Friday, August 2, 2013

Second year woad Toisen vuoden morsinkoa


Kesäkuun alussa kasvihuoneen seinustalla kukkineessa morsingossa siemenet ovat kypsiä ja keräsin viikko sitten. Osa varisikin eli varmaan sitä sitten itää rikkaruohona ensi vuonna, mutta ei se mitään, voin aina käyttää ne värjäykseen.

IN ENGLISH
Woad plant which flowered in June by my greenhouse, had a lot of ripe seeds a week ago, when I harvested them. Some seeds dropped and I guess they will germinate there next spring, but it's ok, because I can use them for dyeing.


Annoin vain yhden morsingon tehdä siemeniä (siitäkin tuli jo tosi paljon siemeniä, jotka ovat nyt kuivumassa), muista katkoin kukkavarret aina kun niitä alkoi tulla ja pääosin ne kasvit sitten kasvattivatkin lehtiä. Vain muutamia pieniä kukkavarsia näkyi enää tunkevan tyvestä.
Keräsin nämä hyvät uudet lehdet värjäykseen, koska aiemman kokemukseni mukaan myös toisen vuoden lehdistä saa sinistä, jos kasvin ei anna tehdä kukkavartta.

IN ENGLISH
I let only one plant flower for the seed crop (it was enough for me, and even from that one plant I got plenty of seeds which are now drying), and when the others tried to bolt, I cut the flower stalks right away, so those plants finally grew only leaves. You can see only a few small flowers coming from the base of the plant.
I harvested the good new leaves for dyeing, because my previous experience was that  also second year woad can give blue if you don't let it flower.


Jos muistat, niin viime talvena myyrät olivat syöneet morsinkojen juuria niin, että jäljellä oli vain kolo, kuva täällä. No, oli siellä jäljellä näköjään juurenpalojakin, koska kun istutin siihen paikalle sellereitä niin myöhemmin juhannuksen aikoihin maasta nousi myös morsinkoa. Tässä kohtaa ei ole koskaan ollut aiemmin siementävää morsinkoa, joten nuo uudet alut ovat tosiaan tulleet myyrän syömistä juurenpaloista. Keräsin nyt niistäkin lehtiä tähän värjäykseen.

IN ENGLISH
If you remember, in the spring I showed a picture how voles had eaten roots of my woad plants, there was only a hole in the ground left. Well, apparently there was still some parts of the roots left, because after I had planted in their place some celery, around midsummer I noticed woad plants coming up. I have never had seeding woad in the bed before so the plants must have come up from the root pieces the voles had left behind. I picked also these leaves for dyeing now.


Yhteensä lehtiä tuli ämpärillinen, 2 kg, millä sain värjättyä 400g alla olevaa sinistä ja toiset 400g hiukan vaaleampaa sinistä. Uutto ja värjäys kuten täällä.

IN ENGLISH
I got bucketful of leaves, 2 kilos, which was enough to dye 400grams of the blue in the picture below, and another 400grams of lighter blue. The extraction and dyeing was like I had done here.


10 comments:

 1. Kauniita sinisiä! Ja kuvassa sellainen sinertävä utu, varmaan sitä sumu-utua, mitä eilen oli meilläkin koko päivän. Ihmeen vähän reikiä noissa morsingon lehdissä. Meidän kylällä rapsikuoriaiset käyvät kaluamassa nykyään kaiken illakoista alkaen. Muutamaan vuoteen ei ole edes krasseja kannattanut kylvää, ovat pian lehdettömiä.

  ReplyDelete
 2. Sama kokemus on täälläkin noista toisen vuode lehtiruusukkeista- antavat ihan hyvin väriä!!! Itselläni ei ole kasvimaata, mutta värjäriystäväni puutarhassa on morsinkoa parissakin paikassa....

