Wednesday, June 24, 2020

Comparing Alder buckthorn and Common buckthorn Orapaatsaman ja korpipaatsaman vertailua


Monta vuotta sitten sain kasviystävältä nimettömän pensaan alun. Hän oli kylvänyt sen jonain muuna mikä siitä sitten tuli. Olen yrittänyt tunnistaa sitä, mutta en ole keksinyt mikä se olisi, ennenkuin tänä vuonna se nyt kukki ja heti keksin: sehän on orapaatsama, Rhamnus cathartica! Se aloitti kukkia viikko sitten ja nyt kukinta alkaa jo olla ohi, nämä kuvat on otettu ennen juhannusta.
Minulla on isompi orapaatsaman metsän reunassa, sen olen kasvattanut Jenny Deanilta saamistani siemenistä kymmenkunta vuotta sitten ja se on viihtynyt oikein hyvin lämpimällä ja kuivalla paikalla. Tämä pensas on kuvassa yllä ja alapuolella.
Pieninä taimina minulla on viime vuonna Sailalta saamani Rhamnus schneideri var mandshurica, joka on kiinalainen paatsama.

Orapaatsama kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomen saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta viihtyy ainakin täällä ihan hyvin viljeltynä. Se on yleisempi paatsama Euroopassa kuin korpipaatsama, Rhamnus frangula, joka on täällä taas yleinen. Nyt minulla olikin hyvä tilaisuus vertailla ja opetella erottamaan nämä kaksi toisistaan, jos vaikka jossain rannikolla joskus tulisi villi orapaatsamakin vastaan:).

IN ENGLISH
Many years ago I got from a plant friend an unknown small shrub. She had grown it from seeds, but it turned out to be something else than what the label said. I hadn't identified it either, until this year it flowered and now I know: it is Common Buckthorn, Rhamnus cathartica! It started to flower a week ago, and now flowering is finished. These pictures were taken last week.
I have a bigger Buckthorn growing by the edge of the woods, and I have grown it from seeds I got from Jenny Dean. It is doing well in a warm sheltered spot and in dry soil, and the pictures above and below are of it.
Last summer I got another buckthorn plants from my friend Saila, they  are Chinese buckthorn called Rhamnus schneideri var mandshurica, which should be hardy also here.

Common Buckthorn is not common here, it grows wild only in archipelago in south western Finland and Åland, but it seems to grow also in my garden. Here in Finland Alder Buckthorn, Rhamnus frangula, is common in woods and we have it also in our property. Now I had a good opportunity to compare these two buckthorns and learn to identify them in the future:). 


Tämä alla kuvassa oleva pensas on se nimettömänä saatu, joka osottautui orapaatsamaksi. Se kasvaa ihan varjossa, kun ensin luulin sen olevan sorvarinpensas, mutta onneksi se on viihtynyt hyvin tässäkin kohtaa, hiukan kosteammassa maassa.

IN ENGLISH
In  the picture below there is the buckthorn which I identified just now. It grows in shade and quite moist soil because I thought it was something else. Luckily it has grown well also in not so ideal place for Common buckthorn.


Tässä on sitten vasemmalla korpipaatsaman sileäreunainen lehti, jossa on myös suonia selvästi enemmän, ja oikealla orapaatsaman sahalaitainen lehti, jolla on vähemmän suonia.

IN ENGLISH
Here is a picture of leaves of Alder buckthorn on the left with smooth leaf margins and more veins in the leaves, and Common buckthorn on the right with toothed leaf margins and less veins.


Selkein erottava tekijä olivatkin tähän aikaan kukat. Paatsamat kukkivat aina kesäkuun puolenvälin jälkeen tai siitä juhannukseen. Korpipaatsamalla kukat ovat valkoiset ja niissä one viisi terälehteä, kun taas orapaatsamalla ne ovat vihreät ja neljä terälehteä. Kaikenlaisia muitakin eroja on, mutta kukinnan aikaan tämä oli helppo tunnistustapa.

IN ENGLISH
These two are easy to tell apart when they are flowering right now: Alder buckthorn flowers are white and have five petals, while Common buckthorn flowers are green and have four petals. There are other differences also, but flowers are easy.


Tässä vielä orapaatsaman vihreät neliterälehtiset kukat.

Here are closer photo of Common buckthorn green flowers with four petals.


Molempien kuori on hyvää luonnonvärjäykseen, mutta en ole raaskinut ottaa oksia noista omista orapaatamista, vaan käytän värjäykseen Eurooppalaista orapaatsaman kuorta jota voi ostaa kuivattuna.  On vain niin mielenkiintoista ja jännää kasvattaa niitä, ja ehkä joskus kokeilen värjätäkin itse kasvatetuilla orapaatsamankuorilla:).

IN ENGLISH
Bark of both these buckthorns is good for dyeing, but I haven't had the heart to cut branches from my Common buckthorns, so I use bought bark.  I just love growing them and learning from them while waiting for them to grow so big that I can try using them for dyeing:).

6 comments:

  1. Paatsamat ovat kauniita! Täällä saarellakin niitä on, mutta nyt en muista, kumpaa. Täytyy kysyä dendrologiaa harrastavalta ystävältä, kun yksi kasvaa ihan hänen tienhaarassaan.
    Ne kiinalaiset paatsamat ovat kasvaneet yllättävän paljon viime vuodesta! Mulla on niitä vielä neljä ja ovat ruukussa, mutta nyt voisi jo harkita niiden istuttamista pieneksi paatsamikoksi. Mukava kuulla, että on sinullakin hengissä. Kovin talvenarkoja ne eivät voi olla, kun talvehtivat pienissä purkeissa ulkona, melko huonossa paikassa, sataprosenttisesti jo ihan ekana talvenaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siellä voi hyvinkin olla orapaatsamaa, koska kun katselin sen levinneisyyskarttaa, niin juuri saaristossa sitä on.
      Mä talvetin ne taimet ekan talven kellarissa, varmuuden vuoksi, mutta hyvä tietää, että ovat kestäviä! Puut ja pensaatkin on mielenkiintoisia, niinkuin kaikki kasvit:)

      Delete
  2. we only have alder buckthorn - and lately it has grown so much that I can barely see the flowers anymore:) I used to pick the (sticky) ripe berries to dye with, but have realised that they are not really very colourfast. the dove blue isn't lightfast, though the greenish tones on wool seem to be ok. haven't dyed with the bark - like you I don't want to take it apart! I might have to cut off one of the wayward branches soon though - if I remember I'll peel the bark and give it a try:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Bettina, I tried my own alder buckthorn couple of years ago, and it gave as good colour as the bought dry bark, but mostly I don't want to cut back the trees and bushes, just a small branch now and then:). I haven't tried berries, but good to know that green tones were more lightfast!

      Delete
  3. Buckthorn is interesting also as it is the larval foodplant of a pretty yellow butterflie, the Brimstone (Gonepteryx rhamni). Do they also visit your buckthorn bushes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ladka! Yes, I love the yellow butterflies, and we have them here. That is one of the reasons I don't want to cut my buckthorns for dyeing, butterflies need them and I can use some other sources for yellows anyway:).

      Delete