Saturday, September 13, 2014

Harvest time for japanese indigo Väritattaren sadonkorjuuaika


Elokuun lopulta lähtien väritattaren sadonkorjuu, uuttaminen ja värjääminen sillä ovat täyttäneet päiväni. Niitä riittää vielä ensi viikoksi, sitten kaikki on korjattu ja hyödynnetty ja sinisiä lankoja on ensi talveksi toivottavasti tarpeeksi. Väritattaret ovat kasvaneet tänäkin kesänä hyvin, kesäkuun viileistä ilmoista huolimatta heinäkuun helteet korjasivat tilannetta, ja lehtien indigopitoisuus on lisääntynyt vielä syyskuun alussakin. Tuntuu siltä, että vaikka sain hyviä värejä ensimmäisistäkin uutoista niin tällä viikolla väreistä on tullut vieläkin tummempia, ja lehdissä on paljon indigon esiasteita.

IN ENGLISH
Since the end of August I have been harvesting and dyeing with my japanese indigo almost daily. I still have plants to dye with for next week but then they are all done, and hopefully I have enough blue yarns for the winter. Japanese indigo has grown well this summer, June was cold but japanese indigo liked the hot July and also August was warm, and I think the amount of precursors of indigo in the leaves has increased even during September, at least it seems that I get now even darker shades from the same amount of leaves than in the end of August.


Osa teräväkärkisistä väritattarista ja Senbon-lajikkeesta millä on myös teräväkärkiset lehdet on alkanut kukkimaan, mutta pyöreälehtisissä väritattarissa ei vielä ole näkynyt edes nuppuja.  Joillakin Senbon-lajikkeen kasvilla kukat ovat pinkkejä...

IN ENGLISH
Some of the pointed leaf type japanese indigo and Senbon, which has also pointed leaves, have started to flower, but the round leaf type doesn't show even bud yet. Some flowers of Senbon are pink..



Ja osalla kukat ovat valkoiset.

And some have white flowers.


Mutta useimmilla ei ole vielä näkyvissä kunnolla kukkia.

But most don't show flowers yet.


En leikkaa varsia ihan maan rajasta, niin että jos syksy jatkuu lämpimänä niin ehkä lokakuussa voisin saada vielä hiukan lisää satoa, vaikka tämä on kyllä epätodennäköistä. Myös kukkivat versot olen jättänyt toistaiseksi leikkaamatta, leikkaan ne sisälle maljakkoon sitten juuri ennen halloja.

IN ENGLISH
I don't cut the leaves from the ground so that they can grow more and if there are no frosts I could maybe harvest some more leaves in October, but you never know about the weather. I have also left the flowering stems to grow and cut them just before the frosty nights and take them inside then.


Suurimman osan väritattarista uutan isossa suljetussa lasipurkissa vesihauteessa, siitä isompi postaus täällä. Kun lehtiä on nyt niin paljon, olen myös osan uuttanut verkkopussissa kattilassa. Suljetussa purkissa uutetuista lehdistä tuntuu tulevan heleämpää sinistä kuin kattilassa missä ilmasta pääsee enemmän happea liemeen jo uuttovaiheessa. Purkissa oleva liemi on läpikuultavaa turkoosilla vivahteella, kuvassa yllä.

IN ENGLISH
I extract most of my japanese indigo in double boiler in big glass jars, a more through post about that process here. I have so much leaves this year, that I have also extracted some batches of bigger amounts  of leaves in a pot. It seems that when the extraction is done in a closed jar with very little space for air the colors I get are brighter than the colors I get when the extraction is done in a pot where in spite of a lid there is more room for air to get to the liquid while extraction. The liquid in the closed jar is translucent with turqoise tint, picture above.


Tässä ylläolevassa kuvassa uutto on verkkopussissa kattilassa, liemi n kahden tunnin uuton jälkeen (koivunsiemenet eivät kuuluisi sinne, jostain niitä aina lentää), liemi turkoosia, ei läpikuultavaa.

IN ENGLISH
In the picture above the extraction is on in big pot, the liquid after two hours in 65°C, turqoise, not very translucent (the seeds from birches don't belong there, there are so many of them in the air that always some find their way to my pots).


Sama liemi kolmen tunnin kuluttua, pintaan on muodostunut kuparihohtoista kalvoa hapettuneesta indigosta, eli kun liemeen pääsee happea niin indigon esiasteet yhdistyvät jo tässä vaiheessa indigoksi ja luulen, että samalla myös jotkin muut esiasteet indoxylin lisäksi yhdistyvät tai sitten neutraali pH yhdistymisvaiheessa vaikuttaa jotenkin, ja siksi väristä tulee hiukan erilainen sininen. Toki ihan hyvä sininen näinkin, ja kyllä uutan näinkin silloin kun lehtiä on paljon ja on kiire:)
Alla kuvassa verkkopussissa uutetut lehdet valumassa.

