Saturday, May 19, 2012

Dyeing with Coreopsis shoots Värjäystä syyskaunosilmän versoilla


Yksivuotinen tiikerikaunosilmä, Coreopsis tinctoria, on hyvä värikasvi, ja samoja väriaineita pitäisi olla myös monivuotisessa syyskaunosilmässä, Coreopsis verticillata. Hankin syyskaunosilmän taimen useita vuosia sitten ja aluksi se kasvoi savisessa kukkapenkissä, hädin tuskin pysyen hengissä. Sitten pari vuotta sitten siirsin sen loivaan rinteeseen, missä maa on hiekansekaista ja siinähän se nyt on viihtynyt tosi hyvin. Niin hyvin, että se oli jo menossa kovaa vauhtia pionin varpailla eli jotain piti tehdä. Kaivoin nyt sitten puolet syyskaunosilmästä ylös. Se oli vasta juuri nousemassa maasta ja huomasin, että maan alla tulossa olevat versot olivat ihan keltaisia. Kun minulla ei ollut paikkaa minne olisin laittanut pois kaivetut kasvamaan uudestaan, päätin kokeilla värjätä niillä.

IN ENGLISH
Annual Dyer's Coreopsis, Coreopsis tinctoria, is a good dyeplant, and its perennial relative, Coreopsis verticillata, has the same kind of dyestuffs in it. I had bought a plant of Coreopsis verticillata several years ago, but I had planted it in a heavy loam bed, where it barely survived. Then couple of years ago I moved it to a new bed in a slope where the soil was more sandy, and it has thrived there. In fact so much that it was going to override a peony, so I had to do something. Last week I dug half of the Coreopis up. It was just coming up, and I noticed that the new shoots underground were bright yellow. As I didn't have a place where to replant it, I decided to try to dye with it.


Pesin juurakon puhtaaksi, ja paljastui lisää keltaisia versoja, kuva yllä. Leikkasin versot irti kovasta juuresta, liotin niitä yön yli ja sitten haudutin hiljaisella lämmöllä tunnin ja annoin liemen jäähtyä yön yli. Tuoreita versoja oli 400g.
Värjäsin siivilöidyllä liemellä 100g aluna-viinikivipuretettua lankaa, tuloksena vaalean keltainen, kuva alla. Tämmöisen värin saisi tiikerikaunosilmien jälkivärinä, eli olin laittanut liikaa lankaa suhteessa versoihin. Luultavasti jos lankaa olisi ollut vain 50g, niin väristä olisi tullut voimakkaampi.
Periaatteessa näiden kukilla värjääminen onnistuu, mutta hyvä tietää, että koko kasvissa näkyy olevan väriä. Ja aina parempi värjätä kuin heittää kompostiin:)

IN ENGLISH
I washed the roots and shoots, picture above. I separated the yellow shoots from hard roots, and used only the shoots, I had 400grams of them. I soaked them overnight, then simmered for an hour and let cool overnight. 
I strained the bath, and dyed 100grams of alum-cream of tartar mordanted yarn in the bath, and got pale yellow. Picture below. I usually get this color from an after bath of Coreopsis tinctoria flowers, so it's obvious that I had put too much yarn to the bath, compared to the weight of the shoots. Perhaps 50grams would have been ok.
I know that I can use the flowers of this plant, but it's good to know that also the other parts of the plant are useful. And it's always better to dye with them than to throw to compost:)


7 comments:

  1. Kaunis pehmeä keltainen! Tästä tulikin mieleeni käydä katsomassa, onko oma syyskaunosilmäni hengissä... näin keväällä muistaa vain pätkittäin, mitä kasveja tulikaan syksyllä istutettua.

    ReplyDelete
  2. Sanos muuta, ja kaikki myöhään nousevat on vaaravyöhykkeessä, jos innostuu mylläämään kovin aikaisin:)

    ReplyDelete
  3. Täällä asuu yksi vähän liian innokas kevätmyllääjä :-D Yhden rantapunalatvan kai jo onnistuin hävittämään, kun en sitä muistanut ennen kuin jälkikäteen, prhana. Mutta jos on tosi hyvä tuuri niin se nousee myllätyn paikan vierestä.

    ReplyDelete
  4. Tämä syyskaunosilmä vaikuttaa mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Monivuotiset vähän myöhemmin kukkivat kasvit kiinostavat, kun aina onnistun ostamaan kukkia, jotka ovat kukkineet jo heinäkuun loppuun mennessä.

    ReplyDelete
  5. Hei Pia, syyskaunosilmä on oikein hyvä ja nätti kuivan ja aurinkoisen paikan perenna: alkaa kukkia heinäkuun puolessa välissä ja jatkaa syksyyn saakka. Perhoset myös pitää siitä. Siitä on olemassa myös kalpeankeltainen, hienompi (minusta) lajike nimeltään muistaakseni Moonbeam, mutta se ei ole sattunut tulemaan minulle vastaan, eli tää mun on ihan tavallinen perussyyskaunosilmä.

    ReplyDelete
  6. Hei, palasin vielä tänne sanomaan, että onnistuin löytämään 'Moonbeamin' viime syksynä Plantagenista ja ihan kuin olisin sitä siellä nytkin nähnyt, kävin tällä viikolla.

    ReplyDelete
  7. Saila, kiitos tiedosta! Täytyypä pitää mielessä, jos joskus käyn Hesassa. Olen nähnyt sitä vain kuvissa ja se näyttää tosi nätin väriseltä.

    ReplyDelete