Sunday, July 10, 2011

Summer dyeings and butterflies Kesävärjäyksiä ja perhosia

Kasvihuoneessa on taas värjäyksiä tulossa, krappia, paatsamankuorta käymässä, samoin tammenkuoria ja pähkinänkuoria. Aurinkovärjäyksiä on myös lasipurkeissa ja tänäkin kesänä kokeilen vielä kerran jos saisin indigon käymiskyypin onnistumaan. Aiemmin se ei ole onnistunut, vaan liemeen on tullut virhekäymistä, lämpötila on heitellyt liikaa, ollut liian alhainen, pH on päässyt liian alas tai sitten kaikkien näiden yhteisvaikutusta. Nyt sitten saavi on kaivettu maahan, jotta lämpötila pysyisi tasaisempana, ja päällä on plexilevy. Yöksi plexin päällä on vielä styroxin pala, joka selvästi kyllä auttaa lämmön pysymiseen.

IN ENGLISH
Again this summer I have dyepots in the greenhouse, madder, fermenting buckthorn bark, oak bark and walnuts. I have solar dye jars, and again this summer I try to get indigo fermentation vat to succeed, which I haven't managed last summer or summer before that. The temperature had varied too much, or it had been too low, or pH had dropped too low, or all those reasons, anyway, it has never worked. Now DH dug the big vat in the ground so that the temperature would be more even. During the night I cover it with a piece polystyrene, and it does keep the temperature higher than without it.

Haisevista krappikeitoksista ja sienistä on muutakin iloa kuin värjäys: ensimmäistä kertaa koskaan pihallamme on näkynyt viime viikolla useana päivänä sekä häiveperhonen että pikkuhäiveperhonen, ja ne selvästi tulevat lämpimän ja haisevan keitoksen luo, jopa kuuman kattilan kannelle kävelemään ja sisälle kasvihuoneeseen. Alla olevissa kuvissa pikkuhäiveperhonen, joka aiemmin on ollut hyvinkin harvinainen, mutta nähtävästi viime ja tänä kesänä sitä on enemmän. Se ei viihdy kukilla, vaan etsii raatoja tai mätäneviä hedelmiä. Kuvista ei kunnolla näe, miten isoja ja hienoja perhosia ne ovat oikeasti, mutta me olemme innoissamme niistä.

IN ENGLISH
Smelly old madder baths or mushrooms seem to be good for other things besides dyeing: first time ever we have seen both Purple Emperor (Apatura iris) and Lesser Purple Emperor (Apatura ilia) butterflies. They have been very rare in Finland, occuring only occasionally in the south coast,  but last summer there were more of them and it seems they are here this summer, too.They don't feed on flowers but prefer rotting things, and clearly they consider my madder pot delicious:) One even walked on it when it was hot! The pictures don't show how big and beautiful butterflies they really are, but we are excited about them.


Vielä vähän kukkasia puutarhassa, valkoisia palavia rakkauksia ja ritarinkannuksia.

Some flowers in my garden (not for dyeing), white Lychnis chalcedonica and Delphiniums.

5 comments:

 1. Voi herranjestas, en tiennytkään että palavaarakkautta on valkoisenakin! Nyt meni ostoslistalle niin että humahti :-D
  Ai niin, jossakin toisessakin blogissa oli juuri puhetta siitä, miten esim. hikisukat vetävät perhosia puoleensa! Kyseenalainen kunnia jos omalle kohdalle osuu, jos sukat haisevat perhosen mielestä esim. raadolta...

  ReplyDelete
 2. Juu, eikö olekin nätti valkoisenakin. Olen kasvattanut nuo siemenistä joitakin vuosia sitten, olisiko siemenet muistaakseni olleet Chiltern Seedsiltä. Nuokin tekevät kyllä siemeniä, mutta kun mulla on sekä punaista että vaaleanpunaista valkoisen lisäksi, niin jälkeläisistä voi tulla ihan mitä vaan:)

  ReplyDelete
 3. The benefits of natural dyeing go beyound the expected. =-)
  Leena I love to watch your experiments. So inspiring

  ReplyDelete
 4. maybe they liked to take a heat bath on the warm pot?:)) btw - why don't you use delphinium flowers for dyeing? the darker blues give lovely mint greens, esp. on silks!!

  ReplyDelete
 5. Thank Joei and Bettina:)

  About Delphinium flowers: I don't have very good experiences about lightfastness of the colors from blue flowers (on wool), so that's why I don't use them:)

  ReplyDelete