IN ENGLISH
The same extraction after three hours. There is coppery sheen on the surface, which is formed from oxidized indigo. Here some oxygen has entered the liquid already in the extraction and some of the precursors have formed indigo. I suspect that there are also some other chemical reactions with other precursors besides indoxyl which take place or the neutral pH has some effect to indigo formation, and that is why the blue is slightly different shade than when the extraction is done in a jar. It is a good blue anyway so when I have to extract a bigger amount I just use the pot without jar:)
In the picture below there are used leaves in the net bag.



Uuton jälkeen liemeen lisätään kidesoodaa ja sitä hapetetaan jolloin indoxyl yhdistyy indigotiiniksi. Joskus alussa muodostuu paljon vaahtoa, joskus taas ei juuri lainkaan ja en ole huomannut vaahdolla olevan merkitystä siihen miten paljon indigoa muodostuu. Joskus sinistä tulee paljon ilman että vaahtoa ei ole kuin ihan vähäsen, ja indigon muodostumisen huomaa vain liemen värin muuttumisesta hapetuksen aikana emäksisessä liemessä ruskeanvihreästä turkoosinvihreäksi ja  tumman sinivihreäksi ja lopulta tummansiniseksi missä voi olla violetti vivahde (violetilla voi olla jotain tekemistä liemen lämpötilalla hapetuksen aikana)..

IN ENGLISH
After the extraction I add washing soda to make the vat alkaline and then during oxidizing the indoxyl molecules combine to indigotin. Sometimes there is a lot of foam, other times hardly any foam, and I don't know why, but it doesn't seem to have anything to do with how much there is indigo in the vat, because I get good blues even from vats where there was only a little or practically no foam. I can see during oxidizing from the color of the bath how it changes in alkaline environment from brownish green, to turqoise green to dark green and finally to dark blue, sometimes with violet shade (I think the violet has something to do with the temperature during oxidizing).



Yllä liemen väri hapetuksen jälkeen, itse värjäysvaiheesta en tullut ottaneeksi kuvia, mutta alla ovat tällä liemellä värjätyt langat hapettumassa narulla.

IN ENGLISH
Above how the bath looks after oxidizing. I didn't take any pictures about the actual dyeing but below are the yarns which I had dyed with this bath.



Tuleva viikko menee vielä loppujen väritattarien kanssa, ja sitten pidän pienen loman (tosin kotona ja toimitan nettitilauksia). Kesän torikausi päättyy tähän ja ensi viikosta lähtien mieheni on torilla syksyn ja talven ajan vain lauantaisin. Nettikauppaan saan uusia lankoja valmiiksi lokakuun alussa.

IN ENGLISH
I have still some japanese indigo dyeing to do next week and then I will take a short break from work (though I am at home and ship orders).  Our summer season at the market ends now and from now until spring my husband is at the market only on Saturdays. There will be new yarns in the online shop in the beginning of October.

27 comments:

  1. Ooh miten upeita värejä! Kaunis tuo punakukkainen, kävisi koristekasvistakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähän pieni se kukka on verrattuna lehtimassaan, mutta kaunis kyllä:)

      Delete
  2. Ai niin, en ole päässyt käymään Kauppatorilla niin, että olisin tiennyt siitä etukäteen, kiitos vain kovasti ehdotuksesta ottaa lumikellopaketti minua varten. Kävin kesällä 2 kertaa, mutta tiesin sen vasta samana päivänä, niinpä kolusin torin ja kumpanakaan kertana ei teidän kojua löytynyt, huono tuuri. Mutta kyllä sen vielä ehtii, kaunis kuosi tuskin häviää valikoimistanne. Kiva, kun kerrot täällä aina, jos menette markkinoille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmi, ette löytänyt meitä torilla, kun kuitenkin oltiin viitenä päivänä viikossa (paitsi ei sunnuntaisin koskaan). Joko huono säkä tai sitten et vaan huomannut kojuamme siellä kadun varressa, mutta ei huolta lumikellolapasten suhteen, se kyllä säilyy valikoimissa, sen verran hyvin sitä on myyty:)
      Nyt täytyy kohta pitää pientä lomaa ja istutella kukkasipuleita (ja kitkeä), kaikenlaista mukavaa puutarhahommaa.

      Delete
  3. Mahtava lankasaalis! Paljon onnea tuloksesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, kyllä sinisiä lankoja nyt kertyykin, mutta niiden olisi sitten tarkoitus riittää koko talveksi ja alkukesäksi:)

      Delete
  4. Oh, Leena, your blue yarns are so beautiful! I've only grown woad in my garden but would love to sow some indigo next year. May I ask for a few seeds, please?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'll let you know later, it depends on when the cold comes, not all seeds ripen inside. I'll know perhaps December, but I'm sure I get some seeds, even if not a big amount.

