Blogini kertoo kasvivärjäyksestä ja sienivärjäyksestä.
This blog is about dyeing with plants and mushrooms.
Wednesday, December 5, 2012
Madder Krappi
Järjestelin kesäisiä kuvia ja tässä muutamia krapeistani:) Vanhimmat krappini ovat nyt neljä vuotta vanhoja, ja niistä olisi hyvin voinut korjata juuria tänä vuonna, mutta en vain ehtinyt keväällä ja syksyllä taas en halunnut. Ajattelin nimittäin, että keväällä nostettuna voin ottaa suurimmat juuret värjäykseen ja laittaa pienet jakopalat takaisin maahan kustakin taimesta. En ole ihan varma juurtuvatko ne tarpeeksi syksyllä laitettuna, mutta keväisestä jaosta ja uudelleenistutuksesta on kokemusta ja se onnistuu. Uskoisin, että nyt minulla on tarpeeksi krappeja tulevaisuuttakin varten ja voin lisätä niitä jatkossa jakotaimista sadonkorjuun yhteydessä.
Olen myös alkanut kirjoittaa uudelleen värjäysohjeitani ja nyt on krapista viljelyohjeita ja värjäysohjeita valmiina. Ne löytyvät tuosta oikeasta sivupalkista yläreunasta Krappi-sanasta. Lisää tulee talven mittaan.
IN ENGLISH
I was organizing my photos from last summer, so here are some of my madder:)
My oldest madder plants are now four years old and I could have harvested them this year, but I didn't have the time last spring, and in the autumn I didn't want to do it, because I wanted to replant smaller roots, and I wasn't sure if they had time to root properly before the winter (and it was good I didn't because it's been really cold lately here, so the ground may be frozen deep). I know they root if I divide them in the spring, so I'm going to harvest them next spring.
I think now I have so many plants, that from now on I don't have to sow them, I can divide and replant them when I harvest every year.
Viime keväänä kylvin vielä lisää krappia, tässä itäneitä sirkkataimia.
Last spring I sowed more madder, here they are just after germination.
Tässä samat kasvit viiden viikon ikäisinä valmiina istutettavaksi ulos.
Here they are five weeks old ready to be transplanted outside.
Nämä taas ovat kaksi vuotiaita taimia.
Alla kuvassa kasvihuonevärjäystä, tosin ostokrapilla Lähi-idästä.
Tätä punaista on mm nyt punaisissa Tulppaani-lapaspaketeissa.
Above two year old plants.
Below a photo of my cold dyeing madder bath last summer, this color is not from my own grown madder, though, but from madder I have bought. I have used this red to Red Tulips mitten kits.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mielenkiintoinen postaus, en kyllästy koskaan lukemaan näitä värjäysjuttuja!
ReplyDeleteKrapin kasvattaminen kiinnostaa minuakin. maalla itä-hämeessä meil on mielestäni sopivat kasvuolosuhteet krapille ja ensi keväänä ajatuksena onkin aloittaa itse krapin kasvattaminen. On hienoa kun jaksat aina yhä uudelleen päivittää näitä värjäys sivujasi, niiden avulla on kenen tahansa helppoa tehdä omia värjäyskokeiluja.
ps huomasin et edustamme vähän eri koulukuntaa etikan käytössä glukosidi rakenteisten väriaineiden kohdalla, siis esim. mainitsemasi krapin antrakinonit. lisään tilkan etikkaa jo ekaan huuhteluveteen, jotta erittäin vesiliukoinen glukoosi (rypälesokeri) irtoaisi ja väristä tulisi pesunkestävä.
Kiitos Ilona:) Sivuja on kiva tehdä, silloin kun on aikaa. Huomaan vain, että kuvia olisi pitänyt ottaa kesällä vielä enemmän, niitä ei ole koskaan liikaa.
