tag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post8817146733696654245..comments2024-01-18T21:16:15.516+03:00Comments on Riihivilla, Dyeing with natural dyes: Indigo-fructose vat Indigo-hedelmäsokerikyyppiLeenahttp://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-53976564933641969952016-10-24T11:33:29.530+03:002016-10-24T11:33:29.530+03:00Hei, kiitos kovasti kysymyksestä. Olet oikeassa, V...Hei, kiitos kovasti kysymyksestä. Olet oikeassa, Vuoreman tutkimuksessa käytettiin glukoosia. Minä olen käyttänyt hedelmäsokeria eli fruktoosia, sitä mitä saa tavallisesta ruokakaupasta hedelmäsokerina. Myös Michel Garcian alkuperäinen resepti käskee käyttämään fruktoosia ja sitä on myös muissa englanninkielisissä maissa käytetyissä resepteissä, joissa puhutaankin tästä kyypistä fruktoosikyyppinä. Itselläni on siis eniten kokemusta vain hedelmäsokerista, hunajasta ja hennasta indigon pelkistäjänä, banaaneja olen myös kokeillut ja nekin toimivat. Kaikki englanninkieliset ohjeet ja kokemukset sanovat, että tavallinen sokeri ei toimisi, mutta en ole kokeillut sitä kuin tuon yhden kerran jolloin se ei myös minullakaan toiminut, toisaalta se vaatisi varmasti lisäkokeiluja. Myöskään glukoosia en ole kokeillut.Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-60850640351215962042016-10-22T20:38:42.598+03:002016-10-22T20:38:42.598+03:00Hei, ajattelinpa varmistella, kun puhut sekaisin h...Hei, ajattelinpa varmistella, kun puhut sekaisin hedelmäsokerista (fruktoosi) ja glukoosista (rypälesokeri), että kumpaa oikein käytit? Vuorelman tutkimushan käsitteli minun ymmärtääkseni nimenomaan glukoosilla eli rypälesokerilla pelkistämistä (en huonon englannin ymmärtämisen takia ole itse tutkimusta lukenut, mutta sen mitä suomenkielisistä nettijulkaisuista olen selvittänyt), ja hämmästelinkin kovasti viimeisintä postausta aiheesta (http://riihivilla.blogspot.fi/search/label/Fructose%20vat%20Fruktoosikyyppi), jossa puhuttiin sitten fruktoosi(eli hedelmäsokeri)kyyppista ja joka johdatti sitten kuitenkin tänne ja siis glukoosin (rypälesokerin) pariin. Nämä ovat kuitenkin kemiallisesti erilaiset sokerit ja toiminevatkin siksi eri tavalla (kuten myös tavallinen sokeri eli sakkaroosi on kemiallisesti hyvin erilainen, siinä on yhdistyneenä glukoosi- ja fruktoosimolekyyli). Kaipaisin tähän vielä selvennystä :)<br /><br />NanneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-32742274287011156262015-09-12T10:30:51.605+03:002015-09-12T10:30:51.605+03:00Yes, I have tried fructose with fresh leaves, and ...Yes, I have tried fructose with fresh leaves, and it works but as with indigo powder, the fructose vat needs to be really strong, I think 1kg of leaves was too little to two gallons of water. Also your pH was quite high, my pH is usually about 9 when I dye. Too high pH in hydrosulfite vat makes indigo too soluble and it doesn't dye well, I don't know if the same happens in fructose vat.<br />I have had 2kg of leaves, 5 litres of liquid and have dyed with it 2-3 x 100g pale blue while with hydrosulfit I can dye over a kilo of yarn much darker blue with the same amount of leaves. <br />I don't have experience with iron vat.<br />In indigo dyeing there is still so much to learn for me too, it is a lifelong project:)Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-65375968633176511402015-09-11T18:10:03.621+03:002015-09-11T18:10:03.621+03:00Have you tried this fructose method with fresh lea...Have you tried this fructose method with fresh leaves? I used 1kilo and used your proportions. I forgot the madder. Two gallons of water. It looked reduced after 24 hours, pH 14 and still little color on a 14gram cotton swatch steeped in for 1 hour<br />We also tried this with iron and got worse results at 24 hours. Peggy<br />Thoughts ?Fadedhttps://www.blogger.com/profile/08433029075983775268noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-39513906260014819062013-09-24T08:43:37.231+03:002013-09-24T08:43:37.231+03:00Hi Jules.
