Blogini kertoo kasvivärjäyksestä ja sienivärjäyksestä.
This blog is about dyeing with plants and mushrooms.
Sunday, November 17, 2013
Colors from autumn leaves Värejä syksyisistä puiden lehdistä
Lokakuun puolessa välissä keräsin puista juuri pudonneita lehtiä värjäykseen, kuvia lehdistä täällä. Keräsin koivun lehtiä, omenapuunlehtiä, metsävaahteran lehtiä ja kynäjalavan lehtiä. Nurmikolta niitä oli helppo kerätä eikä niihin tullut multaa tai muuta maa-ainesta mikä olisi voinut samentaa väriä, mutta ensi vuonna helpotan hommaa vielä niin, että levitän pressun puiden alle, kun lehdet putoavat. Huomasin nimittäin, että varsinkin omenapuiden ja koivujen lehdistä tuli ihan yhtä hyvää väriä kuin kesällä, ellei jopa parempaa ja keruu on näin paljon helpompaa kuin riipimällä oksista. Sitäpaitsi lehdet putoavat joka tapauksessa, miksei niitä silloin käyttäisi hyväksi muutenkin kuin kompostiin:) Tosin keruuaika on hyvin lyhyt, koska lehdet pitää kerätä heti niiden pudottua ennenkuin ne alkavat mennä huonoksi.
IN ENGLISH
About a month ago I collected autumn leaves of trees after they had just fallen to the ground. I collected leaves from birches, apple trees, maples and elm trees, pictures of the leaves here. They had fallen to the grass so they were clean and free of soil which could muddle the color. Next year I'm going to make collecting even easier by putting a tarp under the trees just when the leaves start to fall down, because I noticed that I got as good or even better color from the fallen leaves as from the leaves in the summer, and they are much easier to collect when they fall down by themselves:) The time to collect them is short though, because they must be collected right after they had fallen before they start to go bad.
Liotin lehtiä kolmisen viikkoa vedessä johon oli lisätty pari ruokalusikallista kidesoodaa nostamaan hiukan pHta, koska ainakin meidän vedessämme väriaineet lehdistä irtoavat parhaiten pitkässä liotuksessa ja hiukan emäksisessä vedessä. Itse väriliemi on neutraali. Liotuksen jälkeen haudutin lehtiä hiljaisella tulella pari tuntia, en siis keittänyt poristen. Siivilöin liemen ja lisäisin esipuretetut langat. Käytin n 600g tuoreita pudonneita lehtiä/ 100g lankaa, ja kuva tuloksista on alla. Jv tarkoittaa jälkiväriä samasta liemestä.
Olin oikein tyytyväinen varsinkin väreihin mitä sain koivun ja omenapuunlehdistä, ja myös kynäjalavan lehdistä saatu väri oli hyvä, paitsi että niiden lehtiä oli 500g/100g lankaa, joten jos olisin laittanut vähemmän lankaa niiden liemeen, niin väristä olisi varmaan tullut voimakkaampi. Vaahteran lehdistä saatu väri ei ole mitään erikoinen, joten ne menevät ensi vuonna suoraan kompostiin.
IN ENGLISH
I soaked the leaves for about three weeks in buckets filled with water and couple of tablespoonfuls of washing soda, because I think that at least in my water they release the dyes better if soaked for longer time in alkaline water. The actual dye bath was neutral. After soaking, I simmered (not boiled) the baths for about two hours, strained and added mordanted yarn to the bath. I used about 600grams of fresh fallen leaves to 100grams of yarn, and got the colors in the picture below (jv means after bath).
No 1 is from birch leaves and after bath.
No 2 is from apple tree leaves and after bath
No 3 is from maple leaves
No 4 is from elm leaves and after bath (here I had only 500grams leaves to 100grams of yarn)
I was very pleased with colors from birch and apple tree leaves, and also elm tree leaves were good, but I should have used more of them to the weight of the yarn. Maple leaves were big and easy to collect, but the color they gave was not so special, so I think I'm going to put them straight to the compost next year.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tuohan on todella mielenkiintoista, että pudonneista lehdistä tulee yhtä hyvä väri kuin kesälehdistäkin. Ilmeisesti lehtivihreällä ei siis ole mitään tekemistä värjäyksen kanssa.
ReplyDeleteVarsin ihana tuo omenapuun lehtien raikas kellanvihreä! Minulla on tullut samantapaista omenapuun kuoresta, vähän vihreämpää. Kesällä hakeketuilla omppupuun oksilla värjäys on vielä kokeilematta.
Hei Saila, mäkin olin ihan tyytyväinen noihin, ja kun paljon pitää värjätä niin mitä helpompaa lehtien kerääminen on, niin sitä parempi:)
ReplyDeleteNää puiden lehtien väriaineet ovat ymmärtääkseni flavonoideja ja tanniineja, mikä on eri asia kuin lehtivihreä. Punaisissa syksylehdissä on myös antosyaanivärejä, mutta ne eivät ole kovin kestäviä ymmärtääkseni, ainakaan tavallisella värjäystavalla.
