Saturday, March 30, 2013

Dyeing with Cortinarius purpureus Värjäys hurmeseitikillä


Seuraava sienivärjäys kuivatuilla sienillä oli hurmeseitikeillä (Cortinarius purpureus, syn Cortinarius phoeniceus).
Hurmeseitikki on hyvin samanoloinen sieni kuin verihelttaseitikkikin, mutta hiukan harvinaisempi. Se kasvaa rehevissä havumetsissä, rehevimmillä paikoilla nähtävästi kuin verihelttaseitikki, ja mm nämä sienet kasvoivat vanhan muurahaispesän ympärillä, minne oli kertynyt paksu kerros havuneulaskariketta.

IN ENGLISH
Next I dyed with dried Cortinarius purpureus (syn. Cortinarius phoeniceus).
It is very similar looking webcap as more common Cortinarius semisanguineus, and grows here in rich spruce forests. Apparently it craves more rich soil than C.semisanguineus, and the mushrooms in these pictures were growing around an old and big anthill, where there was a thick layer of needles on the ground.Hurmeseitikki on yleensä isokokoinen, paksumaltoinen ja tukevamman oloinen kuin verihelttaseitikki. Vaikutelma tulee siitä, että sen jalka on paksumpi ja lyhyempi suhteessa lakkiin kuin verihelttaseitikin jalka. Yllä ja alapuolella olevissa kuvissa oikeassa reunassa on vertailuksi kaksi verihelttaseitikkiä ja erot jaloissa näkyvät selvästi. Myös lakin värityksessä on usein eroa. Tärkein ero on kuitenkin yleishabituksen lisäksi jalassa: verihelttaseitikin jalka on vaalean keltainen, sillä on vain jalan tyvessä punaista, kun taas hurmeseitikin koko jalassa on punaista häivemäistä seittiä, mikä tekee jalasta punertavamman näköisen.
Näiden sienten kanssa erot ovat suhteellisia, ja ennenkuin on löytänyt hurmeseitikkiä, sitä katsoo jokaista seitikkiä, että onkohan tämä nyt se, mutta kun sitten löytää oikean hurmeseitikin, niin kyllä sen heti erottaa verihelttaseitikeistä, ja sen jälkeen erottaminen on helpompaa:).

IN ENGLISH
Cortinarius purpureus is usually big webcap, and it has thick flesh and looks sturdier than C.semisanguineus. Sturdy impression comes from shorter and thicker stem in C.purpureus compared to the stem of C.semisanguineus. In the pictures above and below there are two C.semisanguineus  on the right , and you can see the difference in the stems. Also the color of the cap may be different. The most important difference, added to the over all habitus, is the stem. C.semisanguineus stem is slim, pale yellow with red velum only at the base of the stem, while C.purpureus has web-like red on the whole stem, which gives it redder impression.
These differences are relative, so they are difficult when you haven't yet found both of these mushroom, but when you find C.purpureus for the first time, you can immediately see, that it is something else than C.semisanguineus:).


Hurmeseitikin väriaineet ovat pääasiassa punaisia, dermocybiiniä ja sen glukosideja, ja siksi  sillä värjätessä jälkiväristä ei tulekaan sellaista oranssia tai keltaista kuin muilla tavallisilla seitikeillä tai veriseitikillä. Toisaalta Lundmarkin kirja sanoo, että erityisesti hurmeseitikin jälkiväreillä valonkesto on huonompi kuin muiden seitikkien väreillä. Tästä syystä käytinkin nyt aika paljon sieniä suhteessa lankaan eli 100g kuivattuja sieniä sataa grammaa lankaa kohti. Sieniä oli liotettu yön yli, haudutettu tunti ja sitten lisäsin jäähtyneeseen väriliemeen alunalla ja viinikivellä esipuretetut langat. Sienet olivat samassa liemessä koko värjäyksen ajan, ja tästä syystä väristä tuli hiukan epätasaista, mutta varsinkin ensimmäinen karmiininpunainen on ihan hieno väri. Nyt vaan pitää sitten odottaa taas uutta hyvää seitikkivuotta.

