Tuesday, May 24, 2016

Market and planting indigo and fructose-indigo vat Toria, väritattaren istutusta ja indigo-fruktoosikyyppi


Kesän torikausi Helsingin Kauppatorilla on taas alkanut. Nyt toukokuussa mieheni on ollut torilla suunnilleen kolmena päivänä viikossa, ja ensi viikosta lähtien toripäiviä tulee enemmän, kesän ajan minäkin olen siellä jonkin päivän viikossa.
Kojumme on kuvassa oikealla, sen tunnistaa Riihivilla-kyltistä, langoista ja mieheni kuvista.


The summer season at the market Kauppatori in Helsinki has started. In May my husband has been at the market about three days a week, and from next week on we'll be there four or five days a week. I will also be there some days.
Our booth is on the right in the picture, we have a Riihivilla sign, and also you will identify us also from our Finnsheep yarns dyed with natural dyes, mitten kits and my husbands nature photos.



Huhtikuu oli viileä, mutta nyt helteiden alettua uskalsin jo viikonloppuna aloittaa väritattaren istuttamisen ulos. Kuvan ottamisen jälkeen peitin kasvit harsolla, että ne pysyisivät mahdollisimman lämpiminä.

April was quite cold but now it has been unusually warm considering this time of year, and couple of days ago I started to plant japanese indigo outside. After taking the pictures I covered them with horticultural fleece to keep them as warm as possible.



Tänä vuonna kylvin morsingon suoraan maahan huhtikuussa, reilu kuukausi sitten. Itäminen kesti melkein kolme viikkoa varmaan viileiden säiden takia, mutta nyt taimet ovat hyvässä kasvussa. Seuraavaksi ne pitäisi harventaa, koska olin kylvänyt ne liian tiheään.

This year I sowed woad straight outside in April, a little over a month ago. Germination took almost three weeks, because of the cold weather I think, but now they are growing well. Next I have to thin them, because there are too many plants too close to each other.


Kymmenen päivää sitten tein indigofruktoosikyypin. Halusin kokeilla toimisiko tavallinen sokeri pelkistäjänä. Reseptejä fruktoosikyyppiin löytyy sivupalkin otsikon Indigovärjäys alta. Nyt tässä oli 5l vettä, 20g indigoa, 40g sammutettua kalkkia, 60g sokeria ja kourallinen krappia. Tavallinen sokeri ei kuitenkaan alkanut toimia, ja parin tunnin odotuksen jälkeen lisäsin kyyppiin n 80g hunajaa (koska hedelmäsokeri oli muuttunut klimpiksi enkä saanut siitä irti pientä palaa). Hunaja tehosikin heti, ja vartin kuluttua liemi oli jo pelkistynyt. Värjäsin silloin muutaman vyyhdin yksi kerrallaan ja kaadoin liemen ämpäriin (koska tarvitsin kattilaa muuhun) ja peitin sen kannella. Huomasin jo seuraavana päivänä, että liemi oli pelkistynyt lisää yön aikana, mutta en ehtinyt tehdä sille mitään. Koko se viikko ja seuraavakin oli tosi kiireistä, mutta sitten eilen kurkistin ämpäriin ja yllätyksekseni liemi oli pelkistynyt lisää. Ämpäri oli ollut kuistilla tämän ajan, ja vaikka päivisin onkin ollut yli 20 astetta lämmintä, niin öisin lämpö on ollut 5-10 astetta, eli lämpötila on heitellyt paljon eikä liemi ole ollut ollenkaan niin lämmin mitä yleensä suositellaan. Siksi olinkin yllättynyt, että liemi näytti hyvältä värjättäväksi. Liemen pinnalla oli sininen kuplista muodostunut kuori ja alla liemi oli täydellisen kellanruskeaa. Liemen pH oli pysynyt korkeana (eli se ei ollut kuitenkaan alkanut käydä), 10-11, ja sen lämpö oli 25°C, kun nyt laitoin pohjalle ritilän ja yhden vyyhdin lankaa.

IN ENGLISH
Ten days ago I made fructose indigo vat. I wanted to try common sugar in it (because I read someone succeeding with it). I had 5 litres of water, 20grams of indigo, 40 grams of lime, 60 grams of sugar and handful of madder. Ordinary sugar didn't start to work, so after waiting for two hours I added about 80 grams of honey (because my fructose had gotten moist in storage and became a rock hard clump which I couldn't break to smaller pieces). Honey worked wonderfully in only 15 minutes and the vat was ready to dye. I dyed several skeins with the vat then, and because I needed the pot to something else I poured the vat to the red bucket and covered it with a lid. The next day I noticed that the vat was working still fine, but I didn't have time to dye with it. All that week and the next week also I was busy with other things, but then yesterday I looked at the bucket and to my surprise it had good blue froth on top and the liquid below was perfect brownish yellow. Bucket had been outside in our porch all this ten days, and even though the day temperatures were over 20°C, the nights were between 5-10°C, so the temperature varied a lot. I had thought the vat had to be kept warm in order for it to reduce, but this lime-madder-honey-vat did it in quite cool temperature. The pH had stayed high, 10-11 (so the vat hadn't fermented which lowers the pH), and now today when I dyed with it, the temperature of the vat was 25°C. It seemed to be enough because it dyed well.