Omenapuun kuori olisi myös tosi hyvää, mutta mä en ole saanut kerättyä sitä kuin joskus kokeeksi:(
Interesting point about the alkali - I have been observing this also.
ReplyDeleteHei Leena, terveisiä Irlannin "talvesta", eilen paistoi, tänään satoi, lämpöä +13, ruusut, pelargonit ja campanulat kukkii puutarhassa. Mulla on pitkästä aikaa alkanut taas puikot heilua käsissä ja voi kun tuntuu hyvältä! Ihan sattumalta törmäsin sun blogiin, mä aina unohdan että tämmösiä on olemassa, mutta nyt kyllä luen vanhatkin postaukset. Mulla on myös värjäyspeukalo alkanut kutista ja nukenteko himoittaa, pakko päästä eläkkeelle että pääsee tekemään kunnon asioita. :-D
ReplyDeleteMarjaana
Thank you India, in dyeing with natural things there are so many things which you just have to find out yourself by experimenting and observing. And what works for me might not work in someone else's water and conditions:)
ReplyDeleteMarjaana, oletko se Marjaana Pargasista? Voi, Irlannin talvi olisi ihana täälläkin, ei olisi lunta ja pakkasta, nytkin oli aamulla maa kuurassa. Ja kevät on siellä niin pitkä! Meillä on tätä samaa mitä aiemminkin, torimyyntiä ja värjäyksiä, eläkkeelle on vielä aikaa 9 vuotta. Mielenkiintoisimpia värjäysjuttuja kirjoitan tänne blogiin. Kaikkea hyvää sinne Irlantiin!
No juu, sun ihan oma "kaksoisolento" se täältä huutelee :-)
ReplyDeleteKatotaan miten elämä kuljettelee, saatetaan jopa nähdä ensi kesänä kun tarkoitus olis olla kerrankin vähän pidempään Suomessa. Terkkuja Jonellekin, voikaa hyvin ja pärjätkää lumen ja jään keskellä!
Mielenkiintoista, että sait omenapuunlehdistä keltaista. Ihan kivoja värejä.
ReplyDeleteSilloin kun aloitin värjäilyn joskus vuonna 2006 syksyllä, kokeilin innokkaasti kaikennäköistä. Keräsin syksyllä erikseen keltaisi omenapuunlehtiä ja vihreän-ruskeita tammenlehtiä. Liotin lehtiä varmaan pari viikkoa, jonka jälkeen värjäsin niillä ja sain omenapuunlehdistä kaunista ruskeaa, tammenlehdistä vähän vaaleamman ruskeaa. Lankana taisi silloin olla Nalle. Puretuksena aluna ja viinikivi.
Hei Leena, aivan ihania värejä. Täytyy kokeilla ensi syksynä Salavan lehdillä, kun niitä riittää. Jos sinulla on mahdollista käydä kurkkaamassa blogiani (Kankuritar) niin siellä on kuvat langasta, jonka värjäsin oppisi mukaan kylmävärjäyksellä. Ihana väri. Hyvää marraskuuta.
ReplyDeleteKiitos kommenteista Pia ja Kankuritar:).
ReplyDeleteTammenlehtiä en kokeillutkaan nyt vaikka niitä olisi ollut vaikka kuinka paljon, jotenkin ajattelin, että kun niistä ei kesälläkään tule kovin erikoista väriä, niin ei nytkään, mutta eipä sitä tiedä kokeilematta.
Jännää, että olit saanut ruskeaa ja mä keltaista omenapuunlehdistä. Voikohan syksyn säät vaikuttaa, tai sitten kasvupaikka, tai vaihe milloin lehdet oli kerätty. Tuo mun käyttämä kidesoodaliotus ainakin auttaa yleensä kaikkiin keltaisiin väreihin. Olisikohan tullut ruskeaa, jos liotus olisi ollut neutraalissa liemessä? Nalleen luulen värien tarttuvan voimakkaampana kuin käsittelemättömään lampaanvillalankaan.
Ensi syksynä on kokeiltava erikseen eri omenapuiden lehtiä, nämä nyt käyttämäni kasvoivat kaikkein aurinkoisimmalla ja kuivimmalla paikalla ja niillä oli punaruskea syysväri. Osassa omenapuitani syysväri oli vaisumpi keltainen,eli voisi kuvitella niissä ehkä muutenkin olevan eri määriä näitä väriä antavia flavonoideja. Lisää kokeiltavaa:)
That's quite interesting! I wouldn't have thought about using leaves. Thanks for sharing with us how you did it and your nice results. I like the soft colors.
ReplyDeleteVery nice. Fallen leaves are fun to dye with as you can gather lots of material for the dye pot. This year I used fallen oak leaves and crabapple leaves and acheived some very nice shades (greys, amber, bright green/yellow) using only soy and alum mordants, my usual dyepot and a cast iron kettle. Definitely colours i will use.
ReplyDeleteGreetings from Canada.
Trevor
Thanks Judy and Trevor:)
ReplyDeleteI like fallen leaves just because they are so easy to gather. Bright green sounds great, I didn't use iron, but that would have been good.