Saturday, November 14, 2009

Cloudberry Mittens Hilla lapaset

Tässä uusi lapasmalli, nimeltään Hilla. Sen lisäksi, että se on yksi lempimarjoistani, joita pitää joka talveksi saada pakastimeen, niin näitä lapasia oli mukava neuloakin:)
Hilla-kuvion on äitini Liisa Rajala tehnyt meille jo 90-luvun alussa, ja nyt muokkasin hiukan mallia ja muutamien koelapasten tekemisen jälkeen tämä väriyhdistelmä oli mieheni ja minun mielestä se oikea. Väreinä on samettijalalla värjättyjä vihreitä, luonnonvalkoista ja beigeä sekä verihelttaseitikkioranssia ja toisena oranssina tammenkuorilla puretettua krapilla saatua väriä.
Tarvikepaketti Hilla-lapasiin löytyy kaupastani.

In English
Here I have a pair of new mittens, the design is called Cloudberry. Cloudberries are one of my favourite berries, I always need to have them in the freezer for winter treats.. and these mittens were a pleaseure to knit, too:)
My mother Liisa Rajala had designed the pattern of cloudberries already in the beginning of the 90s, and now I modified the mittens a little, and after making couple of test mittens this color combination was the one to DH and me. The colors are natural white and beige, two greens dyed with mushrooms Tapinella atrotomentosa and one orange dyed with mushroom Cortinarius semisanguineus and the other was dyed with madder on oak bark mordanted yarn.
You can find a kit for Cloudberry mittens in my shop.

8 comments:

 1. I love these mittens as I always love your mittens. These look somehow solemn to me and earthy at the same time. I even searched the internet to see what cloudberries are :-)

  ReplyDelete
 2. Thanks, I am very pleased with them, too:)

  ReplyDelete
 3. What beautiful mittens. Such lovely workmanship and died with mushrooms, Love it.
  It's so nice to read your blog. Thanks for sharing.~ ~Ahrisha~ ~

  ReplyDelete
 4. These mittens are just splendid. I adore the pattern and the colours. You're so talented.

  ReplyDelete
 5. Onpa IIIIHANAT lapaset!

  ...ja hoksasin, että mulla on vieläkin sulle toimittamatta se yksi teksti, jonka lupasin jo silloin elokuun alussa. :( Laitan sen kunhan kiireimmistä tokene - ennen joulua kumminkin, niin saat pyhille luettavaa.

  ReplyDelete