Monday, August 22, 2011

More japanese indigo flowers Lisää väritattaren kukkia

Viime viikolla huomasin myös ulkona kasvavissa muutamassa terävälehtisessä väritattaressa kukkanuppuja. Nämä kasvit oli kylvetty 31.3. Kukkien muodostuminen taitaakin olla yhtä lailla tai enemmän lajikekysymys kuin valon määrästä johtuva. Pyöreälehtisissä kasveissa ei nuppuja näy ja ne ovatkin kasvaneet rehevämmin kuin nuppuja nuodostaneet, jotka meinaavat jäädä jalkoihin.
Kohta nämä pitäisi jo leikata, mutta vielä ei näy sinistä pigmenttiä vaurioituneissa kohdissa.

IN ENGLISH
Last week I noticed flowerbuds also in the few pointed leaved japanese indigo plants which are growing outside. These plants were sowed March 31st. The formation of flowerbuds seems to be more depending of the variety than the day length, or at least variety is an important factor for early flower formation. The round leaved plants are growing so much they are overpowering the pointed leaved plant. Soon I should harves the leaves but there is yet no sign of blue pigment if I damage the leaf.

Pyöreälehtistä väritatarta aamukasteessa, lehdet ovat  yön jäljiltä hiukan käpristyneitä.

Round leaved japanese indigo early in the morning, the leaves are little curled after the night.

 Sienikausikin on jo alkanut samettijaloilla, joiden väriä tarvitaan paljon tarvikepaketteja varten:)

Mushroom season has already begun, with velvet pax (Tapinella atrotomentosa), which I need a lot for the kits:)

10 comments:

  1. Minullakin lähettämistäsi siemenistä kasvaneet puskat ovat komeat, mutta vielä en ole värjäillyt. Puolet olen kasvattanut ulkona ja puolet viherhuoneessa. Ulkona kasvaneet ovat saaneet runsaammin vettä, kun ei ole tarvinnut välittää aluslautaselta yli valuvista vesistä. Eli ulkona ovat komeammat. Kummassakaan ei vielä ole merkkejä kukkanupuista. Sisällä kasvaneissa kasveissa on joissain muutama lehden kärki kuivunut, ja niissä näkyy vähän sinertävää. Eli varmaan ihan hyvin värjäyskypsiä. Tiedätkö mitä väriä saa kuivatuista lehdistä, jos kaikkea ei ehdi värjätä nyt syksyllä?

    ReplyDelete
  2. Kiva, että ovat kasvaneet hyvin, ja se sinerrys on sitä käsittääkseni, että pigmenttiä on jo tarpeeksi korjuuta varten. varmaan aloitan korjuun itsekin ennen kuun loppua ja sitten jos on lämmin syyskuu, voi saada vielä toisen pienen sadon kuukauden päästä. Uutto muuten samoin kuin morsingolla, mutta lämpö ei saa nousta uuton aikana yli 70, ja itse olen pitänyt useimmiten 50-60C.
    Japanissahan lehdet kuivataan ja sitten kuivatut lehdet kompostoidaan, jotta saadaan väriaine irtoamaan niistä (sama kuin morsinkopallojen käyttäminen), mutta mulla on se käsitys, että ilman kompostointia ainakin osa sinisestä menee kuivatuissa lehdissä hukkaan. Itse olen säilönyt niitä valmiiksi uutettuna liemenä ja se säilyy ainakin vajaan vuoden ihan hyvin viileässä ilman mitään sen kummempaa. Lientä ei kannata säilöä muoviastioissa, jolloin osa pigmetistä tarttuu muoviin, mä olen käyttänyt lasipurkkeja. Ja nesteen määrää on helppo vähentää antamalla uutetun nesteen seistä muutamia päiviä (vaikka ämpärissä), jolloin pigmentti painuu pohjaan ja päällä olevan liemen voi heittää pois, ottaa talteen vain pohjasakan tai kolmanneksen liemestä pohjasta päin lukien.

    ReplyDelete
  3. Kiitos näistä ohjeista. Morsingolla olen värjännyt ja nyt yritin Wild Color kirjasta lukea ohjeistusta Japanin indigoon. Tuo uuttamisen matala lämpötila oli hyvä vihje, sillä olisin varmaan antanut lehtien porista ihan innolla :-)

    ReplyDelete
  4. Toivottaasti onnistuu, oikeastaan ainoat mulla väritattarella lievästi epäonnistuneet ovat olleet, kun uutto on ollut liian kuuma tai sitten tämä kesänä kerran laitoin kidesoodan liian kuumaan (58C), tuli siitäkin vaaleansinsitä, mutta osa indigosta katosi. Minusta väritatar on paljon helpompi ja parempi värinsaannoltaan kuin morsinko:)

    ReplyDelete
  5. if you had not said it was indigo i would have taken the crop for italian basil!