It's nice to hear your woad vat was ...Hi Jules.<br />It's nice to hear your woad vat was successful with fructose. I don't know why the turqoise color, I get it also with indigo powder and fructose, but it always rinses off. <br />With japanese indigo I have noticed that I get more turqoise shaded blue if the temperature of the vat is less than 50 Celsius when after extraction I add the alkaline and start to oxydize, and if the temperature is more than 55 Celsius when starting to oxydize, the blue is different shade, slightly more violet tone in it. These shades don't rinse off, but stay the same and I think this has something to do with how the precursors combine in vat. But this is different than what happens in fructose vat.Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-65718617291217217452013-09-23T07:00:23.646+03:002013-09-23T07:00:23.646+03:00Wonderful experiments as always! I was intrigued b...Wonderful experiments as always! I was intrigued by some greenish- turquoise colours that I got on cotton when dyeing with woad yesterday and very interested to know if you have any thoughts about what they might be caused by? Mine too disappeared when I rinsed in water and vinegar and became classic woad blue...<br /><br />Thanks for all your information! Jules Juleshttp://www.woollenflower.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-41713060694279699302012-08-20T14:36:33.878+03:002012-08-20T14:36:33.878+03:00Thanks so much for posting all of this information...Thanks so much for posting all of this information. I love your blog!<br />Hannah Juliennehttps://www.blogger.com/profile/13648633320080595871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-6913477776048668562012-08-12T09:12:52.214+03:002012-08-12T09:12:52.214+03:00Thanks Robin!Thanks Robin!Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-91071228787741070892012-08-09T17:22:03.742+03:002012-08-09T17:22:03.742+03:00Hi Leena, great information, thanks!
Two recent v...Hi Leena, great information, thanks!<br /><br />Two recent vats I have made up used less than 10g indigo (woad) because I wanted to be certain to have things right before wasting any more. <br /><br />A fructose 3-6-9g in 3 litres needed more lime and fructose to get going, and similar with a 4-8-12g henna vat in 4 litres. The vats are paler perhaps than with 10g but not much so, and for my purposes pale is fine as long as it's strong. <br /><br />So from this I'm assuming there is a perfect proportion of ingredients to water, and any water above that needs additional sugar and lime but not necessarily indigo.Robin Parisnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-21233711167968112062012-07-31T17:05:39.701+03:002012-07-31T17:05:39.701+03:00Thanks neki! It's good to know that you think ...Thanks neki! It's good to know that you think the order in which I put the ingredients in the vat is right. I put the lime first only because I wanted to check the pH and thought that indigo would stain the papers and it would be more difficult to read the pH. But actually they show the pH well also when the indigo is added, but by then I had already got the vat to work and then I did the following vats the same way. So at first the lime went first by "mistake".Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-75132980705595226312012-07-31T15:09:39.692+03:002012-07-31T15:09:39.692+03:00thanks for this post! i think that your adding the...thanks for this post! i think that your adding the lime to the water and then all the rest is fundamental. started a fructose vat earlier this summer, the water ratio was too high and was having problems. unfortunately more pressing things took over, left it on its own and the vat soured. it is laying tightly covered outside in the sun :(neki desuhttps://www.blogger.com/profile/02780249422205001288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-37506798296531972382012-07-28T13:04:17.063+03:002012-07-28T13:04:17.063+03:00Keltanokka värjäri kiittää vastauksesta! Seikkailu...Keltanokka värjäri kiittää vastauksesta! Seikkailumielellä lähtisinkin kokeilemaan, ja hyvin pienillä värjäyserillä. Vaikka lopputulos olisi minkälainen hyvänsä, niin aina on kokemusta rikkaampi. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-22729159003098281792012-07-28T07:41:59.367+03:002012-07-28T07:41:59.367+03:00Periaatteessa kyllä voisi tehdä sisällä, mutta täs...Periaatteessa kyllä voisi tehdä sisällä, mutta tässäkin liemi on hyvin emäksinen eli sen kanssa täytyy olla varovainen, kumikäsineet yms. Muuten kyllä onnistuu, eikä tämä haise, enintään sellaiselle imelän makealle. Ja kun varautuu seikkailumielellä, ettei tule pettymyksiä:)Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-7772929316206168852012-07-27T23:35:43.660+03:002012-07-27T23:35:43.660+03:00Hei, Leena! Olisikohan indigovärjäys mahdollista ...Hei, Leena! Olisikohan indigovärjäys mahdollista tehdä sisätiloissa (pienessä keittiössä) tämän hedelmäsokerikyypin kanssa? Kiinnostaisi kokeilla indigolla värjäystä, mutta minulla ei ole mahdollisuutta ulkona värjäykseen eikä kunnon tuuletukseen sisällä. Kaikki keittiön pinnathan pitäisi suojata mahdollisten roiskeiden takia, mutta mietin, että eikö tuo ohje ole nyt ihan sisävärjäykseenkin turvallinen, kun natriumditioniittia ei tarvitse käyttää? Keltanokka värjäri täällä kyselee... Kiitoksia mielenkiintoisesta ja inspiroivasta blogista!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-42451432774427737322012-07-25T09:22:54.000+03:002012-07-25T09:22:54.000+03:00Hei Tiina, kiitos kommentista.
