Monday, August 5, 2019

Used madder Käytetyt krapinpalat


Krappi on yksi värikasveista, joita ei kannata heittää pois käytön jälkeen.
Viime kesänä värjäsin näillä krapinpaloilla kahteen kertaan. Ensin kasvihuoneessa aurinkovärjäyksenä ja sen jälkeen normaalina keittovärjäyksenä. Laitoin silloin käytetyt ja siivilöidyt krapinpalat varastoon ämpäriin, ja ämpäri ulkovajaan, jossa se oli koko talven jäätyenkin talven aikana. Koska krapit olivat kosteita, niin ne olivat nyt keväällä alkaneet hiukan haista, mutta hometta niihin ei ollut tullut. Keitin pari viikkoa sitten viime vuotiset haisevat krapit vielä uudelleen reilun tunnin, siivilöin tumman liemen, ja värjäsin niillä 500g aluna-viinikivi esipuretettua lankaa. Langat ottivat värin aika hitaasti. Pidin lämmön tunnin verran noin 60 asteessa ja annoin lankojen jäähtyä liemessä yön yli, ja lopullinen väri oli ihan oivallinen. Kuvassa olevat langat oli jo pestyjä ja kuivattuja. Alunperin viime kesänä värjäsin tuolla samalla määrällä kaksi kertaa kilon lankoja, nyt laitoin puolet vähemmän lankaa värjäykseen, koska kuitenkin väriaineiden määrä oli pienentynyt. Näistä tuli vielä jälkiväriäkin, mutta nyt sitten heitin krapit kompostiin. Puolimätien krapinpalojen haju ei ollut mikään kovin hyvä:). Silti, krapin ja mataranjuurissa on niin paljon väriaineita, että niitä kannattaa tosiaan haudutella moneen kertaan, ja jatkuvasti niistä irtoaa lisää väriä.

IN ENGLISH
Madder is one of the dyestuffs that is worth keeping even after it has already been used for dyeing.
Last summer I dyed twice with these pieces of madder. First as solar dye and then second time simmering them and then dyeing. I had stored the used madder in a bucket in our shed where they were all winter, frozen in mid winter. Because they were moist, they had started to smell, but they didn't get any mold.
I now simmered the very smelly madder pieces again for an hour, and then strained off the bath, and dyed 5 skeins of premordanted yarn. They took colour quite slowly but after dyeing for an hour in 60°C, and letting the yarns cool in the bath, I was quite pleased with the result. The yarns in the picture were already washed and dried. Originally last summer I had dyed  with this amount of madder one kilo of yarn twice, but now I put only 500g yarns in the bath thinking that they wouldn't dye as much any more. The same bath also dyed some more yarn paler color, but then I threw the used pieces to compost, because they were so smelly:) Maybe they would have yielded even more colour if I had simmered them once more. There is so much dye in madder roots, that it is worth extracting them multiple times and they yield colour long time.

5 comments:

  1. Sinulla on varmaan saavi ja sammio poikineen näitä väriaineita... varastointi olisi varmaan suurin ongelma, mitä minulle tulee mieleen - että missä ihmeessä niitä kaikkia mahtuu säilyttämään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, meillä on onneksi iso ulko/puuvaja, mihin mahtuu ämpäreitä:). Tosin sinne tulee talvella pakkanen, mutta olen sen aiempinakin vuosina huomannut, että ei haittaa vaikka krapit jäätyisivätkin. Vettä vaan ei saa ämpärissä olla ainakaan paljoa, kerran mulla ämpäri meni rikki pohjasta jäätymisen jälkeen. Asuintiloissa näitä ei voi säilyttää, ne haisevat sen verran. Värjäyskin haisuliemillä pitää tehdä ulkona. Ekoja kertoja käytettäessä krappi ei haise ollenkaan pahalle, mutta nämä vanhat palaset kyllä haisevat. Ei millään raaskisi heittää pois käytettyjä liemiä ja väriaineita, kun niistä kuitenkin voi vielä tulla lisää väriä. Ihan vaaleita en yleensä enää värjää, kun ne eivät mene niin hyvin kaupaksi, ja toisaalta niiden valonkestokin on huonompi:).

      Delete
  2. Mitä käytetty krappi tekee morsimgon hedelmäsokerikyypille? Ja voiko korvata jollain muulla aineella?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En osaa tarpeeksi kemiaa selittääkseni mitä siinä tapahtuu, mutta krapin sisältämät antrakinonit joka tapauksessa parantavat indigon pelkistystä Anne Vuoreman tutkimuksen mukaan. https://www.utupub.fi/handle/10024/42825 ja itsekin olen kokenut saman. En tiedä, ajaako saman asian mitkä tahansa antrakinoneja sisältävät kasvit, ehkä. Krapin voi korvata myös kotimaisilla mataranjuurilla, ja kyllähän hedelmäsokerikyyppi voi toimia ilmankin eli ei se ole välttämätön. Kokeilla voi ilmankin krappia:).

      Delete
    2. Kiitos tiedosta! Olosuhteiden pakosta ilmeisesti kokeiltava ilman ;)

      Delete