    ReplyDelete
  6. Yes, the leaves do resemble genovense basil, except of course it is about three times as big:)

    ReplyDelete
  7. Leena, olen laittanut indigon lehdet uuttumaan ja ajattelin tänään yrittää värjätä niillä. Oletko itse käyttänyt pelkät lehdet vai onko varsissakin mahdollisesti väriä? Itse otin nuo varret pois, kun en ollut ihan varma. Jännää nähdä, kuinka onnistun.

    ReplyDelete
  8. Hei Pia, varsissa ei ole väriä, sanoo kirjallisuus ja itse kokeilin kerran eikä tosiaan tullut mitään. Lehdet menevät pienempän tilaan ilman varsia, v aikka riipimisestä onkin hommaa. Itse olen toistaiseksi aina riipinyt lehdet irti.
    Ja olen nyt kokeillut uuttamista suljetussa astiassa huoneenlämmössä ja viikon kuluttua ovat uuttuneet, eli niinkin näillä onnistuu ja tulee hyvä väri. Älä päästä lämpötilaa liian korkeaksi missään vaiheessa, se pilaa värin näillä. Pidän peukkuja, että tulee hyvä:)

    ReplyDelete
  9. Leena, oikein hyvin onnistui, ja väriä tuli runsaasti. Olin tarkkana lämpötilan kanssa, siitä suuri kiitos sinulle. Luin aamulla myös huolellisesti Jenny Deanin Wild Color kirjassa olevat ohjeet Japanin indigoon liittyen. Sain värjättyä noin 700g lankaa, mutta viimeinen 100g jäi värisaannoltaan heikoksi. Tuo huoneenlämmössä uuttaminen on mielenkiintoinen juttu.
    Morsinkoon verrattuna suurin ero oli se, ettei soodan lisäämisen jälkeen hapetettaessa näkynyt ollenkaan sinistä vaahtoa, vaikka ph:n piti olla ihan kohdallaan. Myös liemen väri oli selvästi erilainen, ruskeampi. Vaikka sinistä vaahtoa ei ollutkaan, ajattelin, että kyllä kokeilen värjäystä. Kun lopetin värjäyksen, ja hapetin taas liemen, tuli sinistä vaahtoa runsaasti. Tiedätkö tarkoittaako se sitä, että ditioniittia lisäämällä olisi vielä voinut saada lisää väriä? Toisaalta langat oli loppu ja ainoastaan viimeisen vyyhdin olisin voinut vielä värjätä. Oikein mielenkiintoinen kokeilu! Kiitos siitä kuuluu Sinulle, kun annoit tähän mahdollisuuden!!

    ReplyDelete
  10. Hei Pia, hieno juttu, että onnistui! Minullakaan ei aina ole tullut vaahtoa, usein kyllä, mutta aina on tullut väriä. Olen hapettanut niin kauan, että liemen väri on muuttunut tumman siniseksi vihreästä, vaikka ei olisikaan ollut vaahtoa. Se, että sulla tuli myöhemmin sinistä vaahtoa, on minusta merkki, että liemessä olisi ollut vielä indigoa. Katselin muistiinpanoja ja kerran ekana vuonna mullakin olin merkinnyt, että liemi oli rusehtavaa aluksi, en tiedä mistä johtui, siitä on sen verran aikaa etten muista, mutta nykyään se on ollut kyllä vihreää ennenkuin muuttuu musteensiniseksi. Olisiko uuttoajassa (nykyään pidempi) tai lämpötilassa (nykyään vielä matalampi) ollut eroa siihen miten nykyään teen.. Yhden kerran mulla myös kävi ekana vuonna niin, että ensin väriä tuli aika vähän, mutta viikon päästä huomasin liemen olevan ihan sininen, onneksi en ollut heittänyt pois, ja silloin sitten samasta tuli paljon tummempaa sinistä.

    Juuri eilen mäkin värjäsin väritattarella, viikon huoneenlämmössä uutetuilla, lehtiä oli kilo ja sain sillä 500+400g hyvän tumman/keskisinistä ja sitten vielä 300g hyvin vaaleaa turkoosihtavaa, eli liemi oli aika loppu.

    ReplyDelete