Indigovärjäyksessä ...Hei Tiina, kiitos kommentista.<br />Indigovärjäyksessä ei tarvitse purettaa lankaa, värin kiinnittyminen on siinä erilaista. Ennen hedelmiä, kannattaa kokeilla ihan kaupan hedelmäsokeria ja pieni ripaus krappia (tai vaikka itse kaivettuja mataranjuuria), silloin on helpompi katsoa se hedelmäsokerin määrä. Hedelmissä sitä ei tiedä tarkkaan, ja olisi tietysti kiva, jos heti ekalla kerralla onnistuisi:) Olen kuullut, että ylikypsät, jo melkein mustat, banaanit toimivat kyllä tosi hyvin. nehän ovatkin ihan imeliä, varmaan niissä on paljon hedelmäsokeria.Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-41990805840468178622012-07-25T09:17:39.394+03:002012-07-25T09:17:39.394+03:00Ajattelinpa vielä varmistaa, eihän indigovärjäykse...Ajattelinpa vielä varmistaa, eihän indigovärjäykseen käytettävää lankaa tarvitsee erikseen purettaa esim. alunalla? Missään ohjeessa sitä ei ainakaan ole mainittu. Aloittelija kiittää jos voit varmistaa tämän :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-76216945050629491312012-07-25T09:12:14.712+03:002012-07-25T09:12:14.712+03:00Todella mielenkiintoisia ja onnistuneita kokeiluja...Todella mielenkiintoisia ja onnistuneita kokeiluja. Itse olen aloittamassa ensimmäisiä indigovärjäyksiäni. Hedelmien käyttö pelkistäjänä olisi hyvä juttu, selviäisi vähemmillä kemikaaleilla. Aloitan nyt kuitenkin sillä natriumdioniitilla, tätä kokeilen sitten myöhemmin, ehdottomasti.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-61736796553886266912012-07-25T07:41:58.537+03:002012-07-25T07:41:58.537+03:00Kiitos:) Olen kyllä itsekin tyytyväinen nyt, ja va...Kiitos:) Olen kyllä itsekin tyytyväinen nyt, ja varsinkin siihen, että tuntuu, että samasta liemestä tulee väriä pidempään. Alunperinhän ajattelin, että kyllä tulee kallista sinistä, jos 10-20g indigoa värjää vain 100g lankaa.<br />Krappi oli sellaista millä olin jo kertaalleen värjännyt kasvihuoneessa, eli turvonnutta märkää, siis paloina, kun en käytä jauhetta, ja sitä oli odottamassa ämpärissä jälkivärjäystä. Luulen, että ihan pienikin määrä riittää auttamaan, ehkä saman verran grammoina kuin indigoa. Otin tuon käytetyn määrän ihan summamutikassa.<br /><br />Thanks Louisa and Jo:)<br />It's good to know that even onion skins work. I peeled now the skins away, so that they wouldn't color the vat, and I could see if indigo became reduced and yellow.Leenahttps://www.blogger.com/profile/14266878515009058403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-46048547297740274682012-07-25T01:40:16.871+03:002012-07-25T01:40:16.871+03:00Hi Leena - I believe you can use brown onion skins...Hi Leena - I believe you can use brown onion skins instead of onions themselves - we did this here in Nelson (NZ) in a workshop with Yoshiko Wada and it worked well.johttps://www.blogger.com/profile/09253742012066003607noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-53476392773783569802012-07-24T22:16:00.779+03:002012-07-24T22:16:00.779+03:00No jo on mielenkiintoista. Värjäsin itse tänään pe...No jo on mielenkiintoista. Värjäsin itse tänään pellavakangasta morsingolla. Olen tyytyväinen lopputulokseen, mutta sinun kokeilusi ovat todella huimia. Jäin miettimään, että missä muodossa on tuon 0,5 dl käytettyä krappia?Leenahttp://leena.ukkolanakat.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-72256024523744858552012-07-24T21:08:37.015+03:002012-07-24T21:08:37.015+03:00Wow, Leena! What great information. Thanks so much...Wow, Leena! What great information. Thanks so much. I hope one day to try this but first I have to find a source for reasonable quantities of the slaked lime.Louisahttps://www.blogger.com/profile/11685532773952211627noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9129357734481422196.post-44887512729765458412012-07-24T20:14:02.568+03:002012-07-24T20:14:02.568+03:00Onnittelut kovin mielenkiintoisista tuloksista! Si...Onnittelut kovin mielenkiintoisista tuloksista! Sitkeä tyttö siellä Perniössä!THhttps://www.blogger.com/profile/05610824204133011480noreply@blogger.com