Tuesday, April 24, 2007

Värjäyskirjani My books about natural dyeing

Ensimmäinen värjäyskirjani oli Terttu Hassin Luonnonväreillä värjääminen, jonka ostin 1984 ja oikeastaan se on ollut perusta minun värjäyksilleni, vaikka tietysti ajan kanssa puretusaineiden määrät ovat vähentyneet ja osin tekniikatkin muuttuneet omien kokeilujen myötä. Se on kuitenkin monipuolinen kirja kasvivärjäyksestä indigovärjäystä myöten. Enää sitä ei taida saada kuin divareista tai kirjastoista, mutta kannattaa hankkia, jos vain saa käsiinsä.

Vanhoja 1900-luvun alun värjäyskirjoja on ollut mielenkiintoista lukea, mutta niiden ohjeita ei enää kannata noudattaa ainakaan puretuksien osalta, nykysuositukset ovat huomattavasti pienempiä. Sinänsä ihmeellistä, että aiemmin niiden määrät olivat niin isoja, luulisi, että kaikenlainen ostotavara on ollut silloin suhteessa kalliimpaa kuin nykyisin. Onko kenelläkään teoriaa, miksi näin on mahtanut olla?

Sienivärjäyksestä on hyviä kirjoja sekä suomeksi että englanniksi, vaikka sienten käyttömäärät vaihtelevat aika paljon eri kirjoissa, osassa niitä ei mainita ollenkaan. Tromsön Museumin julkaisu sienivärjäyksestä oli ensimmäinen, missä näin sienivärien valonkestotestejä ja myös kunnolla sienimääriä, mitä kannattaa käyttää vahvoihin väreihin. En tiedä onko sitä missään enää saatavilla, mutta myös Hjördis Lundmarkin sienivärjäysoppaassa on värien kestosta, tosin suppeammalla sienivalikoimalla.

Kaikkein perusteellisin värjäyskirjani on Lilies'in The art and craft of natural dyes, jossa on erityisesti selluloosakuitujen värjäyksestä perusteellisimmin, mitä olen nähnyt. Muuten pidän Jenny Dean'in Wild Color-kirjasta, sekin on aika monipuolinen ja painottaa myös värjäyksen turvallisuutta.
Tällä hetkellä ehkä useimmin luen Böhmer'in Koekboyaa, koska siinä on tutkittua tietoa mm värien kestosta ja mainittu myös vaikuttavat väriaineet. Toisaalta ahkerassa käytössä minulla on myös Erik Sundströmin Värjäämme yrteillä, sienillä ja jäkälillä. Siinä ei ole pelkkiä reseptejä (itse asiassa siinä on niitä hyvin vähän), vaan myös kasvien sisältämistä väriaineista juttua ja se inspiroi ainakin minua kokeilemaan, mutta kuitenkin "tieteelliseltä" pohjalta, niin että voi vähän itse arvioida, mitä kannattaisi tehdä.
Dominique Cardon on ehdottomasti luonnonvärjäyksen perusteellisin ja paras kirja.

LUETTELO VÄRJÄYSKIRJOISTANI

Alina Hellen: Sky Kotivärjäyskirja 1919
Hulda Kontturi: Luonnonväreillä värjäämisestä 1945
Terttu Hassi: Luonnonväreillä värjääminen
Marketta Klemola: Kasvivärjäys
Susan Hannusas ja Sari Raitio: Morsinkovärjäys
Riitta Aittomäki, Hans Colliander, Heikki Kotiranta: Väriä luonnosta
Oili ja Maunu Paajanen: Luonnon värilumoa
Erik Sundström: Värjäämme yrteillä, sienillä ja jäkälillä

Carla ja Erik Sundström: Sienivärjäys
Hjördis Lundmark Hans Marklund: Färga garn med svamp
Tromsö Museum Populaervitenskapelig tidsskrift nr181 3.90: Ottar, Sopp gir farger
Miriam C Rice: Mushrooms for color
Arleen Rainis Bessette, Alan E Bessette: The rainbow beneath my feet, a mushroomdyers fieldguide
Riikka Räisänen: Anthraquinones from fungus Dermocybe sanguinea as textile dyes
Karen Casselman: Lichen Dyes