      Delete
  5. Another informative post. Thank you very much for all the teaching you are doing through this blog. Much appreciated.xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Judy, your comment is as much appreciated.

      Delete
  6. Todella mielenkiintoinen postaus! Sininen on niin kiehtova väri luonnonvärjäyksessä kun sen saaminen ei ole niin yksinkertaista. Olisipa minullakin puutarha, niin pistäisin väritatarta kasvamaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. Sininen on kiehtova väri ja tuo prosessi miten sitä saa lankoihin vihreistä lehdistä on aina yhtä mielenkiintoinen ja tuntuu että siinä riittää opeteltavaa jatkuvasti. Morsinko olisi toinen täällä kasvatettava indigokasvi, mutta sekin tarvitsee oman puutarhan kun luonnosta sitä ei saisi kerätä.

      Delete
  7. Uskomattoman kauniita sinisen sävyjä! Monet, monet kiitokset kiinnostavista ohjeista/kokemustarinoista! Täältä löytyy koko ajan uutta ja kiinnostavaa!

    ReplyDelete
  8. Kiitos Margsan, toivottavasti minun kokemuksistani on apua muillekin, vaikka aina tvärjäyksessä on niin monia tekijöitä - ja indigon kanssa vielä tavallista enemmän - että lopputulokset vaihtelevat eri värjäreillä:)

    ReplyDelete
  9. i wish i knew the hows and the whys of getting a head of foam bcse i 've never gotten one. just curious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, I have been trying to figure out why there sometimes is foam and sometimes not, but still haven't found out why.. Perhaps one year we will find this out...

      Delete
  10. i agree with judy, you have done so much experimentation and work in a climate fairly similar to mine, so it's easy to apply your thoughts to my experiments. thank you leena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Velma:)
      It is now getting colder (like where you live), the frosty nights are coming this week, and just yesterday I harvested the last of the japanese indigos - though I still would like the autumn and growing season to last a bit longer.

      Delete
  11. Kiitos tästä hienosta postauksesta! Kyllä olet taitava värjäri.

    Olen värjännyt tänä syksynä väritattarilla paljon vähemmän kuin viime vuonna, vaikka materiaalia on paljon, kiitos sinulle hyvistä siemenistä jälleen. Jotenkin olen saanut mielestäni vähän sinistä huolimatta isosta lehtimäärästä teräväkärkisestä lajikkeesta. Mietin, onko niissä tänä vuonna vähemmän sinistä kuin viime vuonna, vai mikä on syynä, enkö osaa uuttaa vai onko lanka sellaista, että se "imee" paljon väriä. Lankani on ollut merinosilkkiä (75/25) ja merinonailonia (75/25). Viime vuonna värjäsin myös suomenlampaan villalankaa ja jäi sellainen mielikuva, että se värjäytyy paremmin kuin ulkomaan villat.

    Minulla tuo värjäytymisen puute ei haittaa, kun värjään vain oppiakseni ja kokeillakseni, omiin tarpeisiini. Toisaalta haluaisin osata paremmin, kun värjäys tai ne upeat luonnon antamat värit ovat niin hienoja ja mieltäni virkistäviä.

    Viime yö oli täällä hallayö, mutta olin leikannut hyviä versoja ison kasan pakkaselta turvaan. Yhden kukkivan kasvin olen ottanut juurineen ämpäriin kasvamaan, jospa se tuottaisi siemeniä ajan kanssa.

    Ulla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Ulla, olisiko kesäkuun viileät ilmat vaikuttaneet sinun kasveihisi niin, ettei esiasteita ehtinyt kuitenkaan kehittyä niihin tarpeeksi? Minulla kasvoi väritattaria kahdessa paikassa, ja kasvihuoneen seinustalla ne kasvoivat paremmin eikä kasvu pysähtynyt kesäkuussa, mutta toisessa penkissä ne olivat juhannuksen maissa aika huonon näköisiä vaikka molempien penkkien päällä oli harsot. Luulen, että tästä toisesta penkistä tuli vaaleampaa sinistä kuin kasvihuoneen seinustapenkistä, lisäksi siinä oli sekä teräväkärkistä että pyöreälehtistä kun taas Senbon'it olivat kasvihuoneen seinustalla.
      Minullakin on nyt kukkivia sisällä maljakossa, mutta saa nähdä jaksavatko tehdä sisällä siemeniä. Parhaiten sain siemeniä yksi vuosi jolloin ne tekivät niitä jo kasvihuoneessa.

      Delete
  12. What an immense crop you must have had to dye so much yarn. Such beautiful vats and such lovely yarns.

    ReplyDelete