Koristeraparperin keväiset versot ovat sitten upean värisiä. Harmi, etteivät värit tartu pysyvästi lankaan. Niinhän useimpien kasvien kohdalla on, itse kasvin väristä ei voi päätellä mitä väriä siitä saa villoihin. Pitäisi tietää mitä väriaineita kasvi sisältää ja siitä voi sitten päätellä, miten ne käyttäytyvät väriliemessa.
Parhaimmat väriaineet raparperissakin ovat juuressa, ja keltaista tietysti. Toki lehdistäkin saa keltaista, mutta juuren antama keltainen on kestävämpää. Siinä kun raparperin lehtien antamat väriaineet haalistuvat, niin juuren antama keltainen muuttuu jos joksikin niin tummemmaksi/ruskeammaksi valossa ajan kuluessa. Yhdistettynä vaikkapa krapin kanssa värin muuttumista ei huomaa. Raparperinjuurissa on tanniineja, joten niitä voi käyttää myös ilman muuta puretusta ja väri on silti kestävä.
Useana keväänä olen kerännyt raparperinjuuria, mutta nyt minulla on vielä hiukan vanhoja juuria varastossa ja toisaalta täytyy antaa raparperien kasvaa välillä. Kasvin kannattaa antaa kerätä voimia ja kasvattaa juuria välillä useita vuosia. Uudelleenistutuksen jälkeen raparperin on parasta antaa olla rauhassa lehtienkin korjuulta pari vuotta.
Kuvan koristeraparperi saa olla silmän ilona vielä monta vuotta, se on niin upean näköinen ja tekee myös hienon punaisen kukinnon, mutta minulla on myös valkokukkasellinen koristeraparperi ja luulen, että se on korjuulistalla ensi vuonna.
Ja tavallisista raparpereista nautitaan piirakkana jäätelön kanssa:)
IN ENGLISH
The spring colors of ornamental rhubarb leaves are wonderful, it is too bad they don't attach to wool. That's the case with most plants, the color you see in fresh plant parts is not the one you get when you dye with them. You need to know what the actual dyes are in each plant, and then you can figure how they will react in the dyebath.. or at least you have some idea.
The best dyestuffs in rhubarb are in the roots, and it is yellow of course. Sure the leaves give also yellow, but it is not as lightfast as the yellow from the roots. When the yellow from the leaves fades in bright sunlight, the yellow/gold from the roots if anything only gets darker or browner. Used together for instance with madder, you never notice the change. Roots also contain tannins and can be used without any other mordant and the color is fast.
I have dug up rhubarb roots in several springs from different plants, but now I have some dried roots still left and I don't think I need more. After digging up the rhubarb and harvesting some of it's roots, it is best to let the plant recover for several years before digging it up again. Also after replanting it is a good idea not to harvest leaves (or stalks) for a year or two, so that the plant can grow stronger.
The ornamental rhubarb in the picture also grows a fabulous red flower stalk, so I enjoy more of it as it is, but I do have one white flowering ornamental rhubarb which I will propably dig up next year, and harvest it's roots.
And meanwhile my edible rhubarbs are best used as pie with ice-cream:)
Hi Leena,
ReplyDeleteInteresting to hear about the root of rhubarb. I have never tried it myself (I have only 3 rhubarb plants in my garden and my husband would kill me, if i dug them up;).
A young girl (she was from Finland!) told me, that she could get a red(-ish) colour from the dried roots - have you ever heard about that?
Maybe it was a misunderstanding?
best regards, Karin from Vilde Farver.
(www.vildefarver.dk)
Hi Karin,
ReplyDeleteyes, I have also gotten reddish color from the roots (not very strong color), by simmering the roots in high pH, or by alkaine soak afterwards, but the color was like second or third afterbath from madder, which I get easier from madder, so I use my roots for the golden yellow:)
There are same dyestuffs also in the dry seedheads of rhubarb as in the roots, so you could try them.. only if you let them flower and make seeds, you won't get stalks for pie anymore in the late summer:(
If you have docks (Rumex longifolius or its relatives) growing as weeds, you can use their roots, too. They contain the same dyestuffs as rhubarbroots, I think.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHi Leena - thanks for the rhubarb/docks info. And thanks for sharing your knowledge. I'm new to dyeing and vacillate between getting brilliant results and deplorable messy looking pieces of fabric.
ReplyDelete