Gösta Sandberg: The red dyes: Cochineal, madder and murex purple
Hetty Wickens: Natural dyes for spinners and weavers
Convention Proceedings Natural Dyes 2001
Vivien Prideaux: A handbook of indigo dyeing
J.N.Lilies: The art and craft of natural dyeing, Traditional recipes for modern use
Jenny Dean: The craft of natural dyeing
Jenny Dean: Wild Color
Harald Böhmer: Koekboya
Jenny Dean: Natural dyeing without chemicals
Gill Dalby: Natural dyes, fast or fugitive
Helen Melvin: The colour of the sea and sky, The art of indigo dyeing
Dominique Cardon: Natural dyes, Sources, tradition, technology and science

In English
My first dyebook was Terttu Hassi's book in 1984, but soon I also started dying with mushrooms and got good books about that too. I especially liked the Tromsö Museums little booklet about mushroom dyeing, it has lightfastness tests on quite a lot of mushrooms. I don't know if you can get it anymore and it is in norwegian, unfortunately.

Old dyebooks are interesting, but I think that you cannot use those recipes any more, they recommend much bigger amounts of mordants than is advisable today. I wonder why they used so much chemicals earlier, you would think they were so expensive that people would use as little as possible. Does anyone have any ideas about that?

Now I like most the books that have more than just recipes, also lightfastnesstests, chemistry and also give me inspiration, my favourites today are Harald Böhmers, Jenny Deans and Erik Sundströms (it is originally in swedish, only translated to finnish) books.
J.N.Lilies is the most thorough book I have, especially about cottondyeing with natural dyes.
And of course Donimique Cardon's book is my "bible":)

3 comments:

  1. Onpas Sinulla kunnioitettava kirjasto värjäyskirjoja. Itselläni on vain yksi vaivainen, Erik Sundströmin kirja. Olen samaa mieltä kanssasi sen inspiroivuudesta. Muuten aluksi lainailin lähikuntien kirjastoista kaiken mahdollisen värjäykseen liittyvän. Netistä etsin myös kaikkea mahdollista värjäykseen liittyvää, edelleenkin. Larisa

    ReplyDelete
  2. Värjäyskirjoja on kertynyt ja on monta, mitä vielä haluaisin, vaikka netistä minäkin olen viime vuosina löytänyt tosi paljon tietoa. Varsinkin sieltä Yahoon Natural Dyes-keskustelufoorumilta, vaikka en itse sinne olekaan kirjoitellut, vain lukenut muiden kirjoituksia:)
    Se Erik Sundströmin kirja on tosiaan hyvä ,vaikka onkin aika ohut, näkee kyllä, miten perusteellisesti hän tietää värjäyksestä. Jos minun pitäisi valita nyt vain yksi suomenkielinen kirja, niin se olisi ilman muuta se, eli ihan oikea kirja sulla on,Larisa:) Ehkä aloittelevalle joku noista muista enemmän reseptejä sisältävistä olisi parempi.
    Olisipa muuten hienoa, jos Sundströmiltä tulisi joskus oikein perusteellinen värjäysopus, mutta lukijakunta taitaa olla sen verran pientä, että kustantajaa ei helposti löydy paksulle ja perusteelliselle kirjalle.

    Joku on kehunut minulle saksalaista muistaakseni Schweppen(?) kirjaa perusteelliseksi, mutta en ole saanut hankittua sitä, kun saksankielen taitoni on niin heikkoa, englanniksi tai edes ruotsiksi on helpompi lukea.

    Sitten sellainen on jäänyt mieleen kuin Jill Darby, Natural Dyes, fast or fugitive, jonka kerran vuosia sitten näin akateemisessa, mutta en ostanut ja se on jäänyt kaivelemaan. Sitä kirjaa on kehuttu siellä yahoon keskustelupalstallakin. Ehkä sen saisi vielä jostain tilattua nytkin.

    ReplyDelete
  3. Aika hyvin Google löytää jo blogiisi :D - tein tänään haun "kaikilla kielillä" hakuna : books about dyeing ja jo ekalla sivulla yhdeksäntenä linkkinä oli tämä postaus värjäyskirjoista! :tapu:

    ReplyDelete