Tuesday, September 30, 2014

Goldenrods for dyeing Piiskuja värjäykseen


Tänään olen riipinyt kukkivista piiskuista lehdet ja kukkalatvat värjäykseen. Laitan ne verkkopussissa isoon ämpäriin, kiehuvaa vettä ja pari ruokalusikallista kidesoodaa päälle ja annan seistä pari päivää. Sitten vielä haudutan niitä tunnin verran ja värjään. Lopuksi seisotan kertaalleen käytettyä värilientä pari viikkoa, jolloin siinä kehittyy lisää väriaineita (kaikki väriaineet ovat kyllä jo siellä liemessä, mutta ne eivät ole sellaisessa muodossa että ne tarttuisivat lankaan, näin luulen)  ja sillä voi värjätä toistamiseen yhtä voimakkasta keltaista kuin ensimmäiselläkin kerralla. Jos yrittäisin värjätä jälkivärin samana päivänä niin väristä tulisi paljon vaaleampi.

IN ENGLISH
Today I have stripped leaves and flowering tops from goldenrods for dyeing. I put them in net bags in big buckets, and pour boiling water and couple of spoonfuls of washing soda over them, and let them sit for a few days before simmering them for one hour and dyeing with the bath. After the first bath I let the used bath sit for couple of weeks during which time there will develop more dyes in the bath (I think all the dyes are already there from the beginning but they are not in a form which will attach to the yarn), and I can dye as deep yellow as in the first time. If I dyed the after bath right the same or following day the color would be much paler.

4 comments:

 1. Pitäisi.. pitäs mun kans noita piiskuja kerätä. Osaatko sanoa jos niitä kuivaan, että miten värit sitten tulee. Jos kuivaan, voisi värjätä sit myöhemmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ne kuivata, mutta silloin on viisainta käyttää kidesoodaa liotusliemessä ennen värjäystä, jotta väri irtoaa. Kuivatussa se väri on tiukemmassa kuin tuoreessa. Mutta niitä voi tosiaan laittaa nyt likoon (kiehuva vesi päälle aluksi ettei ala homehtua) ja värjätä vaikka kahden viikon päästä tai milloin ehtii, väri vaan paranee.

   Delete
 2. I find your Blog posts so very interesting and I learn something every time I read them - thank you!

  ReplyDelete