same, for instance the pink for Willow Herb kit is different than the pink for Linnea or Rosebud kits though both are dyed with cochineal. I need six different greens from mushroom Tapinella atrotomentosa alone for different kits. Most dye lots are around 500g but some are 700-800g and some only 100g, depending how much I have plants or mushrooms in question. Some dyeings are experiments, and if they don't give any special color, I will over dye them. Also many greens and purples are done by dyeing the yarn twice.

This is what I want to do, and what I enjoy doing and want to improve my skill in dyeing. Of course selling at the market is also important and that is how we make our living by selling the yarns and hats and mittens which I knit during the winter. In the online shop the mitten kits are the most important article which I try to keep fully stocked all the time.
Next year I will be 60 years old, and already it seems that older I get the more time everything takes. There are still years before retirement, and I am sure I will do this even beyond that, but in order to be able to do that (and also something else in life, like gardening, which I enjoy so much in my free time), I will have to let go of something.
So what I decided to do was that yesterday I deleted my Facebook account. Fb has never been my thing, and it has always been like: I should write this, should post that, should be more active all the time, and I never had enough time and so I felt bad about it all the time.  It was negative energy. 
My own work in the contrary is more quiet, even meditative at  best, and I like to feel at peace when I do it. Now that I let go of Fb, I already feel that I have more energy. I understand that this is not good for many who followed Riihivilla through Facebook, and I am sorry, but I had to do something for myself. This feels right, simplifying things and getting back to my roots.
My blog is now over ten years old and this is my way of keeping in contact with others, and also writing down my experiences. This has helped me a lot, and I hope also others have benefited from it. Some time during the coming winter there may be a quiet period in the blog: I am waiting to have an eye operation, and I don't know yet when that is, but I hope that after that my eyesight and also everything else will become bright again, and new spring and summer will be good.

31 comments:

 1. Thank your for everything you do! Congratulations for directing your energy to what is most important. Your blog is a treasured resource and I am glad you share all that you do with us. Be well!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much aimee! I have tried to learn to listen to myself, but it is not always easy:)

   Delete
 2. I have managed to avoid Facebook entirely and I understand why why you felt it weighing you down. Do what works best for you! Thanks so much for your blog - I have learned a lot from your experiences and appreciate the work that goes into recording them. Hope your surgery goes well, Leena. All the best!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Louisa, thank you for understanding and being so supportive. It means a lot to me.

   Delete
 3. Hei Leena. Samaistun tähän tekstiisi suurissa määrin. Minä lopetin Fb:n käytön kaksi vuotta sitten sen muutamista eduista huolimatta (fb-kirppikset ja tapahtumien sivustot) samoista syistä. Koin sen vievän aikaani,energiaani ja myös pahoittavan mieltäni tarpeettomasti. Aloitin bloggaamisen pian tämän jälkeen ja olen nauttinut siitä suuresti. Riittävästi määrin virtuaalisosiaalisuutta siispä :) Kiitos tästä blogistasi, aihepiiri on erilainen ja siksi äärimmäisen kiintoisa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, kiitos tosi paljon kommentista. Lykkäsin tätä päätöstä pitkään, koin olevani huono kun en ehtinyt ja jaksanut olla tarpeeksi aktiivinen ja sosiaalinen. Tosiaan on ollut vaikea löytää mulle oikea määrä virtuaalisosiaalisuutta, mutta jospa se nyt tästä. Hyvää tässä nettiajassa on paljon, ilman sitä ei enää voisi olla ja on ihanaa miten pääsee yhteyteen niin monien ihmisten kanssa ympäri maailmaa, mutta se myös vie helposti mennessään.

   Delete
 4. Dear Leena. I normally don't comment, only dollows your blog. I'm happy that you'll keep on blogging. And yes FB is a time sink. I wish you the best of uck with your eyes and look forward to more growing and dyeing in years to come.
  Greetings from Denmark and Hyvää joula (I hope it's right)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dear Uglemor, thank you for your comment, I appreciate it very much, and I am so happy that also you like my blog!
   Glaedelig Jul to you:)

   Delete
 5. Dear Leena, I completely understand your feelings about Facebook and how you feel. I hope that your eye op goes well and that you have a healthy and happy, colourful 2017!
  Take care,
  Irene xx

  ReplyDelete
 6. Ihania kuvia! Onneksi jatkat tätä blogia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Päivi, olipa kiva kuulla sinusta ja että seuraat tätä blogiani. Juu, blogia en jätä, se on ollut jo niin pitkään mukana elämässäni.

   Delete
 7. Hi, Leena, I hope your holiday season is beautiful in the land of winter snow! I have had surgery on both eyes to remove cataracts, and my only complaint is that a weaver needs good close vision, but the doctor wanted me to have perfect distance vision. You will see a difference in your dye results, the colors will appear brighter and more saturated. My best wishes for the New Year! Sandra

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Sandra, thank you for sharing your experience with the cataract operation, that is what I'm going to have, too. What you wrote makes me look forward to the operation more than to fear it!