Vaaleansininen lanka oikeassa reunassa on miltä se näytti ensimmäisen dippauksen jälkeen, toisella dippauksella väri tummeni. Vihreissä on yhdistetty keltaista ja indigoa (tavallisessa hydrosulfiittikyypissä) vaikka mielummin värjäänkin ensin sinisen ja sitten keltaisen, niin nyt minulla oli tylsää keltaista jonka halusin värjätä vihreäksi.

The light blue on the right is how it looked after the first dip today, after second dip the colour became darker. The greens were yellows overdyed with indigo (in hydrosulfite vat) though I usually prefer to dye first blue and then yellow, but  I had some ugly yellows which I wanted to dye green.


One more picture, apple trees are full of flowers right now:)


14 comments:

  1. Your yarn colors are really beautiful, Leena. One day, I hope to your market stall in person!

    ReplyDelete
  2. normal sugar doesn't contain any fructose so it won't work, I have had success with dextrose (used for brewing beer) agave sugar, honey, molasses and home made fruit syrups made by boiling leftover fruit bits in water and then straining. Perhaps apple/pear cores would work for you. My dye vat sits in a bucket in the shed and I choose a nice warm day to use it. It is quite happy to sit for months and I just add more of what ever it needs when i need it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Trace! I was used to fermentation vat which needs to be tended all the time and kept warm and stable so it was a surprise that fructose vat can stay good also in cool temperature, and it dyes in cool temperature too. This is good news:).

      There is a Finnish woman who used this kind of vat for printing cotton, and normal sugar worked for her, so that is why I tried it, but you are right, it doesn't work.

      Delete
  3. echoing sandra here.
    indigo is a strange creature. i need to keep my reduction vats warm so that they dye well.ambient temp in sunny spain seems not enough.go figure.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Neki, it is indeed a strange creature. I could (and would like to) spend all my time with indigo, and still wouldn't know enough. I'm thinking now putting the fructose-indigo bucket in the greenhouse, where it is warmer than outside, but even kept outside I it dyed more yarn today:).

      Delete
  4. everytime i read more about indigo, or get ready to use it there are too many new recipes. for this once in a while indigo dyer it's a bit confusing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are so right. And what works for someone may not work for someone else. Understanding indigo is not easy, I wonder if I ever will be there, but I try:)

      Delete
  5. Hello!! thank you to share your experience. I have dry leaves of Indigo and I guess if you never try to use it of heard about someone had experience to extract the colour from dry leaves!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deb Macclintock has written a blog post how to dye with dried japanese indigo leaves, I think it is the same process with other indigo leaves https://debmcclintock.me/2015/09/

      Delete
  6. Wonderful post and lovely photos. Warm greetings from Montreal, Canada.

    ReplyDelete
  7. Tetrin kirjassa olevassa reseptissä neuvottiin laittaan liemeen 2 pussia kuivahiivaa ja 0,5 dl tavallista sokeria. Liemen lämmön pitäisi olla 48h noin 40-50 astetta että alkaa käymään. En ole kokeillut kun lämpötila tuottaa hieman vaikeuksia... Mutta tuota hunajaa voisin kokeilla! Miten tarkalleen ottaen teit tuon...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, tämä fruktoosikyyppi on erilainen kuin käymiskyyppi. Käymiskyypin tarkoituksena on käymisen avulla poistaa happi kyypistä (kemiallisessa kyypissä hydrosulfiitti poistaa hapen), jolloin indigo pelkistyy ja tulee käyttökelpoiseksi. Tämä käyminen voidaan saada aikaan hiivan tai mm krapin ja leseiden avulla. Fruktoosikyypissä taas emäksessä hajoavan sokerin hajoamistuotteet pelkistävät indigoa, fruktoosikyypissä pelkistyminen ei ole niin täydellistä kuin käymiskyypissä ja fruktoosikyyppi voi muuttua ajan kanssa käymiskyypiksi jos hyvät bakteerit alkavat lisääntyä liemessä, tämä riippuu mitä on käytetty sokerin lähteenä. Useimmin hennan tai esim hedelmien jälkeen kyyppi voi muuttua käymiskyypiksi. Käymiskyypin valmistuminen vaatii pidemmän ajan ja tasaisemman lämpötilan kuin fruktoosikyypin. Nopein ja helpoin on tietysti hydrosulfiitin (natriumditioniitin) avulla liemen pelkistäminen. Tuolla sivupalkin otsikon indigovärjäys- alla on joitakin kokeellisia reseptejä myös fruktoosikyyppiin, nyt käytin tässä siis hunajaa vain hedelmäsokerin sijaan, muuten valmistin kyypin samalla tavalla kuin hedelmäsokerin kanssa.

      Delete