Saturday, May 24, 2008

Gardening Puutarhatöitä

Värjäysrintamalla on ollut hiljaista, lankoja on puretettu, mutta suurimman osan ajasta olen ollut puutarhassa ja kasvihuoneella. Vihannesten ja värikasvien taimet ovat vielä kasvihuoneessa, yllä oleva kuva on otettu toissapäivänä aamulla kahdeksan aikaa, jolloin kasvit ulkona olivat vielä kuurassa. Päivät ovat lämpimiä, mutta öisin on niin kylmää, että en ole uskaltanut istuttaa vielä mitään ulos, edes morsinkoa. Ensi viikolla ne kyllä täytyy saada maahan, vaikka sitten harsojen alle, koska kesäkuun alusta alamme olla torilla myös arkipäivisin, ja myös värjäykset on aloitettava kunnolla, materiaaliahan ulkona nyt riittää. Sitäpaitsi useimmiten yöhallat ovat täällä ohi kesäkuun alussa.
Varsinaisista värikasveista minulla ei ole kasvamassa kuin morsinkoa, japanilaista indigoa (laitan kuvia niistä myöhemmin, kivan näköisiä) ja krappia. Pieniä krappeja kouliessa huomasi, että nuorten taimien juuret olivat vielä keltaisia, punaiset väriaineet tulevat vasta vanhempiin juuriin. Hyvin punaisia juuria oli kitketyissä keltamataroissa, mutta ne juuret olivat niin todella pieniä, että kitkentäjäte meni kompostiin. Perennoja siirtäessäni huomasin myös, että myös pallomataralla, Phuopsis stylosa, on punaiset juuret. Eihän niitä raaski värjäykseen käyttää, kaunis kukka, mutta olisi mielenkiintoista tietää, onko siinäkin punaisia väriaineita.
In English
It has been quiet dyeingwise, I have mordanted yarn, but most of the time I have been in the garden or in the greenhouse tending plants. All my vegetables and dyeplants are still in pots in the greenhouse; the picture above was taken day before yesterday at eight o'clock in the morning, when there was still frost in the ground after a cold night, and it has been like that for the past two weeks. Now it is little warmer and I hope to be able to put the plants outside next week, because in the beginning of June we start to sell at the market also in the weekdays. Besides, usually the frosts are over in June. Then I also have to start to dye more, so that I have enough to sell:)
I have only three actual dyeplants growing in my greenhouse now: woad, Isatis tinctoria, Japanese indigo, Polygonatum tinctoria (60 plants!) and madder. When I replanted young madder to bigger pots I noticed that the roots were yellow, when in adult plants they are red, the red pigments develop to the older roots. Very small red roots were in Galium vernum (I was weeding my flower bed, but I put them to compost, they were really too small) and also a flower Phuopsis stylosa had red roots. It is very nice pink flower so I rather enjoy looking at it that use it to experiments:) Still I can't help wondering if anyone had tried to dye with it.

3 comments:

 1. Uteliaana kyselen mistä sait Japaninindigon siemeniä?

  ReplyDelete
 2. Ajattelin kysyä samaa kuin Rina, eli mistä olet hankkinut Japaninidigon siemeniä?

  ReplyDelete
 3. No, kysyin englantilaiselta blogituttavalta mistä niitä voisi ostaa, kun en ollut mistään löytänyt ja hän sanoi, että hänellä oli ylimääräisiä ja sitten ystävällisesti lähetti niitä minulle. Ajattelin kasvattaa osan kasvihuoneessa ja toivon, että ne ehtisivät tehdä siementä, niin että ensi vuodeksi olisi omaa (ja muillekin, jos joku haluaa):-))
  Niitä iti aika tavalla, jos tulisitte hakemaan torilta, niin voisin luopua vaikka kymmenestä yhteensä. Ne ovat kai aika kylmänarkoja, ainakin hyvin mehevälehtisiä, niin että ulos ei kannata varmaan laittaa ennenkuin kesäkuussa.

  ReplyDelete