   Delete
 8. Ikä tekee meille tehtävänsä, sekä hyvässä että pahassa. Minulle on suurinta iloa ja hyötyä juuri blogistasi! FB:ssä olen mukana vain seuratakseni käsitöihin liittyviä ryhmiä.
  Toivottavsti leikkauksesi onnistuu ja näet maailman kirkkaammin! Oikein leppoisaa vuodenvaihdetta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos margsan! Vähitellen sitä huomaa, ettei enää jaksakaan samalla lailla kuin aiemmin, ja nyt on vielä tuo näköjuttu, mutta kyllä tämä tästä:) Siitä voi olla tyytyväinen, että elämässä on asioita mistä aina innostuu uudelleen, ja värjäykseen liittyen aina vain tulee uusia juttuja vastaan mitkä pitävät mielenkiintoa yllä.

   Delete
 9. Hei Leena! Aivan mahtava arkisto sinulla noissa näytteissä. Olet kaikessa niin tosi tarkka! Ne, jotka haluavat, löytävät blogiisi aivan varmasti, se on todellinen aarreaitta luonnonvärjäystä harrastavalle.
  Hyvää joulun aikaa sinulle ja kaikkea hyvää leikkaukseen ja tulevaan vuoteen. On hyvä olla itselleen armollinen eikä vaatia itseltään liikaa, toivottelee sinua muutaman vuoden vanhempi Larisa (joka yrittää opetella sitä armollisuutta...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Larisa! Toivoinkin, että kommentoisit niin voin kiittää sinua tosi kivasta yllätyksestä postilaatikossa tässä aiemmin syksyllä. Sienet tulevat hyvään käyttöön:)
   Olet ihan oikeassa tuossa armollisuudessa, se on vaikeaa, mutta helpottaisi paljon jos osaisi olla vaatimatta liikaa itseltään!
   Hyvää joulua ja tulevaa vuotta sinullekin.

   Delete
 10. Good luck with your surgery. And thank you so much for your blog, it is a wealth of information and inspiration. I wish I knew how to knit well enough to buy some of your mitten sets, they´re so beautiful.

  Wishing you a happy, healthy holiday season and 2017.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Coco! I am always so grateful to hear that my blog is appreciated by others, thank you so much.
   Happy holidays and new Year to you, too.

   Delete
 11. Leena, you are a treasure, both for your knowledge, and your honesty. Though i am on FB, i love blogs best as that's where the real interaction is. I'd much rather read a book than a blurt, which is what FB has become :) (And one has to winnow through all the chaff too there....)
  Wishing you all the best in the new year and always waiting for your next blog post.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arlee, thank you for your kind words! There are a lot of good things in Fb (like dye groups), and perhaps one day I will go back, but now for me it was either my blog or Fb, I had to do something to get more time and energy back:)

   Delete
 12. Hi Leena,
  I am so relieved! I thought you were going to say that you would stop blogging. I love hearing about how you grow and gather materials and the dyeing you do. I like the way it fits in with the rhythm of your year. It really helps me with my dyeing practice too.
  Good luck with your eye surgery. Have a great winter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Eloise:)
   No, I'm not going to stop blogging. This blog is so important to me, though lately especially during summer I haven't written anything, I'm sorry about that. I'm trying to blog more next year:) I'm so grateful for comments like yours now!

   Delete
 13. Hi Leena,

  Seasons Greetings from Canada! Social media can be a challenge, I've never had a facebook account, but completely understand the need to manage your time and energy. Focussing on your priorities is best. Making a living through dyeing and wool must be so much work!

  Your blog is one of my favorites. Thanks for sharing your knowledge and experience - very generous. I love seeing the results for your latest dyeing, as well as your garden, projects and beautiful mitten kits.

  I haven't done too much dying lately, but have a couple jars of avocado skins ready to go. Maybe over the Christmas break.

  Cheers,
  Trevor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Trevor,
   thank you, so nice to hear from you:) You have been following my blog for a long time, thank you for your patience with long pauses in my posting!
   Happy Holidays to Canada!

   Delete
 14. Leena,

  I am writing this from Washington state in the US. I love your blog and so appreciate the time and energy you put into it. I have been following it for several years and had the opportunity to buy some of your wonderful yarns on a trip to Finland a few years ago. I always learn something new from your natural dye experiments. Good luck with the surgery. Thanks for sharing. You have been a great resource!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much Wendy!
   Sometimes it feels like I repeat myself and there is nothing new to post, but also I learn something new all the time, and so I hope next year will be better also in my blog:)

   Delete
 15. hi Leena, yes you take the right way! I will be 70 years next time and I dyed naturally colors since 40 years, a long time before it was hip. But last year I stopped. Now it is a slowlier time, only for spinning and knitting, only meditation to my own. Have a nice time, best health and always fun with all the colors and fine wool. merry christmas to all of you woll-as. from Berlin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much for understanding:) You have been where I am now and I hope I will continue like you did for the next ten years.
   Merry Christmas to you, too.

   Delete
 16. I´m very glad you are still blogging even if you quit FB. I have nejoyed your posts very much through the ears and learned so much from you. Unfortunately I don't have work trips to Helsinki any more but I will keep following your blog as long as you keep it doing it. Your work is very goos and interesting. Best wishes for the new year.

  ReplyDelete