  ReplyDelete
 3. Kiitos, lankakuva on otettu aika myöhään illalla, siksi siihen tuli utua:)
  Minulla ei ole morsingolla ollut tuholaisia juuri lainkaan, sen sijaan silloin kun kasvatin kiinalaista morsinkoa, niin se oli oikea ötökkämagneetti. Siinä isoimmassa kukkivassa morsinko yksilössä oli lehdissä jonkin verran viotusta, varmaan niitä rapsikuoriaisia, mutta jostain syystä ne eivät ole käyneet uusiin lehtiin lainkaan. Olen jostain lukenut, että väriaineet ovat kasvin luonnollinen torjuntamekanismi tuholaisille, mutta en tiedä päteekö se morsingon väriaineisiin. Ja miksi toisaalla se toimisi ja toisaalla sitten ei. Mitään torjunta-aineita en ole koskaan käyttänyt millekään kasveille.

  Yleisesti aina sanotaan, että väriä tulee vain ensimmäisen vuoden lehdistä, eikä niistä kukkivista varmaankaan tule mitään väriä, mutta on kätevää, että voi saada satoa toisen vuoden lehdistä jo aikaisemmin kesällä. Minä en nyt vain ehtinyt kerätä niitä aiemmin, kohtahan jo tämän vuotisetkin olisivat käyttökelpoisia.

  ReplyDelete
 4. Ahaa, tuostakin voi johtua että epäonnistuin vuosia sitten morsingon kanssa - en tiennyt, että kukkivista kasveista ei kannata kerätä lehtiä, taisin kerätä pääosin kukkivista, kun tiesin kasvin olevan kaksivuotinen enkä halunnut tuhota kasvustoa (luonnonkasvusto kallioisella luodolla).
  Täältä oppii aina jotakin uutta!

  ReplyDelete
 5. It is nice in both language.
  really useful infor.. Thanks for sharing

  ReplyDelete
 6. Saila, epäonnistuminen voi hyvinkin olla johtunut siitä, jos lehdet olivat kukkivista kasveista, niistä ei tosiaan tule juuri mitään väriä, siis sinistä.
  Lehtien kerääminen ei haittaa kasvia, kunhan ei vahongoita juurta, itse asiassa parin viikon kuluttua keruusta ne ovat kasvattaneet uudet lehdet eikä keruuta edes huomaa. Ainoastaan myöhään syksyllä keruu voi heikentää talvehtimista/kasvin elinvoimaa seuraavana keväänä oman kokemukseni mukaan, mutta tietysti vaativissa olosuhteisa muutenkin kasvavista yksilöistä ei ehkä kannata kaikkia lehtiä kerätä kerralla.

  Thank you:)

  ReplyDelete
 7. silmiä hivelevän kaunis kuva! yritän myös itse ensi viikolla aloittaa värjäykset oman kasvimaani monrsingoilla, kovasti olen tutkinut opuksia ja sinun blogiasi, koska en ole aiemmin niillä värjännyt! , TH mainitsi rapsikuoriaisista, viikolla kitkiessäni penkkiä, huomasin myös jnkv reikiä lehdissä, vaik olinkin pitänyt harsoa suojana heinäkuulle asti.

  ReplyDelete
 8. Kiitos Ilona:)
  Harso varmaan onkin paras suoja ötököitä vastaan, ainakin pikkutaimilla, jotka muuten voisivat tuhoutua helposti. Onpa ihmeellistä, ettei minulla ole koskaan ollut mitään ongelmia ötököistä morsingolla, enkä edes käytä harsoa niillä, istutan kylläkin taimista. Ehkä meillä ei vain ole rapsikuoriaisia, kummallista.
  Parsakaaleilla pidän harsoa istutuksen jälkeen (kirppoja ja kaalikoita vastaan) ja nyt kun oli helteitä niin otin sen pois juhannuksen jälkeen, jonkin verran niitä on kyllä nyt syöty, eli on meilläkin ainakin vähäsen jotain tuholaisia.
  Nyt sitten tietysti ensi vuonna kaikki morsinkoni syödään:)

  Pidän peukkuja morsinkovärjäysten onnistumiselle.

  ReplyDelete
 9. wounderfull

  and do you know this Text..
  http://www.nesat.de/esslingen_xi/abstracts/20_Vajanto.pdf

  best wishes wiebke

  ReplyDelete
 10. Thank you Wiebke, I have seen it, but maybe some other readers have not, so thanks for posting it:)

  ReplyDelete