IN ENGLISH
The dyestuffs in Cortinarius purpureus are mainly reds, dermocybin and it's glucosides, and that is why the after bath of C.purpureus from less orange or yellow than when dyeing with other webcaps. On the other hand Swedish Lundmarks's book says that particularly the after baths from this mushroom are not as lightfast as the after baths from other Cortinarius mushrooms. 
That is why I used now a lot of mushrooms: 100g of dried C.purpureus to 100grams of yarn. I soaked the mushroom over night, then simmered for one hour, and after cooling the bath, added the mordanted fiber. The mushrooms were in the same bath with the fiber during the dyeing, and this is why the color is slightly uneven (the parts of the fiber which touched the mushrooms got more color), but I think the darker color from the first bath is really nice. Now I have to wait for the next good mushroom autumn to get more of these.

10 comments:

 1. Osaisinpa tunnistaa sieniä, harmikseni en osaa. Monesti oon suunnitellut johonkin sienikurssille menoa. Mutta onpa tekemistä ja oppimista tulevillekin vuosille. Jännä miten laaja tuo värjäysharrastuksesi on, paitsi kasvit, sienetkin on tunnettava.

  ReplyDelete
 2. Olen varmaan kerännyt hurmeseitikkiä verihelttaseitikkinä, täytyykin olla tarkempi ensi syksynä, jos näin jälkivärilläkin on eroa.

  ReplyDelete
 3. Thank you Yvette, happy easter to you, too:)

  Pivi, mä olenkin tehnyt tätä jo työkseni vuodesta -90 ja sitä ennen värjäsin ekat sienivärjäykset vajaa kymmenkunta vuotta aiemmin, niin että kyllä siinä ajassa jo ehtii oppia:). Siitä tämä onkin mukavaa, kun aina löytyy uutta opittavaa, koskaan ei tiedä läheskään kaikkea. Ja itse asiassa musta tuntuu, että en tiedä vielä puoliakaan!
  Muistan hyvin, kun en millään löytänyt veriseitikkejä.. ennenkuin ystäväni näytti sen mulle. Varsinkin värisienet on usein semmoisia pieniä ruskeita sieniä (päällepäin), jotka ohittaa helposti.
  Tampereen seudulla on aktiiveja sieniseuralaisia ja käsittääkseni joka vuosi monipuolisia sieninäyttelyitä, niissä voisi nähdä ensin miltä ne sienet oikeasti näyttävät. Mittakaavaa on vaikea kuvitella näistä nettikuvista:(
  Mutta just sienistä saa semmoisia punaisia, mitä ei saa kuin matarakasveista, eli siinä mielessä hyviä. Ja sienistä saa myös sinisiä:)

  Eija, hurmeseitikki menee kyllä helposti verihelttojen kanssa samaan, juuri kun heltat ovat saman väriset. Mutta hurmeseitikin jalka on aina kokonaan punahäiveinen (mitä ei valitettavasti näy kunnolla noissa mun kuvissa, olisi pitänyt olla lähikuvia), ja se jalka on kuin peukalo, semmoinen lyhyt ja töpäkkä, kun veriheltoilla se on solakka.
  Tuo jälkiväri on tosiaan erilainen, siinä ei ole sitä kellerrystä niin paljoa, mitä tulee verihelttojen (tai veriseitikkien) jälkiväriin, en osaa sanoin kuvailla sitä väriä.
  Kunhan saan kaikki sienivärjäykset tehtyä nyt huhtikuussa, niin yritän ottaa vertailukuvan, mihin kokoan kaikki samantyyppiset värit, niin näkee erot paremmin:)

  ReplyDelete
 4. Happy Easter, Leena!
  Oh, your Cortinarius colours are so beautiful!

  ReplyDelete
 5. Thanks Ladka, happy Easter to you, too:)

  ReplyDelete
 6. Your colors are always an inspiration! Happy Easter to you :)

  ReplyDelete
 7. Thank you so much for sharing your considerable knowledge. I never tryed painting with mushrooms but with platns. Maybe Í´ll try later on. There is still so much to lern.

  Happy easter,
  Birgit

  ReplyDelete
 8. I nominated your blog for an award

  ReplyDelete