Saturday, March 24, 2007

Veriseitikkijälkiliemiä

Ennen joulua värjäsin silkkihuiveja kontaktivärjäyksenä mm. veriseitikeillä (Cortinarius sanguineus). Yhdessä pikkuämpärissä oli näiden huivien huuhteluliemi veriseitikkeineen. Luulen (ja missä olivatkaan muistiinpanot!!), että kuivattuja sieniä oli 150g, osa niiden väristä jäi tietenkin huiveihin, mutta laitoin nyt sitten jäljelle jääneeseen liemeen 200g valkoista alunalla ja viinikivellä esipuretettua lankaa. Sain ihan ok väristä punaista, kuvassa 1625. Jälkiväriin laitoin toiset 200g ja tuloksena oli kuvan 1649 hyvin hailukka vaaleanpunainen.

Kuvassa on keskellä kellertävämpi veriseitikin jälkiväri, jonka olen saanut aiemmin eli siitäkin voi tulla oranssihtavaa, jos saa ensin värjättyä niin, että punaiset pigmentit tarttuvat lankaan ja keltaiset jäävät liemeen. Kunhan värjään uudelleen alusta pitäen veriseitikillä, kirjoitan sitten miten normaalisti teen. Tämä värjäyshän oli edelleen vain jälkiliemien hyödyntämistä.

Last November I dyed silk scarves with Cortinarius sanguineus using contact dyeing method in ziplockbags. In a little bucket I had now leftovers from that dyeing. I think at first I had 150g dried mushrooms and of course some of the color went to the scarves, but there was enough left to dye 200g of white alumpremordanted wool red, 1625. I then dyed with another 200grams and got light pink, 1649.
The skein in the middle is also dyed with C.sanguineus last fall, so you can get also orangey colors from it.

2 comments:

 1. Hienoa!
  Paljon onnea uudelle Riihivilla -blogille! Saakoon se runsaasti lukijoita ja mukavaa palautetta, että jaksat tehdä sitä!

  Vaikka kavereihin ei muuten olisikaan yhteydessä niin blogista on aina kiva kurkata että mitä kuuluu...

  ReplyDelete
 2. Kiitos, kiitos:)

  Varmaan sitten kun torikausi toukokuussa alkaa, en ehdi niin usein kirjoitella, mutta yritän ainakin kerran viikossa vähän kertoilla, mitä olen tehnyt tai millaisia aiheeseen liittyviä ajatuksia on tullut mieleen.
  Ja syksyllä toivottavasti tulee paljon sieniä.. sitten voi laittaa sienikuvia ja kirjoitella sieniasioita:)

  ReplyDelete