Saturday, March 24, 2007

Verihelttaliemiä

Talvi on yleensä värjäysten osalta hiljaista aikaa. Värjään ulkona ja siksi onkin niin mukavaa, että kevät on tullut aikaisin. Marraskuun värjäyksistä on jäljellä ämpäreissä erilaisia osin jäisiäkin jälkiliemiä, ne täytyy ensin värjätä pois ennenkuin aloitan uusien värikeitosten kanssa.


Yhdessä isossa ämpärissä oli verihelttaseitikin (Cortinarius semisanguineus) jälkilientä. Tavallisesti punnitsen tarkkaan väriaineet suhteessa lankaan, mutta nyt täytyy laittaa sormituntumalla. Lientä oli 20l ja luulen, että sillä oli värjätty aiemmin 800g lankaa, joten laitoin nyt 600g valkoista alunalla ja viinikivellä esipuretettua lankaa. Tunnin värjäyksen ja vielä yön yli väriliemessä jäähdyttämisen tuloksena oli kaunista oranssia.

Kokeilin vielä toista jälkiväriä 400g:lla samoin alunapuretetulla langalla, mutta väristä tuli niin vaaleaa, että laitan sen uudestaan myöhemmin ehkä kokenilliliemeen, jolloin sitten se taittaa kokenillin värin punaisemmaksi. Hyvin vaaleilla jälkiväreillä on yksinään aika huono valonkesto, siksi en tee niitä kovin usein.

Seuraavassa kuvassa on enimmäkseen aiemmin värjäämiäni verihelttaseitikkilankoja, nyt värjätty oranssi on alin oikeanpuolimmainen, eränumerolla 1650, jälkiväristä tuli hyvin samanlaista kuin aiemmin värjäämäni 1635.Winter is quiet time for me. I dye outside and it is so nice now that spring is coming and temperatures are above 0C. I have buckets full of frosen leftover dyebaths from November and I have to use them first before I can make new dyebaths.

One big bucket is a dyebath from mushroom, Cortinarius semisanguineus. Before xmas I already dyed with it 800grams, now I put 600g white premordanted wool (alum and cream of tartar)in it and got nice orange (no1650 in the picture). Usually I measure very carefully the ratio between dyestuff and yarn, but with these buckets I have to improvise.

I tried with another 400g white alumpremordanted yarn, but the color turns out so pale (like 1635 in the picture), that I will probably overdye it later with cochineal. Very pale colors are not usually so lightfast as stronger ones, that's why I dont dye them so much.

Other skeins in the picture are samples of the colors I have gotten with the same mushroom earlier, numbers refer to dyelot.

3 comments:

  1. Ole aivan hengästynyt! Miten onkin aivan upeat sivut sinulla! Katselin tänne asti vain kuvia, mutta varmasti palaan oikein lukemaankin jossain vaiheessa. Tekisi kyllä mieli ryhtyä neulomaan kuviolapasia. Niin houkuttelevia ovat kuvasi. Viime aikoina olen neulonut vain sukkia. Kiitokset vielä kerran mahtavasta tietopaketistasi! Onko sinulta ilmestynyt kirjaa? Tässähän on materiaalia vaikka useampaankin.

    ReplyDelete
  2. Oletkin oikein urakalla katsellut blogia, kiitos! Näitä postauksia on kertynyt vuosien varrella, vaikka en kirjoita aina edes kerran viikossa. Silloin vain kun on jotain kirjoitettavaa:)

    ReplyDelete
  3. Noniin, tilasin sitten Onnenapilan, kun en mitenkään voinut hillitä itseäni. Nopeasti sain vastauksenkin ja nyt ollaan fb-kavereita ;)

    ReplyDelete