Tuesday, December 2, 2014

Telephora palmata blue Löyhkäsilokkasinistä


Marraskuun alussa etsiessäni männynsuomuorakkaita löysin yllätyksekseni vielä vähäsen löyhkäsilokkaa (Telephora palmata).  Löyhkikset kasvavat rehevissä sammaleisissa kuusivaltaisissa usein kalkkipitoisissa rinteissä, täälläpäin samoilla paikoilla kasvaa usein sinivuokkoa. Yleensä nämä ovat parhaimmillaan syyskuussa, mutta nyt on ollut niin lämmin syksy, että siksi niitä löytyi vieläkin. Osa sienistä oli jo mätänemässä pois, mutta sain kerättyä jonkin verran koe-erää varten. Löyhkäsilokan erottaa haarakkaista helpoiten siitä, että sieni todella löyhkää, haju on kuin mätä kaali. Kotiin kuljetettaessa sienipussi piti pistää auton takakonttiin, samassa tilassa ei voi kuvitella olevansa näiden kanssa pidempään.
Löyhkäsilokassa on samoja väriaineita kuin orakkaissakin, joten värjätessä niistä saa samoja sinertäviä värejä kun keitto on emäksinen.
Aiemmin nuorilla syyskuussa kerätyillä sienillä olin värjännyt suhteella 2kg tuoreita sieniä/100g lankaa ja saanut vaalean harmahtavan sinistä. Nyt vanhoilla sienillä käytin vähemmän eli 1kg/100g lankaa (vaikka olisi kannattanut käyttää nytkin enemmän luultavasti). Keitin sieniä pari tuntia, ja kun sienet olivat alkaneet kiehua lisäsin ammoniakkia niin että pH oli 9. Keiton jälkee jäädytin lientä, ja samalla pHkin oli laskenut 7:ään. Värjäys alunalla ja viinikivellä esipuretetulla langalla tunnin tuotti vaaleaa sinertävänturkoosia lankaa. Löyhkäsilokka sisältää suhteessa sienen kokoon paljon enemmän samoja sinisiä väriaineita kuin männynsuomuorakas.

IN ENGLISH
When I was looking for Sarcodon mushrooms in early November I found also some Telephora palmata mushrooms. Usually I find them in September so I was surprised to find them this late in the autumn.  These are small mushrooms which grow in calcium rich mossy forests with spruce, I know only a few places where they grow. Mushrooms were old and as their Finnish name (löyhkä means stinking) suggests they smell very bad, like rotten cabbage, and you can smell them before you see them.  Old mushrooms smell more than young ones. There are other similar looking mushrooms but you can tell them from these by the smell. Even when I took them home, I had to put the mushroom bag in the trunk of my car, I couldn't drive with them in the same space, even though I didn't get very much of them this time.
These mushrooms contain the same kind of colorants as the Sarcodon mushrooms and yield blueish colors in high pH.
Previously when I had dyed with these mushrooms I had used 2kg of fresh young mushrooms to 100grams of wool, but now that the mushrooms were older I used only 1kg/100g yarn (should have used more I think). I boiled them for two hours, and when the boiling began I added ammonia to raise the pH to 9. After boiling I cooled the bath and also the pH had dropped to 7 when I dyed the alum+CoT mordanted yarn and got this pale blueish teal color yarn. This small mushroom contains the same blue dyestuffs as Sarcodon imbricatus, but in much bigger amount compared to the size of mushroom.


8 comments:

 1. Voi hyvänen aika miten kaunis väri! Nyt tuli kiire, meidän saaressa on nimittäin just tuon näköistä ketunleipä-sinivuokkomaastoa pähkinäpensaslehdossa, jossa on myös kuusikkoa.

  ReplyDelete
 2. En tiedä mistä johtuu, mutta tosiaan sinivuokkometsissä olen löyhkäsilokkaa löytänyt, ehkä se vaatii hiukan ravinteikkaampaa maata tms.

  ReplyDelete
 3. Tuolta Sailan blogista pongahdin tänne. Siis tuleeko tuosta Silokkaasta ( en o ennen kuullutkan moisesta ) noin ihana sininen/vaaleansininen/hopeansininen/harmaansininen sävy ( huom.vaikeus kuvat sävyä ;). Voi ihanuus !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa toinen leena:)
   Juu, tulee ja olisi tullut varmaan tummempikin sininen jos sieniä olisi ollut enemmän suhteessa lankaan. Tosin näiden sienisinisten valonkesto ei ole niin hyvä kuin indigon, ja värjäyskin on monimutkaisempaa kuin peruskasvivärjäys:)

   Delete
 4. That is a lovely color! Unlike any of the other blue-producing dyes that I've seen.

  ReplyDelete
 5. voi jukra miten kaunis väri! itse en tahdo löytää löyhkäsilokkaa, ne muutamat yksilöt, jotka olen bongannut ovat kasvaneet melko vanhassa, vähän aluskasvillisuutta olevassa kuusimetsässä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Ilona, löyhkikset ovat minusta tosi paikallisia, jossain kohtaa niitä saa helposti muovikassillisen ja sitten mistään muualta niitä ei löydä juuri lainkaan. Tämä minunkin sienipaikkani on just kuusimetsää:)

   Delete