ReplyDeleteEtikasta: mä en enää oikein tiedä mitä ajatella siitä. Noin miten säkin kirjoitit olen aiemmin uskonut, siitä puhutaan varsinkin ruotsalaisissa värjäyskirjoissa, ja se tuntuu loogiselta. Kysyin kerran tästä asiasta Riikka Räisäseltä, ja hän sanoi kysyneensä tunnetulta professoriltaan tästä, joka taas oli sitä mieltä, että etikka on liian heikko happo irrottamaan glukoosia, siihen vaadittaisiin voimakkaampia aineita. Silti jotain kyllä tapahtuu, kun huuhteluveteen lisää etikkaa: ihan kuin väriä ei enää irtoaisi niin paljoa, huuhteluvesi ei ole enää niin punaista! Sellaisenkin teorian olen kuullut, että kun etikka sulkee villan suomuja, niin värimolekyylit jäävät vielä enempi loukkuun villan sisään ja siksi niitä ei enää irtoa.
Ja vielä, mm Briteissä etikkaa ei yleisesti käytetä lankojen huuhtelussa, ja Jenny Dean arveli minulle, että se, että huuhteluliemi ei ole enää punaista etikan kanssa, voisikin johtua samasta ilmiöstä, mitä tapahtuu kun värjäysliemeen laittaa etikkaa (krapilla tai veriheltoilla), happo muuttaa niitä värimolekyylejä niin, että vain keltaiset/oranssit näkyvät ja siksi liemi vain näyttää vähemmän punaiselta.
Tämäkin kuullostaa uskottavalta.
En enää itse oikein tiedä mitä siinä tapahtuu, kun etikkaa laittaa huuhteluveteen, mutta jotain kyllä tapahtuu, ja siksi olen sitä edelleen käyttänyt, ja suosittelen käyttämään. Ainakin villan suomut sulkeutuvat ja jos se sitten auttaa värin kestoon, niin aina plussaa. Jotainhan ne ruotsalaisetkin kemistit ovat tuon glukoosijutun päätelleet, joten ei siitä haittaakaan ole.
Mulla ensimmäisessä huuhteluvedessä on aina niin paljon pesuainetta (vaahtoa), että siksi laitan etikan vasta viimeiseen, jo melko puhtaaseen huuhteluveteen, ja ajatellut, että se voisi vielä sielläkin hyödyttää. Mutta yhtä hyvin sen voisi laittaa ensimmäiseen veteen, ja sitten laittaisi pesuaineen vasta toiseen:)
your plants look good! where do you get your madder seeds? I bought one plant, but it hasn't been growing very well, so I don't think I'll be able to get many new plants from this! maybe I should try again with seeds?
ReplyDeletethe dyebath looks strong - I think I have to dye some madder reds next year, too:)
Hi Bettina, thanks:)
ReplyDeleteI bought madder seeds from here in Finland, from Turku University Botanical garden, and I also got some seeds from a friend. My own madder didn't even flower last summer, and the year before when it flowered, it didn't produce seeds. I don't know why. If I ever get seeds from my own plants, I'll remember you!
Jenny Dean has said that you can get new plants from letting the leafy stems of madder root (I think the technique is called layering), but I have not tried it, yet.
Do you have any bedstraws growing wild near you? Perhaps you can transplant them to a garden bed, then they grow better and produce more roots than in the wild.
I like madder so much, it is easy to dye with and gives so good reds. But I do use a lot of it in the first bath, and then dye many times with it, and use the paler colors as a base for some other reds, usually with cochineal. Or something yellow to get oranges.
Leena, yes, there are bedstraws here (g.verum), but they grow inside the stone walls, which makes it extremely difficult to get roots out. and they didn't grow well in the garden soil, when I tried.
ReplyDeletethe layering would work, but only if the original plant grows well! I have a tibetan madder (in the greenhouse over winter!) and tried to propagate like that, but I think it was too late in the year. maybe it grows roots next spring... I just found madder seeds here: http://www.wildcolours.co.uk/html/dye_seeds.html
and they have a hazel rose loom, which I wanted to try anyway, so I think I'll get an order in for madder as well:)
madder flowering is probably as difficult as polygonum flowering in our climate! the summers are just too cold/short to get the plants into flowering mode:(
I'm glad you found seeds:)
ReplyDeleteI agree, that our summer is too short/cold for madder. Summer 2011 was very hot, and then it did flower, but no seeds. Last summer was cool and rainy, so it didn't even flower then. Perhaps I should plant one madder in the greenhouse, or in pot to see if I could get it to flower and seeds.